un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

Jumătate din presă lua ordine de la partid, dar problema sunt doi bloggeri bine plătiți

11 Nov 2015  ·

GÂNDURI  ·

35 comentarii

Mi-au arătat mulți oameni articolul intitulat “Doi bloggeri costă 1200 de euro, TVA inclus”, scris de Tolontan pe blogul său în seria ce dezvăluie manipulările mediatice făcute de Elena Udrea prin televiziuni, ziare, postaci și, aparent, bloguri.

Nu pot decât să spun că suma pare corectă, deși titlul este greșit. Sună contradictoriu, dar să vă explic.

Întâi suma, care e cu TVA. Fără TVA înseamnă 967 euro, adică 483 euro de căciulă. Un preț mare, dar cât să ceri ca să te murdărești de Udrea pe mâini și întreg riscul de a se afla că ai făcut asta? Nu e genul de articol pe care l-ai marca prin “publicitate”, nu? Plus că Udrea are de unde da, nu-i problemă.

De ce este totuși titlul greșit? Pentru că întreg articolul nu are nici o legătură cu bloggerii, ci arată lucruri mult mai sinistre de atât. Tolontan le ignoră și deviază atenția publicului spre câți bani ar putea lua bloggerii, în loc să arate cât a luat o mare parte din presă slugărind-o pe Udrea.

În primul rând, nu am văzut dovezi că acea campanie pe bloguri s-ar fi făcut. E doar o discuție despre onorarii. Dacă eu întreb mâine cât costă un Lamborghini, nu înseamnă că-mi voi și cumpăra unul.

În al doilea rând, restul articolului arată cât de coruptă era presa. Articole servite, întrebări servite, articole șters, ziariști luând ordine ca la armată despre când, ce și cum să scrie. Inclusiv ProTV-ul făcea asta – marele ProTV cel independent, care n-are treabă cu politica, nu-i așa? Sunt curios ce-are de zis Cristian Leonte despre faptul că la emisiunea “După 20 de ani” primea de la altcineva întrebările ce trebuiau puse.

Partea asta a spus-o deja Arhi foarte bine la el pe blog. Scrisesem cam același lucru și eu, despre cum atenția este deviată spre doi bloggeri, ignorându-se partea cu presa, dar am șters-o. E mai simplu să vă dau linkul acesta și să citiți și discutați acolo deja tot ce s-a zis.

Update: alte detalii găsiți și în articolul de pe Adevărul.

    35 comentarii

  1. Ghilimele puse aiurea la transcript.
    TVA “inclus” e varianta castigatoare si doar asa se traduce pt. cei platiti la punga. Sigur, se semnau si “contracte”…
    Sunt curios care ar fi fost obiectul prestatiei conform unui eventual contract real scris..

      (Citează)

    • Sunt două tipuri de prestație:

      1. articole de laudă, iată ce a făcut, iată ce bine e, iată ce tare e.
      2. articole de înjurat pe altcineva.

      De obicei, la al doilea se vine cu bani serioși, unele onorarii ajungând până la 1.000€ per articol. Și nu vorbim de Blogatu aici, ci de oameni serioși, bloggeri, jurnaliști, feisbuciști.

        (Citează)

  2. macar era cu TVA, nu se facea evaziune.

      (Citează)

  3. Eu nu prea înţeleg de ce spui că juma de presă “lua” ordine de la partid, cînd e clar că “ia”. Diferă doar numele partidului.

      (Citează)

    • Au mai dat faliment unii, între timp. Faptul că mulți moguli de presă erau implicați politic era un semn rău. Între timp, Vântu a tras pe dreapta, Patriciu a tras de tot pe dreapta, Voiculescu a tras 10 ani din pălărie, iar calitatea presei e tot mai slabă.

        (Citează)

  4. auzi ca lui Breazu i se spunea Cici. daca coroboram cu felul in care se imbraca, e clar, omu e partzar. nu ca ar fi ceva rau, doar constatam.

      (Citează)

  5. Ce se vrea a fi articolul asta, o dezicere?
    Sa-ti dau niste link-uri de articole cu ordinul de zi pe unitate chiar la tine pe blog?

      (Citează)

    • Te rog, dă-mi până nu te atacă cineva psihotronic ca să te facă să taci.

        (Citează)

    • Uite ceva gasit la repezeala care pentru mine inseamna mult:
      https://www.nwradu.ro/2015/07/cum-a-fost-petrecerea-de-4-iulie-la-ambasada-sua/

      https://www.nwradu.ro/?s=rarinca&Submit.x=0&Submit.y=0&Submit=Search%21
      https://www.nwradu.ro/?s=bigbrother&Submit.x=0&Submit.y=0&Submit=Search%21
      https://www.nwradu.ro/?s=coldea&Submit.x=0&Submit.y=0&Submit=Search%21

      Faptul ca te informezi doar de la digi24 pentru mine nu poate fi o scuza.
      P.S. astept sa vad ce scrii despre desemnarea facuta de Iohannis, poate mentionezi si faptul ca se stia inaintea consultarilor cu “reprezentantii societatii” cine urma sa fie desemnat.

        (Citează)

    • #nwradu
      prostia e mai galagioasa de felul ei. e fudula. cum sa taca.

        (Citează)

    • @Marius M: n-am înțeles nimic din linkurile tale.

      Da, sunt mândru că am fost invitat la Ambasada SUA. Nu m-au invitat ca să scriu pe blog despre cum a fost, asta am făcut-o eu ca să mă laud, iar acolo n-am discutat cu nimeni din partea ambasadei SUA, ci doar am salutat 3-4 cunoscuți găsiți pe acolo.

      Dacă te uiți pe lista de invitați vei vedea oameni din toate domeniile și taberele politice. Chiar nu văd nici o relevanță în contextul discuției de aici.

      2. Nu știu cine e Rarica. Femeia aia care șantaja un judecător? NU-MI PASĂ! DELOC! N-am urmărit cazul, nu-mi pasă de decizie, am dat skip la toate titluri despre subiect. Am văzut că e la modă să tot zică postacii ceva despre Rarica, încep să te bănuiesc de asta.

      3. Ce-i cu Big Brother? Show-ul TV? M-am uitat un pic la primul sezon. Cartea lui Orwell? Am citit-o, mi s-a părut îngrozitoare. Legea de supraveghere a românilor, de înregistrare a cartelelor șamd? O susțin. Dacă asta ne ține în siguranță, o susțin. Dacă voi simți că nu mai este utilă, nu o voi mai susține.

      4. Habar n-am cine sau ce este “coldea”.

      Tu te informezi de la Antena 3? Așa pare. Mă gândeam că vii niște linkuri de la articolele pro-Iohannis sau ceva anti-suspendare-Băsescu, dar în schimbi pari doar obsedat de anumite subiecte de care mie nu-mi pasă.

      Dacian Cioloș? Nu i-am urmărit cariera europeană, eu mă așteptam să-l nominalizeze pe Predoiu.

      Consultările cu societatea civilă? Un exercițiu de PR, singurele consultări și manevre ce contează sunt cele cu partidele.

      Pari genul care are niște obsesii și vede conspirații și dușmani în toți cei care nu sunt de aceeași părere ca tine sau nu abordează subiectele care ție ți se par critice.

        (Citează)

    • Maine poimaine zici ca nici basescu nu mai stii cine e.

        (Citează)

    • Cum să nu-l mai știu, doar ne-am salutat în trafic https://www.nwradu.ro/2012/06/cum-l-cunoscut-eu-basescu/

        (Citează)

  6. Dacă n-a spus cine sunt bloggerii tot degeaba. Sau a spus dar mi-a scăpat mie, poate pentru că numele lor nu spun nimic.

      (Citează)

  7. Vai, ce soc! Cine ar fi banuit una ca asta?! Cine ar fi banuit ca blogosfera, care inca de la primele alegeri isi punea pe bloguri banere cu basescu, blogosfera care a fost extrem de prietenoasa cu acea guvernare a fost platita din bani de spaga? Doamne, ce surpriza! La fel si cu asa zisa presa quality si cu prestigiul trustului Pro, acel trust care prin mult prea multe articole si postari pe bloage era ridicat in slavi. Dar sigur, traim in Romania, aia de la evz. realitatea, B1, gandul, pro, ZF n-au nicio strabatere, ei vor continua sa faca presa, sa dea sfaturi guvernului, sa sesizeze abuzuri si sa se comporte practic ca si cum nimic nu s-ar fi intamplat. Cel de la Realitatea care primea ordine pe mail e acum sef la Digi 24, aia care sunt gata sa scoata o domnita de pe post doar pentru ca a gafat in direct, dar cu dezvaluirile astea n-au nicio treaba, n-au nicio treaba sa-l dea p-ala afara. Anyway, sa speram ca e doar o chestiune de timp pana vom afla niste nume de blogari.

      (Citează)

    • Sunt implicat in politica la modul la care mai votez din cand in cand. In rest ma limitez la a plati taxe si impozite. Acelasi lucru se aplica si pentru ceilalti din familie.

        (Citează)

  8. A, si-nca ceva Radu, titul e legat de blogari tocmai pentru ca pana acum Tolontan a mai scris niste articole legat de modul in care presa primea ordine pe mail, basca au mai aparut niste dezvaluiri acum vreo 2 saptamani cu mailuri cum Udrea isi aranja emisiuni in trustul Pro care era la dispozitia ei. Ori in articolul ala, noutatea e fix aia legata de blogosfera.

      (Citează)

    • Eu n-am văzut nimic nou acolo. O discuție despre cât ar costa articole la doi bloggeri de top. Discuția asta se poate purta și legat de cât ar costa o reclamă la noua campanie de reduceri de la un magazin.

      Și dacă apar nume, nu pot spune că mi-ar păsa prea tare. E plin de campanii pentru diverse entități dubioase sau cu reputație proastă. Fiecare blogger face ce vrea și e treaba cititorilor dacă-l mai citesc sau nu.

        (Citează)

    • Radu, eu sunt sigur ca tot ceea ce aflam noi, cititorii, acum nu e nimic nou pentru tine. :). Si stim ca tu nici nu esti foarte interesat sa afli numele acelor blogari. Pana la urma cinstea, corectitutdinea, bunul simt si onestitatea trebuie s-o pretindem doar de la politicieni, si nu si de noi. :)

        (Citează)

    • Aș fi interesat să le aflu numele doar la modul de curiozitate. Dar nu s-a zis nicăieri că ar și exista nume.

      Din nou: din declarație se înțelege că s-a spus cât ar costa doi bloggeri, la modul general, nu că s-a și luat o decizie de a-i contacta și a face articole.

      E ca și cum aș spune “oare ce salariu are un programator pe lună” și tu mi-ai cere să-ți spun numele celui pe care l-am angajat.

      De curiozitate, ești implicat în politică? Ai ceva interese în zona? Sau cineva din familia ta, poate?

        (Citează)

    • Err. am raspuns din greseala primului comentariu. Te-as ruga sa stergi comentariul ala si-n locul lui sa-l pui pe cel adaugat adineori. Multumesc.

        (Citează)

  9. sa fi intrebat Udrea: “cat vine asta in burgeri?” :))))))))))))

      (Citează)

  10. Eu am mai zis ca ProsTV e un jeg ceva mai aranjat decat jegurile foarte jeguri gen A3.
    De fiecare data lumea s-a ofticat.
    Vizionare placuta la showuri cu tigani si manele + cireasa de pe tort Las Fierbinti.

      (Citează)

  11. nwradu:

    4. Habar n-am cine sau ce este “coldea”.

    Măcăne.

      (Citează)

  12. nwradu:
    Eu n-am văzut nimic nou acolo. O discuție despre cât ar costa articole la doi bloggeri de top. Discuția asta se poate purta și legat de cât ar costa o reclamă la noua campanie de reduceri de la un magazin.

    Și dacă apar nume, nu pot spune că mi-ar păsa prea tare. E plin de campanii pentru diverse entități dubioase sau cu reputație proastă. Fiecare blogger face ce vrea și e treaba cititorilor dacă-l mai citesc sau nu.

    Cu acest raspuns pe mine m-ai pierdut ca cititor. Pa.

      (Citează)

  13. Aoleu, nene! L-ai pierdut pe shorka-ca-cititor. Pai daca nu mai vine shorka eu zic sa si inchizi blogul, nici nu-si mai are rostul ! :))

      (Citează)

  14. La cat comentez eu trebuia sa ma fac postac, mai scoteam un ban aproximativ cinstit.

      (Citează)

  15. Eu nu am inteles de ce numele jurnalistilor sau ale responsabililor de siteuri au fost date (si mentionati chiar de mai multe ori prin articole), dar nu si numele bloggerilor.

      (Citează)

  16. Si totusi, cand eu intreb cat costa un Lamborghini, imi cumpar de fiecare data cate doua.

      (Citează)

  17. La banii lor au angajat numai 22 postaci? Ma asteptam la mai mult din partea lor!

      (Citează)

  18. Inseamna ca aveau niste muschi la degete mai ceva decat pianistii. Isi meritau banii si i-as angaja si eu :))) Or fi fost de la firmele alea de anunturi si inscrieri in directoare care zic ca le fac manual.

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus