un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

Pentru că nu erau destule shaormării în Centrul Vechi, s-au mai deschis două

7 Apr 2015  ·

GÂNDURI  ·

11 comentarii

Ca să vedeți ce înseamnă lipsa de inspirație, în Centrul Vechi s-au deschis două noi shaormării.

Vorbim de zona unde la Calif și Dristor Kebab sunt mereu cozi mari, localurile având deja clienții lor fideli, iar ceva mai sus avem Gyros, bun și el și, în esență, cam același lucru, tot un fel de shaorma.

Ce s-au gândit alți doi oameni? Că ar mai fi nevoie de niște shaormării în Centrul Vechi, așa că pe strada Franceză este un Shawarmah Planet sau ceva așa, iar la stradă, lângă True Blood Club, este Emre shaorma (era mai de mult timp, dar acum au scos firma mare cu “shaorma vită 14 lei”).

Oare o cumpăra cineva și de la ei? Nu știu. Vreți să pariem cât timp vor ține? În fond, nu e ca și cum experiența anterioară ar fi spus că alte shaormării nu prea pot avea succes acolo. La Haleală a fost și s-a închis, deși servea o mâncare foarte bună, iar undeva pe Gabroveni a mai fost o shaormărie care n-a ținut prea mult.

Oare oamenii se gândesc “păi stai așa, la Dristor Kebab o shaorma de vită e 18 lei, noi o dăm cu 14, o să vină toți clienții lor aici!”?

Astea sunt ideile întreprinzătorilor români. De asta o mare parte din Centrul Vechi stă abandonat, deși spațiile ar fi bune. În locul Atelierului Mecanic nu s-a deschis nimic, deși locul este bine de tot plasat. Prin Pasajul Francez și pe strada Zarafi sunt multe semne “de închiriat”, după ce barurile apărute pe acolo s-au închis după un an.

Nu merge treaba. Nu poate fi vorba doar de chirii mari, ci și de idei. Dacă vezi că mai sunt în Centrul Vechi alte 5 puburi irlandeze, de ce să mai deschizi și tu unul? Dacă sunt deja 10 cafenele banale, de ce să faci încă una banală?

Unii au bani de investit, dar nu fac minimul efort de a gândi ce-ar merge acolo. Berării sunt? Da, unele scumpe! Bine, hai să facem o din aia ieftină, cu bănci de lemn ca la Jeg, dar bere la 5 lei. Restaurante sunt? Da. Dar cofetării? Nu. Bine, hai să încercăm o cofetărie. Restaurante chinezești sunt? Da. Bine, hai să încercăm unul tailandez atunci, nu tot chinezesc!

De asta îmi plac localurile care au ales o nișă și merg pe ea. Brown Pub, de exemplu, are cocktailuri bune, cafea, bere și pune muzică de jazz; e chiar plăcut. Bere ieftină și fără pretenții? Sunt alea Octoberfest… ceva. Vită bună? Red Angus și Oro Toro. Dar când apar unii fără nimic special, dar cu bere la 13 lei, ce să mai zici? Un bar de burger? Sigur, Burger Bar.


Tot despre Centrul Vechi, eu nu înteleg de ce H&M a construit acolo o clădire hidoasă, fără nici o legătură cu arhitectura locului (șpagă much, comisia de urbanism?), și a făcut un magazin imens care e mult prea gol. Cine se duce în Centrul Vechi pentru a cumpăra haine? Măcar de-ar fi ceva cu care să atragi turiștii străini, precum magazin de ii românești, dar H&M?!?

h_m_centru_1h_m_centru_2

    11 comentarii

  1. L-au făcut pentru că sunt obişnuiţi ca în restul ţărilor Europene, să aibă câte un magazin şi în centrul centrului. Nu cred că au luat în calcul faptul că le-ar trebui şi clienţi :D

      (Citează)

  2. Din cate se auzea, blocul unde este h&m este a lui Cocos Jr, a fost inchiriat de h&m cu mult inainte sa fie gata, deci iti dai seama ce si cum…

      (Citează)

  3. Eu zic ca se potriveste perfect cu stilul anarhist hidos din zona.

      (Citează)

  4. Era si “La Haleala” prin zona. Pare-se ca e cam pe duca. Apropo de alegerea unei nise, s-a deschis mai sus de ei Shoteria Bar. Pe astia i-ai vazut?

      (Citează)

  5. Pai lumea care are chef de o saorma se gandeste: “Unde gasesc saorme de toate felurile? In Centrul Vechi. Ia sa ma duc acolo, si ma decid la fata locului ce vreau”. Si au de unde alege. In mall de ce se deschide al 51-lea magazin de haine, ca erau deja 50? Pentru ca acolo merge lumea sa ia haine. Nu? Sa-si faca magazin izolat, ca H&M?

      (Citează)

  6. Asta pentru ca nu a existat o strategie cand a venit vorba de renovarea Centrului Vechi, poate ca ar fi trebuit ca restaurantele sa fie aranjate pe categorii, pe strada franceza sa fie ceainarii, pe selari cluburi, blanari cafenele .. etc.
    Strazile Zarafi, Blanari, Bacani sunt mici si inghesuite, aici de obicei se amenajeaza terase, problema este mirosul canalizarii si cladirile care nu au fost renovate.
    Mie imi pare rau dupa La Haleala, aveau sosuri dementiale desi programul era cam scurt, luni deschideau dupa ora 18.
    Am observat ca in Centrul Vechi nu prea sunt cosuri de gunoi iar care exista sunt pline, mai ales seara, la intrarea pe strada Stavropoleos este un container de gunoi, cam inestetic.
    In ultima vreme observ masini care se plimba nestingherit prin Centrul Vechi desi se spune ca ar fi zona pietonala, rezultatul e ca in unele zone s-a sfaramat piatra cubica.
    In strainatate, in Centrul Vechi exista Harti cu anumite tururi pietonale, la noi sunt doar niste pliante copy paste de pe wikipedia. In Nimes erau afisate pe stalpi poze vechi cu Centrul Vechi, pozele erau asezate cam din zona in care au fost facute initial, asa iti faci o idee de cum arata orasul acum 150 de ani.

      (Citează)

  7. tiby: Mie imi pare rau dupa La Haleala, aveau sosuri dementiale desi programul era cam scurt, luni deschideau dupa ora 18.

    Păi asta era și problema, când aveai chef de mâncare, la ei era închis.

    tiby: In ultima vreme observ masini care se plimba nestingherit prin Centrul Vechi desi se spune ca ar fi zona pietonala, rezultatul e ca in unele zone s-a sfaramat piatra cubica.

    Sunt permise pentru aprovizionare.

      (Citează)

  8. alunelu: Pai lumea care are chef de o saorma se gandeste: “Unde gasesc saorme de toate felurile? In Centrul Vechi. Ia sa ma duc acolo, si ma decid la fata locului ce vreau”. Si au de unde alege.

    Momentan nu zice așa, cele două fiind goale.

      (Citează)

  9. Revo:
    L-au făcut pentru că sunt obişnuiţi ca în restul ţărilor Europene, să aibă câte un magazin şi în centrul centrului. Nu cred că au luat în calcul faptul că le-ar trebui şi clienţi :D

    Aveam impresia că asta e cel de la Unirea.

      (Citează)

  10. Shawarmah Planet

    02/05/2015 la 9:28 PM

    Intentia shaormeriei Shawormah Planet nu a fost cea de competitie cu Dristor Kebab sau Calif, nu exista grad de comparatie, din moment ce cei mai sunt mentionati sunt deja foarte cunoscuti si bine qotati pe piata romaneasca. Nu a fost nici lipsa de inspiratie, noi aducand in centrul vechi un nou concept de shaworma avand ca baza shaworma libaneza, chiar daca este vorba de un simplu sandwich shaworma, si acest tip de fast food se dezvolta in timp. Ca si afacere, fiind deschisi din decembrie 2014, mai avem inca timp sa judecam cat vom rezista pe piata. in concluzie, clientii din centrul vechi beneficiaza de mai multe varietati de shaorma. Vom fi mai mult decat bucurosi sa va fim gazde pentru cateva minute, sa va prezentam mai in detaliu conceptul nostru.

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus