un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

Tehnologia High-Resolution Audio de la Sony

17 Mar 2015  ·

TEHNOLOGIE  ·

5 comentarii

Am văzut la Barcelona trei demonstrații foarte bune pentru ceea ce Sony numește High-Res Audio.

Fișiere High-Resolution

Fișierele MP3 nu conțin sunete peste frecvența de 16.000 de Hz (10.000 în demo-ul lor, dar în fine…), deși urechea poate auzi până pe la 20.000. Asta este una dintre multele metode de a elimina sunete folosite de codecul MP3 pentru a micșora dimensiunea fișierelor.

Dacă iei fișiere High-Res, vei avea și aceste sunete. Am putut asculta pe telefonul Sony diferența între două fișiere cu aceeași melodie. Nu era mare, dar era sesizabil că apar mai multe sunete atunci când comutam pe modul Hi-Res. Nu ceva crucial, dar erau acolo.

Sigur, este nevoie de un player care să facă asta, un telefon cu hardware audio de calitate, de căști bune; Sony pune la dispoziție de toate. Mai ai nevoie și de fișiere High-Res, făcute bine încă de la început. Mă gândesc că și un FLAC face cam același lucru.

sony_high_res_audio_01sony_high_res_audio_02

Anularea zgomotului ambiental

Altă demonstrație, alte căști, de data aceasta modelul MDR-NC31EM in-ear. Aceste căști au și microfoane spre exterior, microfoane care captează sunetul ambiental și apoi îl anulează în urechea ta. Probabil că emite o undă sonoră exact în antifază cu zgomotul ambiental și-l anulează.

Efectul era imediat vizibil. Dacă-l dezactivam, auzeam zumzetul de fond de la MWC, toți acei oameni din jur ce vorbeau, fotografiau, pășeau șamd. Căștile in-ear nu pot acoperi perfect un astfel de sunet puternic. Activând însă modul Noise Canceling, auzeam perfect muzica și nici un sunet în rest. Sunt curios cum ar anula zgomotul motoarelor dintr-un avion, care mie mi se pare cel mai deranjant atunci când asculți muzică.

Din nou, este nevoie de procesare de sunet, nu doar de căștile cu microfon, iar Sony Xperia Z3 face această procesare, poate și alte echipamente de-ale lor.
sony_high_res_audio_09sony_high_res_audio_10
sony_high_res_audio_07sony_high_res_audio_08

Înregistrare biaurală

Dacă respectivele căști au microfon pe ele, de ce să nu și înregistrezi sunete cu ele? Telefonul devine un reportofon excelent și înregistrează sunetele exact din direcția din care vin pentru stereo perfect.

Am stat în fața unor oameni care vorbeau, am înregistrat cu căștile puse la urechile mele, apoi am ascultat înregistrarea. Dacă ții ochii închiși, e ca și cum respectivele persoane ar fi în continuare în fața ta, îi auzi vorbind exact din aceleași direcții, se crează efecte foarte mișto de deplasare în jurul tău șamd.

Romania

Pe 10 martie, Sony a lansat în România produse din gama High-Resolution Audio. Este vorba despre:

  • Walkman ZX2
  • Walkman A15
  • căști MDR-1 (eMAG, PC Garage)
  • amplificatorul PHA-3AX
  • boxe wireless SRSX9 (eMAG)
  • sistem Home Cinema N9200W (eMAG)

După cum se vede din prețuri, aveți nevoie de cașcaval serios pentru ele. Boxa portabilă este 2500 de lei, home cinema-ul 4200 lei, căștile cam 1000 de lei.

    5 comentarii

  1. Fișierele MP3 nu conține sunete

      (Citează)

  2. Da, am uitat ghilimelele :)

      (Citează)

  3. Castile MDR-NC31EM mi-au venit incluse cu Xperia Z2, deci sunt destul de vechi. Pe avion sunt foarte bune. Nu sunt insa prea bune intr-un mediu cu putin zgomot de fond cand mai mult amplifica zgomotele individuale si devine deranjant.

      (Citează)

  4. > Fișierele MP3 nu conțin sunete peste frecvența de 16.000 de Hz

    Depinde de cum sunt compresate și la ce bitrate. Compresoarele pot să renunțe la banda aia dacă înseamnă că trebuie să modifice mult gain-ul benzilor inferioare pentru a reda la fel sunetele alea și astfel să crească disproporționat bitrate-ul.

      (Citează)

  5. Eu am avut in trecut un telefon de la sony, e drept ca a fost cu multi ani in urma, eu sunt pasionat de muzica si chiar doresc sa se auda la maxim o melodie daca imi place… asa ca ma intreb ce imi poti recomanda pentru a-mi satisface aceasta nevoie de sunet?
    Faza cu “nu putem oferi mai mult volum pentru ca ne gandim la sanatatea dumnevoastra” mi se pare aiurea rau…

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus