un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

Despre muncă și noroc și alegeri potrivite

29 May 2015  ·

GÂNDURI  ·

26 comentarii

Înainte de Revelion eram la cofetăria Alice și, ca de obicei în preajma unor astfel de zile, era o coadă imensă care se întindea inclusiv afară din magazin. N-am mai văzut de mult cozi așa lungi.

Eh, intră două cupluri în cofetărie. Toți erau îmbrăcați în treining și geci tip butoi și, uitându-te la ei, păreau genul pentru care cea mai mare plăcere este să spargă semințe lângă un grătar, până se fac micii. Nu că ar conta asta, dar încerc să desenez cât mai bine scena.

Dau ochii cu coada imensă și unul dintre bărbați îi spune celuilalt, pe un ton admirativ glumeț, “whaa, vezi băi Ioane, de ce nu te-ai făcut și tu cofetar!?”. Ion (am schimbat numele pentru a-i proteja identitatea) nu zice nimic, apoi se duc cu toții să se uite prin vitrine și ulterior nu știu ce-au făcut.

Mi s-a părut însă exemplul perfect pentru o mentalitate destul de întâlnită la noi, anume că succesul în ceva nu este rezultat muncii continue alături de un plan bun de afaceri și un management competent, ci ține doar de noroc, de alegerea fortuită făcută cândva sau nu.

Foarte mulți oameni au impresia că o simplă astfel de alegere le-ar fi putut asigura și lor succesul. Sunt sigur că mulți sunt convinși că, dacă doar ar avea și ei banii pentru a deschide o shaormărie, ar avea mare succes cu ea, că în fond ce e așa greu să prăjești niște carne, să pui roșii și sos și să împăturești lipia? Sau o cafenea, o cofetărie, un blog, un business în care să fii distribuitor unic al unor produse, un Facebook șamd.

Și totuși, mediul de afaceri se străduiește să demonstreze exact opusul. Chiar am vrut să-l întreb pe respectivul cum explică faptul că vizavi este o altă cofetărie, dar fără clienți, și că mai sunt și multe altele în București în aceeași situație, deși peste tot sunt cofetari, nu?

Mă gândesc că nu-i vina omului că gândea așa. În fond, mass-media și bârfele prietenilor și observațiile superficiale îi sprijină această idee, că banii se fac ușor și că e vorba doar de pile, cunoștințe și relații; poate e vorba și de noroc și alegere, cum vă spuneam la început.

De exemplu când eram eu mic îndemnul dat copiilor era să se facă doctori. N-am știut niciodată de ce: oare pentru că este o meserie bună și bănoasă, adică sunt salarii mari și locuri multe de muncă, sau poate pentru că absolut toată lumea era obișnuită să ducă ceva doctorului, de la un săpun (da, copii, era o vreme când un săpun era un cadou bun) la o găină, un whisky sau un parfum și deci percepția generală era că doctorii trăiesc foarte bine. Oricum ar fi, mă felicit că nu m-am făcut doctor (nu eram departe, altă poveste), lucrurile nu par așa bune acum.

Probabil că acum oamenii își îndeamnă copiii să se facă programatori. E plin la știri despre salarii mari și reușite în vest, dar cu puțin accent pus și pe ideea “omul acesta a avut și un plan bine pus la punct și a muncit de i-au ieșit capacele ca să-i iasă”. Nu sunt la curent, există și programatori care nu trăiesc chiar așa bine?

Pe total, oamenii își îndeamnă copiii spre diverse meserii pe care le percep ei ca fiind bănoase sau investesc în afaceri proprii cu gândul că vor merge de la sine, iar apoi se întreabă de ce n-a ieșit bine treaba, cam ca vreo jumătate din barurile din Centrul Vechi. Mi s-ar părea mai sănătos să-ți îndemni copiii “găsește ceva la care te pricepi, pe care-l faci bine, și atunci probabil că vei avea și succes în carieră”. În fond, eu nu prea am auzit ca oamenii cu adevărați buni să fie șomeri sau să fie dați afară când vin restructurările. Acesta pare un moment bun pentru a vă arăta din nou articolul mai vechi care spune că nu contează să ai pasiune pentru ceva, ci să ai un plan bine făcut.

Combin amintirea asta cu cofetărie cu un articol citit recent despre Elon Musk. Omul e miliardar, are o imagine de vizionar în domenii high-tech/cutting edge, cum s-ar spune, iar banii î-a făcut, dacă țin bine minte, din Zip2, PayPal, apoi a investit masiv în Tesla preluând și compania, plus în SpaceX, care probabil este cea mai avansată companie spațială privată.

Iată ce se spune despre Elon Musk și muncă:

“We’re all hanging out in this cabana at the Hard Rock Cafe, and Elon is there reading some obscure Soviet rocket manual that was all moldy and looked like it had been bought on eBay.” — Kevin Hartz, an early PayPal investor, describing an outing in Las Vegas that was intended as a time to celebrate the company’s success.

“I would tell those people they will get to see their families a lot when we go bankrupt.” — Ryan Popple recalling Musk’s retort when an employee complained in Tesla’s early days that they were working too hard.

“One night he told me, ‘If there was a way that I could not eat, so I could work more, I would not eat. I wish there was a way to get nutrients without sitting down for a meal.’ ” — Nicholson

“We all worked 20 hours a day, and he worked 23 hours.” — Julie Ankenbrandt on working with Musk at the start-up X.com, which would later merge with Confinity and lead to what we know as PayPal.

“We’ve grown [expletive] soft.” — Elon Musk, after Vance noted that hundreds of people were working at Tesla’s headquarters on a Saturday.
(sursa: Washington Post)

Omul pare un dictator pus pe muncă, dar așa este el, citește manuale de rachete la petrecerea companiei. Apoi te uiți la ce companii a clădit și câți oameni lucrează în ele și probabil tragi concluzia că e mai bine așa decât deloc.

Sigur, unii au și noroc în viață sau moștenesc deja afaceri la cheie sau prind un start bun. Puțini sunt așa. Pentru restul, e de muncă și ar fi bine ca munca să înceapă cât mai repede, nu să aștepți că poate vei avea noroc.

    26 comentarii

  1. Sapunu era pus langa cartusu de Kent, te rog frumos, daca tot spunem cum se faceau uneori mici atentii…..

      (Citează)

  2. Andrei Misarash

    29/05/2015 la 8:14 AM

    Vreau doar sa-ti spun ca e interresant articolul si ca o paranteza credema de cele mai multe ori zboara personalul bun si foarte bun ( in caz de restructurare la stat cel putin ) pentru simplu motiv ca are coloana vertebrala si nu pleaca capul nu pupa in fund sefu , credema as putea dezvolta mult ideea , dar pe linga munca ( si da muncesti cand stii ca tragi pentru tine ) iti trebuie si foarte mult noroc ! O zi buna va doresc tuturor .

      (Citează)

  3. 100% de acord

      (Citează)

  4. Andrei Misarash:
    Vreau doar sa-ti spun ca e interresant articolul si ca o parantezacredema de cele mai multe ori zboara personalul bun si foarte bun ( in caz de restructurare la stat cel putin) pentru simplu motiv ca are coloana vertebrala si nu pleaca capul nu pupa in fund sefu, credema as putea dezvolta mult ideea , dar pe linga munca ( si da muncesti cand stii ca tragi pentru tine ) iti trebuie si foarte mult noroc ! O zi buna va doresc tuturor .

    Aha! Toți ăștia „tari în gură” credeți că automat sunteți și ceva mieji pe ce faceți. Niciun manager sănătos la cap nu renunță la un angajat bun în favoarea unuia slab doar pentru „pupat în fund”.

      (Citează)

  5. Misarash se referea la serviciul de la Stat. Consider ca are dreptate, in mare parte, dar asta nu-l scuteste-te sa puna si o cratima la ” credema “.

      (Citează)

  6. Munca? PLM… altfel nu se poate?

      (Citează)

  7. Referitor la ce ai spus cu treaba cu programatorii, foarte multi copii din ziua de azi o sa-si ia o teapa imensa. In programare nu e ca in alte domenii, ce inveti la facultate nu e suficient pentru a profesa in domeniu.
    Cunosc si programatori care nu-s deloc bne platiti, au 1000-1600 RON/luna, dar sunt aceia prea incapatanati sa mai invete si altceva pe langa ce stiu.

      (Citează)

  8. Radule, sunt doctori si doctori. Daca ai fi fost unul mediocru, plafonat intr-un spital de stat de la noi, da, ar fi fost naspa. Dar ca specialist bun la o clinica privata sau in afara, lucrurile se cam intorc cu 180 de grade.

    Revenind la ideea principala, marea problema a noilor generatii este lipsa de educatie, care incepe in primul rand de la parinti, care la randul lor au trecut prin scoala ca valiza prin gara si uite ce bine o duc stergand babe la cur in Italia.

      (Citează)

  9. @nwradu, ai doar parțial dreptate, prea ai dat-o pe stilul “motivațional” cu “un plan bun și multă muncă”. Există pe lumea asta ceva esențial, dar foarte greu de cuantificat și imposibil de prevăzut: norocul personal !

    Poți lucra la compania X și munci 12 ore/zi pe mai puțini bani și mai puțină satisfacție decît altul, care lucrează mai puțin și se chinuie mai puțin pe dublul sau triplul sumei la compania Y. Sînt angajați la stat care muncesc mai mult decît la privat. Și exemplele pot continua.

    Da, teoretic poti schimba, și mulți chiar o fac, dar tot norocul intervine în faptul că a doua oară, a treia oară găsești mult mai bine. Și nu e chiar așa de ușor, nu-ți schimbi locul de muncă așa cum alegi N sortimente de cafea pînă te oprești la cel care îți place cel mai mult. La un job te bagi dacă mai au ăia loc pentru tine… alții nimeresc acolo fără nici un efort, pt. că așa a fost să fie !

    Alții au probleme de sănătate, alții de familie, alții au ghinionul să se nască într-o zonă defavorizată, etc etc. Așa că mai las-o cu “planul bine făcut”. Viața nu merge decît în parte după planuri.

    De fapt, știi ce e amuzant ? exact ăsta a fost principiul economiei socialiste, totul să fie planificat de la început. Exista CSP (Comitetul de stat al planificării) care pretindea că planifica totul pe cîte un cincinal. Știm foarte bine cît de realistă s-a dovedit treaba.

      (Citează)

  10. add:
    Munca? PLM… altfel nu se poate?

    Da – mostenire :)

      (Citează)

  11. nu mai știu unde am citit o chestie care zicea: “cu cât muncești mai mult cu atât devii mai norocos”.

      (Citează)

  12. add:
    Munca? PLM… altfel nu se poate?

    Loto ? :)

      (Citează)

  13. alias: Poți lucra la compania X și munci 12 ore/zi pe mai puțini bani și mai puțină satisfacție decît altul, care lucrează mai puțin și se chinuie mai puțin pe dublul sau triplul sumei la compania Y. Sînt angajați la stat care muncesc mai mult decît la privat. Și exemplele pot continua.

    Asta presupune din start lipsa unui imbold personal de a face ceva sa reusesti pe plan personal. Sau frica de neprevazut. Care se cam bat cap in cap, dupa mine, cu subiectul articolului.

      (Citează)

  14. E foame de bani e foame de bani baieti
    Lumea tre’ sa stie ce fel de baieti sunteti.

      (Citează)

  15. Jim:
    Referitor la ce ai spus cu treaba cu programatorii, foarte multi copii din ziua de azi o sa-si ia o teapa imensa. In programare nu e ca in alte domenii, ce inveti la facultate nu e suficient pentru a profesa in domeniu.
    Cunosc si programatori care nu-s deloc bne platiti, au 1000-1600 RON/luna, dar sunt aceia prea incapatanati sa mai invete si altceva pe langa ce stiu.

    Foarte bine punctat. Programator nu iesi din facultate, nici macar cu titlul. Eu am iesit informatician de la Universitate, la Poli iesi inginer diplomat de la Automatica si Calculatoare – cel putin asa era acum 7 ani, la ASE nu stiu dar ma indoiesc ca scrie programator. Copiii isi vor lua teapa si daca au impresia ca facultatea e irelevanta si ca nu au nevoie de studii. Programatorul se formeaza singur cu mii de ore in afara programului de lucru, dar se formeaza SI cu ajutorul facultatii/scolii pentru ca isi dezvolta logica si multe altele.

    Iar acum on-topic, exista multi programatori cu salarii mici. Ii gasesti in firme mici si medii, fara viziune, axati pe tehnologii vechi, unde desi ei sunt asi in VB nimeni nu ii mai plateste cu 2000E pe luna. Sau in general vezi firme unde se lucreaza cu statul, nu sunt chiar salariile alea asa mari pe cat sunt contractele, banii merg in alte buzunare. De aici si calitatea scazuta a softurilor oferite.

      (Citează)

  16. Andrei Misarash

    29/05/2015 la 11:54 AM

    nashu mare a inteles ! restu nu au cunostinta de cauza deci nu are rost sa mai dezvolt ….. “Toți ăștia „tari în gură” credeți că automat sunteți și ceva mieji pe ce faceți” esti amuzant :)

      (Citează)

  17. Andrei Misarash

    29/05/2015 la 12:01 PM

    pardon Alias nu nashu .

      (Citează)

  18. “Bill Gates, cofondatorul Microsoft, a sustinut ca nu intelege de ce unii oameni nu sunt ingrijorati de pericolul inteligentei artificiale.”

    Spre ce meserii sa-i mai indrumi pe cei mici daca in 20-30 de ani robotii dotati cu inteligenta artificiala vor avea capacitatea sa presteze cam toate meseriile existente la aceasta ora pe piata muncii? Cine o sa mai aiba nevoie de oameni cand la un pret rezonabil vor fi disponibile masinile inteligente, capabile sa invete, sa se autoperfectioneze si sa ia decizii de unele singure, pregatite sa munceasca 24 din 24 de ore, 7 zile din 7, fara concediu, pauze de masa si fara sa ceara marire de salar sau alte beneficii?

      (Citează)

  19. De avut in vedere totusi ca experientele celor care au reusit, in special a “1%” nu sunt aplicabile in practica. Poti lucra 20 sau 23 de ore si sa te plafonezi, chiar si un efort bine canalizat si cu un obiectiv clar la orizont poate sa nu duca nicaieri. Chiar mai tragic, sansele – statistic vorbind, sunt ca plafonarea sa apara undeva spre esalonul de mijloc al nivelului de succes.

    Nu zic ca merita sa ne resemnam, pana la urma toti ne incadram in descrierea asta geniala: poor people see themselves not as an exploited proletariat but as temporarily embarrassed millionaires.”

      (Citează)

  20. Eu sunt cea mai norocoasa persoana pe care o cunosc! :) Pe langa noroc, cred ca e necesar sa ai motivatie, si sa iei decizii care te avantajeaza! :D

      (Citează)

  21. Sunt și programatori prost plătiți, pentru că nu vor să evolueze. Un programator bun învață tot timpul. Mereu apar limbaje noi, sisteme de operare noi, device-uri noi. Ori cu Pascal, C sau html învățat la facultate nu prea faci mare lucru…

      (Citează)

  22. De multe ori analiza superficiala ne omoara :D in fond e mult mai usor sa iti dai cu parerea si atat ;)

      (Citează)

  23. Deep Learning – World Changing, Disruptive, Artificial Intelligence https://www.youtube.com/watch?v=Lehw9SHmjZo

      (Citează)

  24. Lenea sau comoditatea duc la plafonare in orice domeniu, patiser sau programator daca nu inveti zilnic ceva nou cu siguranta nu poti avea succes. Eu sunt sofer si am ca hobby PHP si HTML in cateva ore zilnic in pauzele de la serviciu sau seara, cu o carte de programare in PHP si google search, in 3 ani am ajuns la un nivel ce mi-a permis sa-mi lansez un site cu promotii:http://www.besc.ro/ fara nici un ajutor, in afara de template care a costat 14 dolari. Ziua merg la serviciu si seara bag pe site, totusi nu as avea curajul sa-mi schimb meseria.

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus