un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

Respect mai mult biserica romano-catolică

3 Nov 2015  ·

GÂNDURI  ·

22 comentarii

Biserica Ortodoxă Română tace mâlc de trei zile. Un purtător de cuvânt a declarat că preoții nu vin neinvitați să facă o slujbă, ei se roagă la biserică. Nu și-a dat seama că oamenii nu așteptau de la ei slujbe în fața clubului Colectiv, dat cu cădelnița și pupat icoane, ci un simplu mesaj de “condoleanțe” și poate un “vom face gratuit slujbele de înmormântare” și poate un “cine vrea să doneze bani pentru victime, strângem aici la biserică”.

Atât era nevoie de la BOR. Biserica este o chestie importantă pentru generația ceva mai în vârstă. Tinerilor, cu excepția unei minorități credincioase, nu le pasă de Biserică și aerele ei de putere în stat. Tinerii sunt mai degrabă deranjați de opulența arătată de Biserică și de pretențiile lor, puse în balanță cu ce le dă Biserica înapoi, adică mai nimic.

BOR n-a putut să trimită un simplu mesaj de condoleanțe și să trimită doi preoți să pună o lumânare la ușa clubului. Au venit ambasadorii altor țări, a venit președintele Poloniei, dar nimeni din partea Patriarhiei, aflată la 10 minute de mers pe jos.

În schimb, a venit arhiepiscopul romano-catolic de București, Ion Robu, adică un om reprezentând o religie minoritară, nu cea oficială a țării. S-a dus acolo, a depus o lumânare, s-a rugat pentru cei morți și răniți și a declarat nu că halloween-ul, rock-ul și beția în noapte sunt de vină, ci:

„Ar trebui să ne fie rușine nouă, tuturor, și guvernelor, instituțiilor statului și bisericilor că n-am schimbat ceva în ţara noastră în 25 de ani şi ne pare rău. Trebuie să le cerem iertare celor care au murit și, după aceea, să ne rugăm. Cred că n-am lucrat îndeajuns, în 25 de ani, bisericile ca să schimbăm ceva în modul de a gândi, de a acționa. Înghițim foarte ușor neglijențele, corupția, minciuna, șmecheria și acestea ni se par nimicuri. Circumstanța ne-a arătat că acestea pot fi criminale”.

Asta fiind, de fapt, și ceea ce trebuia zis, o concluzie firească, lumească, lăsând orice parte religioasă la o parte. În acest moment am mai mult respect pentru biserica romano-catolică din București decât pentru cea ortodoxă. BOR se ține sus și tare pentru că mulg politicienii de bani în schimbul influențării votului bătrânilor, dar mai stați 20 de ani, să vedem pe cine vor mai influența atunci.

Update: un preot a scris cuvinte extraordinar de frumoase pe blogul său. Citiți-le.

    22 comentarii

  1. +1. No comment.

      (Citează)

  2. Nu ne mai facem bine.
    Tocmai vorbeam cu nevastamea si ma intrebam – ce crezi ca o sa faca ai nostrii copii cu catedrala nemuririi neamului? cand toata habotnicia si fariseismul din BOR o sa se termine – eu mi-as dori sa o faca sala de concerte rock.

      (Citează)

    • Mai bine o sală de “concerte” de manele. Gândeşte-te. În max. 2 ani ăştia o pun pe butuci. Pentru satisfacție deplină.

        (Citează)

  3. Radule, tu esti ateu sau credincios?

      (Citează)

    • Mircea Cel Vechi

      03/11/2015 la 1:28 PM

      Intrebare de Leo de la Strehaia.

        (Citează)

    • Cum ți-ai dat seama?

        (Citează)

    • Nu cred că există vreo ființă supremă care ne urmărește și judecă. Cred că, odată ce murim, impulsurile electro-chimice din creierul nostru se sting și odată cu ele tot ce-ai fost vreodată. Credință a apărut pe vremea când oamenii nu înțelegeau lumea în care trăiesc și apoi a fost exploatată de organizații bisericești pentru a controla poporul și pentru a-l ține în frâu, promițându-le săracilor că vor fi bogați pe lumea cealaltă, că altfel ar fi sărit cu toții la gâtul lorzilor.

      Asta pe scurt.

      Sigur, biserica, dacă tot există, ar putea face și bine, după cum scriam despre Papă acum ceva vreme.

        (Citează)

    • Domnule Iliescu, credeti in Dumnezeu?

        (Citează)

  4. Bestial! Am luat dislike pentru o simpla intrebare. LOL

      (Citează)

  5. Am vazut declaratia – respect bisericii catolice si acestui preot – mi se face scarba de preotii din Romania (ortodocsi) ! BOR devine execrabila in raport cu noi , “sclavii” lor – nu ai lui Dumnezeu ! Preafericitul se roaga-n cerc restrans la sfanta liturghie (unde Doamne iarta-ma o fi si asta) , si nu are timp sa iasa in coloana oficiala , sau nu au benzina in Maybach … ca nu s-a aprobat bugetul ….

    Sotia mea e doctor si nici macar cei din bisericutele spitalelor nu au binevoit sa vina in spitale sa le faca o slujba amaratilor ce au murit in chinuri groaznice . Chemarea preotilor se facea doar contracost … jale …

    Ce respect sa mai ai pentru BOR !?

      (Citează)

  6. cum bine sublinia petreanu pe blog:
    “Demisii, doar la privaţi, regrete, doar la catolici – iar nesimţirea rămâne la politicieni” as completa la politicenii… aia ce se autointitulau in alegeri “ortodocsi si romani”.

      (Citează)

  7. Catolicii stiu mult mai bine cum e cu marketingul. Deh, a trebuit sa invete, dupa atata scandaluri de pedofilie.

      (Citează)

  8. Gaelex:
    Catolicii stiu mult mai bine cum e cu marketingul. Deh, a trebuit sa invete, dupa atata scandaluri de pedofilie.

    E vorba de bun simț și nu de marketing.
    Dar nu ai ce cere la dacopati ortodocsi spalati pe creier.

      (Citează)

    • Ca un catolic ne-practicant ce sunt îți garantez că și catolicii dacă erau majoritari făceau la fel. Nu ar fi putut să reziste tentației banilor și după ani de trait bine pe spinarea fraierilor lingători de moaște ar fi fost la fel de rupți de realitate. Așa minoritari nu prea sunt bani (dar nici săraci săne înțelegem) și nici tentații și au oameni normali la conducere (cât de cât; dacă ar renunța și la celibatul ăla ridicol ….). Și apropo, Francisc e iezuit, adică de la departamentul de PR și marketing :). Au încercat ei să pună un nomenclaturist gen Daniel (adică pe Ratzinger) și s-au ars rău. Le-a luat un pic să-și dea seama că lumea se schimbă și peird clienți dacă nu se schimbă și ei. Dar au făcut-o. Și chiar așa scurt și pe față și complet contra doctrinei. Papa e sfânt și teoretic unic, a avea doi în viață e incredibil. Dar asta înseamnă adaptare. Au văzut că credincioșii nu mai sunt așa stricți în interpretarea cărților și s-au adaptat. Ca în 1966 cu mâncatul de carne vinerea: azi e păcat de moarte, mâine “eh, dacă lumea vrea carne…”.
      https://en.wikipedia.org/wiki/Fasting_and_abstinence_in_the_Roman_Catholic_Church
      Dar catolicii au pești mai mari de prins, nu se încurcă de canoane prăfuite. E ofensivă majoră în China și India unde islamul cam prinde la lume și se reformează major ca să rămână pe val. Le dau maxim 5 ani până când o sa aibă o revelație direct de la Dumnezeu că totuși femeile nu sunt chiar așa rele și pot să se mărite cu preoți și chiar să devină preotese :D

        (Citează)

  9. nwradu:
    Nu cred că există vreo ființă supremă care ne urmărește și judecă. Cred că, odată ce murim, impulsurile electro-chimice din creierul nostru se sting și odată cu ele tot ce-ai fost vreodată. Credință a apărut pe vremea când oamenii nu înțelegeau lumea în care trăiesc și apoi a fost exploatată de organizații bisericești pentru a controla poporul și pentru a-l ține în frâu, promițându-le săracilor că vor fi bogați pe lumea cealaltă, că altfel ar fi sărit cu toții la gâtul lorzilor.

    Asta pe scurt.

    Sigur, biserica, dacă tot există, ar putea face și bine, după cum scriam despre Papă acum ceva vreme.

    N-ai fost deloc scurt. Uite cum trebuia sa zici: “”sunt ateu”!

      (Citează)

  10. zippo: E vorba de bun simț și nu de marketing.
    Dar nu ai ce cere la dacopati ortodocsi spalati pe creier.

    Stiu ca ti-ai luat nume de bricheta dar n-ar strica sa nu te “aprinzi” asa tare.

      (Citează)

  11. Nu ai vazut mesaje de condoleante..
    Pentru astia “revoltati” asa ca tine: http://www.digi24.ro/Stiri/Digi24/Actualitate/Stiri/Patriarhia+Romana+apel+la+solidaritate+dupa+tragedia+din+clubul+
    Mai uite si de la Mihaela Harabor: “Stiti de ce spitalele au tot spus ca nu se confrunta cu lipsa de sange? Pentru ca a avut loc o campanie organizata de Patriarhie pentru donare de sange cu mult timp inainte de aceasta tragedie. Au strans 7000 de litri de sange pe care l-au dus la spitale. Mai stiti ca cei cinci copii orfani ai bietei femei de serviciu care a murit au fost luati in ingrijire de parohul Bisericii Delea Veche, in a carui parohie locuiau, inca de sambata dimineata, tot la indemnul Patriarhului?… Nu mergi sa trambitezi faptele bune pe care le faci, e impotriva invataturii date de Mantuitorul Hristos. Aceste lucruri apar doar in presa si televiziunea bisericii, doar pentru informarea credinciosilor, nu sunt stiri preluate de televiziuni, pentru ca nu se doreste”

      (Citează)

    • Mă.. Du-te și pupa o sutană în altă parte.
      ‘La cererea patriarhului’ ca dacă nu i se spune nu face ca nu ‘e invitat’.
      Nu îți e puțina rușine?

        (Citează)

  12. Andreas Scotch

    04/11/2015 la 3:25 AM

    Big Like radule:)
    Eu sunt din sud,oltean crestinat in cada in ritul orthodox,insa cu mana pe inima iti spun,cand o sa ma insor eu la reformati ma duc,ma cac pe BOR cu bolta si suspine!:)
    De ce ei pot gandii si lasa Spiritul Liber si BOR doar indobitoceste?
    Romania,acelasi paradis de oi balcanic.

      (Citează)

  13. BOR se ține sus și tare pentru că mulg politicienii de bani în schimbul influențării votului bătrânilor, dar mai stați 20 de ani, să vedem pe cine vor mai influența atunci.

    Batranii de atunci. Pe masura ce imbatranesc, oamenii devin tot mai credinciosi, ca deh.

    In plus, pe la sate lumea cam asculta de preot. Iar 55% din romani traiesc la sat. You do the math.

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus