un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

Am văzut Avengers 2 în sala Ultra cu noul sistem de sunet Dolby Atmos

24 Apr 2015  ·

TEHNOLOGIE  ·

15 comentarii

Am văzut ieri Avengers 2: Age of Ultron și l-am văzut în sala Ultra de la Grand Digiplex, proaspăt dotată cu sistemul de sunet Dolby Atmos, o premieră în România.

Câteva cuvinte despre film: este bun, distractiv, cu efecte mișto și umor bine nimerit. Acțiunea se învârte în jurul lui Ultron, un robot creat de Tony Stark cu inteligența artificială obținută din sceptrul lui Loki, robot care se întoarce împotriva echipei Avengers.

Filmul nu are măreția primei părți, lipsindu-i invaziile extraterestre și personajul Loki, dar rămâne bun. Îi adună din nou pe Iron Man, Black Widow, Hulk, Thor, Captain America, Hawkeye și chiar și Nick Fury și, dincolo de efectele speciale și fazele de acțiune, mi-a plăcut că intră un pic în trecutul fiecărui supererou și vorbește despre relațiile dintre ei, despre Black Widow și Hulk, despre prietenia dintre Thor și Captain America șamd.

Dacă vreți și ceva rău, nu mi-a plăcut că repetă un pic ceva din Iron Man 3, o mulțime de roboți ucigași ce-i iau cu asalt pe supereroi, plus că toți arătau ca-n Terminator. Să nu credeți însă că ar fi vreun mare dezavantaj, ci l-am urmărit cu plăcere și fără momente de plictiseală. Este de astăzi în cinematografe.


Dolby Atmos este o șmecherie foarte mare. Am făcut un curs despre codarea sunetului, prin anul 5 de facultate (cu Negrescu), și partea despre Dolby avea cea mai complicată matematică pe care am întâlnit-o vreodată. Toate conceptele ciudate din algebră, toate chestiile învățate la analiză și la prelucrări de semnal se îmbinau aici într-un tot unitar.

Aia probabil era partea simplă. Acum Dolby vine cu o șmecherie și mai mare: elimină conceptul de canale de sunet. Nu mai ai 5.1, 7.1 șamd. Sala Ultra este dotată cu 52 de difuzoare și toate pot fi independent acționate de procesorul Atmos, probabil un mixer uriaș.

Sunetul este acum sub formă de “obiecte”. Avionul care trece pe deasupra, mașina care explodează, urletul lui Hulk, țipătul unei femei, toate sunt obiecte de sunet și pot fi redate pe orice difuzor. Procesorul Atmos poate gestiona simultan 128 de obiecte prin cele 52 de boxe montate aici, din care 16 sunt pe tavan. Evident, orice obiect de sunet poate fi mișcat rapid prin boxe și plasat virtual exact unde trebuie.

Înainte de film au rulat câteva demonstrații. Una în particular mi-a plăcut, este filmat în mijlocul unei păduri și auzi de peste tot în jurul tău sunetele naturii, greieri, păsări, foșnet de copaci. Cu ecranul stins, ascultând doar aceste sunete, poți oricând să arăți cu mâna într-o direcție și să spui “ăsta e de acolo, ăsta de acolo” șamd. La un moment dat zboară o pasăre pe deasupra și apoi prin față, o urmăream cu toții cu capul prin sală, deși nu aveam de urmărit decât sunetul.

Difuzoarele de pe tavan sunt o chestie foarte mișto, mai ales în filme de acțiune sau SF. E altă viață când auzi nave și explozii de deasupra ta, nu doar din lateral.
dolby_atmos_ultra_grand_digiplex_1dolby_atmos_ultra_grand_digiplex_2

Efectele Atmos nu sunt așa de evidente în timpul filmului. Nu ieși de acolo realizând că a fost o diferență crucială, dar nici nu ai cum; filmul este, până la urmă, o experiență vizuală, iar în scenele de acțiune te concentrezi pe imagine, ești absorbit de ea. Sunetul, însă, contează întotdeauna și el, chiar fără să ne dăm seama de asta. Atunci când te găsești absorbit de acțiune este și pentru că sistemul sonor și-a jucat rolul și te-a introdus acolo, în scenă; dacă, în timpul scenelor de acțiune, lași un pic atenția de la ele și te concentrezi pe sunet, îl vei auzi în la lucru pe domnul Atmos.

Atmos este de vreo 2-3 ani pe piață, dar acum a fost instalat prima oară și în România. Îl găsiți în sala Ultra din Grand Cinema Digiplex, în Băneasa Shopping City. Sala este deja cea mai mare dintr-un mall din România, are cel mai mare ecran (vreo 250 de metri pătrați), are două proiectoare 4K High Frame Rate și acum un sunet de top, plus trei rânduri premium, unde scaunele se lasă pe spate și sunt ceva mai confortabile. Mai vin filme cu sunet Atmos: Terminator: Genesys și Mission Impossible 6: Rogue Nation.

    15 comentarii

  1. Tot la IMAX este mai buna imaginea. Cel putin mie asa mi s-a parut.

    Si poate sunt eu carcotas dar la prezentarea Atmos nu ma asteptam sa vad slide-uri PowerPoint. :)

      (Citează)

  2. Atmos reda automat in boxe indiferent de film sau este nevoie ca editarea si captarea lor sa fie redata din etidarea filmului?

      (Citează)

  3. Am citit articolul si am vrut sa fac o rezervare sa vad si eu minunea tehnologica, desi sunt sceptic ca e mai mare ecranul ca cel de la IMAX.
    Din pacate, Avengers nu ruleaza in sala Ultra.
    FAIL

      (Citează)

  4. EDIT: m-am grabit, este si in sala ultra

      (Citează)

  5. M Andrei D:
    Atmos reda automat in boxe indiferent de film sau este nevoie ca editarea si captarea lor sa fie redata din etidarea filmului?

    Filmul trebuie tras corespunzător şi apoi sunetul trebuie remasterizat în studio pentru a deveni “Atmos”. E aici un clip în care se explică foarte bine toată treaba: https://www.youtube.com/watch?v=qrOdUpcqGv4

      (Citează)

  6. AdrianG:
    EDIT: m-am grabit, este si in sala ultra

    Pai despre asta era articolul. Doh…

      (Citează)

  7. “…l-am văzut în sala Ultra de la Grand Digiplex, proaspăt dotată cu sistemul de sunet Dolby Atmos, o premieră în România.”

    http://i.imgur.com/HmE6Ez7.gif

      (Citează)

  8. etk:
    Tot la IMAX este mai buna imaginea. Cel putin mie asa mi s-a parut.

    Si poate sunt eu carcotas dar la prezentarea Atmos nu ma asteptam sa vad slide-uri PowerPoint. :)

    Mi-au propus să fac și eu un mic interviu despre Atmos, cum au fost cele trei prezentate la premieră. Nu ne-am înțeles.

    După ce le-am văzut prezentate în sală, am regretat, mi-ar fi plăcut să mă dau mare acolo :P

    Apoi am văzut prezentarea powerpoint și am zis că e ok :P

      (Citează)

  9. M Andrei D:
    Atmos reda automat in boxe indiferent de film sau este nevoie ca editarea si captarea lor sa fie redata din etidarea filmului?

    Se face de la început filmul pentru Atmos, ca să înregistreze cum trebuie diversele sunete. Începând cu Brave de la Disney majoritatea filmelor mari așa se fac, că Dolby e un nume greu în industrie.

      (Citează)

  10. etk: Tot la IMAX este mai buna imaginea. Cel putin mie asa mi s-a parut.

    Nu știu ce să zic, ar trebui să văd același film în zile consecutive. S-ar putea ca sala mai mică să ofere o imagine mai luminoasă, nu cunosc specificațiile.

    Noi mergem de obicei la Grand Digiplex pentru că mergem des în Băneasa. Dăm și cei 3-4 lei în plus pe scaune premium și stăm like bosses.

      (Citează)

  11. Am văzut si eu filmul aseară la Craiova , sincer parca nu m-a impresionat asa mult. Ma așteptam la ceva mai woww. E interesant , bătăi , roboti , câteva glume, dar …. parca primele au fost mai interesante , la fel ca si in Taken (ultima parte , mai slaba decât primele) .

      (Citează)

  12. Astept cu nerabdare sa merg sa-l vad :)

      (Citează)

  13. Overrated rau Avengers, am vizionat vreo 30 minute din prima parte si l-am lasat.
    Braineless popcorn flick pentru americani.

    Totusi mi-a placut explicatia pentru Dolby Atmos.

      (Citează)

  14. Revo: Filmul trebuie tras corespunzător şi apoi sunetul trebuie remasterizat în studio pentru a deveni “Atmos”.

    Deci nu merge pe “tras in sala”?

      (Citează)

  15. nwradu: Nu știu ce să zic, ar trebui să văd același film în zile consecutive. S-ar putea ca sala mai mică să ofere o imagine mai luminoasă, nu cunosc specificațiile.

    Noi mergem de obicei la Grand Digiplex pentru că mergem des în Băneasa. Dăm și cei 3-4 lei în plus pe scaune premium și stăm like bosses.

    Asa este, depinde foarte mult si de cum a fost inregistrat filmul.

    Ai idee, sau poti afla ce tehnologie este la IMAX in AFI? Au proiectoare 2K sau 4K? Ce marime are ecranul fata de cel de la Grand Ultra?

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus