un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

De urmărit: prăbușirea avionului rusesc în Egipt

3 Nov 2015  ·

TEHNOLOGIE  ·

7 comentarii

Este un mister destul de mare legat de prăbușirea de sâmbătă a cursei MetroJet 9268, un avion ce transporta 217 ruși și 7 persoane din echipaj din Egipt/Sharm El-Sheikh în Rusia/Sf Petersburg.

Avionul, un Airbus A321, s-a prăbușit sâmbătă după decolarea din Egipt, la scurt timp după ce atinsese altitudinea de 30.000 de picioare. Am văzut înregistrarea de pe Flightradar24 și am presupus că s-a dezintegrat în aer, înregistrarea se oprește după o coborâre bruscă la 28.000 de picioare.

Avioanele care se dezintegrează în aer sunt o raritate. Ultimul a fost în Ucraina, o cursă Malaysian doborâtă de o rachetă. PanAm-ul de la Lockerbie s-a dezintegrat în aer. De obicei este un semn de explozie, de atac sau de rupere a fuselajului, deși acest ultim caz este foarte rar.

Teroriștii ISIS au revendicat doborârea avionului, dar ăia sunt în stare să revendice orice, inclusiv un cutremur în Chile. Rușii și egiptenii au declarat că sunt mici șanse pentru acest lucru. În peninsula Sinai se bat egiptenii cu ISIS-ienii, dar nu au rachete care ar putea doborî un avion ce zboară la 10.000 de metri cu Mach 0,8. Pentru asta, s-a văzut în Ucraina, e nevoie de rachete foarte mari, lansate de pe platforme mobile și coordonate de radare controlate de specialiști. Nu-i ceva ce poate lansa de pe umăr un jihadist violator.

Ei bine, ieri un reprezentant al companiei aeriene a declarat că exclude o problemă tehnică sau eroare umană È™i că trebuie căutate alte motive, precum un impact sau acÈ›iuni externe. Asta poate însemna inclusiv explozii de combustibil, ceva nasol prin cala de bagaje (a fost un caz acum zeci de ani cu niÈ™te substanÈ›e chimice), sabotaje. Un satelit american a detectat o urmă de căldură, un “heat flash”, la momentul respectiv, indicii pentru o explozie Sper să nu se dovedească de fapt că a fost tot o greÈ™eală de È›intire È™i cine È™tie ce rachetă lansată de alte forÈ›e din zonă a doborât avionul. Rămâne de urmărit, dar mă aÈ™tept să fi explodat un motor, distrugând aripa È™i forÈ›ele ce-au acÈ›ionat apoi asupra avionului au rupt fuselajul.

Nu mă pot opri din a mă gândi că, într-un mod pervers, este o răzbunare pentru zborul Malaysian Air MH17, cel doborât în Ucraina. Tot un avion plin de turiști și acolo și o rachetă de fabricație rusească, cel mai probabil trasă de rebeli dotați și instruiți de ruși. Acum, un avion plin de ruși.

cursa_metrojet

sursa foto: blogul Flightradar24. alte detalii: CNN.

    7 comentarii

  1. Asta e, soarta s-a razbunat :> …
    In alta ordine de idei nu e exclus un pachet surpriza la bord care sa fi explodat… am vazut ca e o filmare de catre isis de unde se vede un avion aflat la inaltime, un avion comercial, si care explodeaza. Asta ca trebuie nu stiu ce rachete si tehnologie specifica, iar nu e exclus caci se pare isis a capturat in siria ceva in genul rachetelor s300 mult mai vechi pe platforma mobila si care s-ar putea sa fi ajuns in Sinai, zic si eu ca nespecialist… in arme din astea.

      (Citează)

  2. http://abcnews.go.com/International/mysterious-metrojet-plane-crash-timeline-events/story?id=34910355. Urmărește te rog cum a evoluat altitudinea înaintea prabusirii: sau cineva a tras de manșă și avionul a luat-o în sus vertical înainte de prăbușire, ori o forță externa a acționat asupra componentelor ce controlează altitudinea de zbor.

      (Citează)

  3. Asteptam sa vedem cine-s de vina si ce le vor fac rusii. Pentru ca rusii, manca-i-ar tata, nu au decat 2 setari: on si off.

    Doamne ajuta cand trec pe on…

      (Citează)

  4. Mai, da astora nu le e frica sa zboare deasupra estului ucrainei? Daca e cum spun ei si ucrainienii au doborit avionul olandez… ce i-ar opri sa faca acelasi lucru si cu un avion rusesc?

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus