un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

Scandalul nucilor servite în pungă, nu pe farfurie, continuă

5 Jan 2015  ·

GÂNDURI  ·

19 comentarii

Urmăresc cu amuzament scandalul nucilor din avionul Korean Air Lines de acum câteva săptămâni. În caz că nu știți cum a început, unei femei ce zbura clasa 1 i-au fost date nuci Macadamia direct în punguță, nu servite pe o farfurie, așa cum ar fi trebuit la clasa 1.

Femeia se numește Heather Cho și este fiica președintelui respectivelor linii aeriene, plus membru al consiliului și vicepreședinte pe serviciile de catering ale companiei KAL. Prin urmare, s-a înfuriat, a cerut ca avionul să revină la terminal (era deja pe pistă, se pregătea de decolare), a făcut scandal și a dat-o afară din avion pe stewardeza care i-a servit greșit alunele.

Avionul era un 747 cu probabil vreo 500 de pasageri la bord și făcea cursa New York – Seul. Imaginați-vă că sunteți pasager în el, indiferent de clasă, și nervii uneia întorc avionul din drum, îl cuplează la terminal, debarcă o însoțitoare de bord și pleacă din nou. N-a fost o întârziere mare, au avut noroc, dar problema este una de principiu.

După cum observa presa, arată de fapt o problemă mai mare: Coreea de Sud, ca și Japonia și câteva alte țări din zonă, are clasa ei de oameni bogați ce se comportă ca adevărați shoguni cărora supușii lor trebui să le îndeplinească toate dorințele. Se vorbește despre dinastii și lipsă de respect pentru angajații tăi. Este Nobila Casă în realitate.


Scandalul a izbucnit de aici. Femeia respectivă a demisionat din câteva funcții din compania KAL și, în mijlocul scandalului amplificat de mass-media din Coreea și de ineditul situației tratat aproape de toate publicațiile vestice, inclusiv CNN, a apărut în fața presei pentru a-și cere scuze.

Imaginea ei din acel moment, nemachiată, cu părul desfăcut și dat pe față, cu capul plecat în fața publicului și a ziariștilor, un fel de “public shaming”, nu cred că a rezolvat nimic. E doar un element de imagine, dar toată lumea știe că apoi se va întoarce la milioanele ei și la funcțiile ei, în timp ce în continuare avioane pot fi întoarse din drum de către capriciile unor prea-importanți oameni.

kal_scandal_nutgate

KAL a greșit suplimentar anunțând, vreo două zile mai târziu, că deși regretă comportamentul lui Heather Cho, vor face noi cursuri de pregătire pentru personalul de bord astfel încât să nu mai apară situații precum nucile servite altfel decât trebuie. Cum ar fi, femeia o fi reacționat prea brutal, dar e vina însoțitoarei de bord care nu i-a dat farfurie. Anunțul a reușit să le pună în cap sindicatul angajaților KAL.

Tatăl ei, președintele companiei, și-a cerut suplimentar scuze tuturor celor lezați, spunând că ar fi trebuit să o crească mai bine. E un gest tipic asiatic de asumare a rușinii, dar eu personal l-am considerat tot ceva de fațadă.

Pe 31 decembrie Heather Cho a fost reținută de poliția coreeană, probabil cu acuzații de punere în pericol a zborului, nerespectarea regulilor de călătorie după ce a făcut scandal și a înjurat personalul de bord. Mă îndoiesc că va primi mai mult de o amendă sau niște ore de serviciu comunitar, dar măcar i-au stricat Revelionul.

Vedem noi ce se mai întâmplă…

sursa: CNN.

    19 comentarii

  1. Mie imi pare un exercitiu de PR – Bun, o facem p-asta sa para o nebuna isterica, dar uite cat de important este pentru noi confortul clientilor.

      (Citează)

  2. Mare chestie,, parca nu au acelasi gust daca sunt in punguta…. de asta se duce dracu’ lumea asta!

      (Citează)

  3. Eu nu am inteles de ce s-au ofticat sindicatele la faza cu instruirile. Faptul ca e aia nebuna nu ii scuteste pe angajati sa isi faca treaba corect si conform procedurilor.

    @Rigips:

    Cand platesti cateva sute bune sau chiar mii de euro (ca era zbor intercontinental) pe un bilet la Business Class, parca te-astepti sa fii servit cu farfurii de portelan, nu?

      (Citează)

    • @nashu_mare: la clasa 1 un bilet chiar este mii de euro.

      Mie mi s-a părut normal sa facă scandal femeia că nu a fost servită conform procedurilor, mai ales că ea conducea partea de mâncare la bord, dar întoarcerea avionului o transformă din șefă atentă care verifică personal totul în nebună cu fițe.

        (Citează)

  4. Toata nebunia asta pornita de la un mizilic…

    Deh, femeie.

      (Citează)

  5. sa fiti recunoscatori ca traiti in romania, unde oamenii de afaceri debordeaza de bun simt si isi educa exemplar copiii. norocosilor!

      (Citează)

  6. Radule aici gresesti amarnic. Nu ai inteles nimic din poveste. Crezi ca astia au acelasi sistem de valori ca si la noi? Rusinea aia se va sterge greu.

    Pe de alta parte, ziarele din zona, scriau de faptul ca in Coreea de sud apare o gaura din ce in ce mai mare intre bogati si restu. Bine, asta apare peste tot, dar acolo sunt probleme cu locuintele (seul) si cu munca (in sensul ca muncesc nonstop).

      (Citează)

  7. Asa se comporta (ca stapani de sclavi) cam toti managerii sud-coreeni chiar daca sunt manageri mai mici. Am prieteni care lucreaza la mari corporatii sud-coreene in Romania si tot timpul se plang de astfel de lucruri.

      (Citează)

  8. Daca nebuna aia de Heather Cho a debarcat
    o flight attendant si avionul a plecat cu echipaj incomplet ( desi cred ca exista rezerva …) e scandal mare de tot pentru siguranta zborului iar pilotul la comanda in momentele alea nu ar fi trebuit permita intoarcerea avionului.

      (Citează)

  9. la noi te oftici ca iti da seminte fara coaja si nu poti sa scuipi coaja printre scaune. altii vor farfurii de portelan.

      (Citează)

  10. Eu o înţeleg, dacă a primit o pungă transparentă cu două nuci în ea, poate i-au trezit amintiri neplăcute :D

      (Citează)

  11. în mod normal pilotul este comandantul aeronavei, cred că este valabil dupa ce a plecat și a închis ușa, chiar dacă nu era încă în aer, deci iarăși o încălcare de procedură – de ce comandantul s-a lăsat influențat și a acceptat așa o cerere ilegală de a întoarce avionul ?

      (Citează)

    • @alias: și comandantul este cercetat disciplinar pentru că a ascultat-o pe aia.
      Dar na, pe moment, când îți cere vicepreședintele și fiica patronului treaba asta, ce-ai fi făcut?

        (Citează)

  12. @r Tocmai de aceea a si fost retinuta.

      (Citează)

  13. Fitoasa cu bani , bine ca nu ia dat omor :)) la cat de nebuna pare

      (Citează)

  14. Femeia a cerut sa caute in avion manualul in care scrie cum se servesc alunele, nu a fost gasit si apoi a intors avionul la poarta. Sa faci scandal ca nu esti servit cum trebuie e una dar sa intorci un avion cu 250 de persoane inapoi la poarta e prea de tot. Nu cred ca trebuie sa mergem asa departe gasim asftel de exemple pe plan mioritic.

      (Citează)

  15. Mi-a placut postarea asta. Aia a gresit. Clar. Dupa care au urmat niste etape in care a avut de suferit de pe urma greselii ei. Plecand de la demisie, pana la scuzele prezentate de tatal ei sau retinerea facuta de politie. Tie ti s-a rupt de toate…si le-ai demontat complet stupid.
    Sunt convins ca si daca femeia intra intr-o depresie dupa faza asta si se sinucidea pur si simplu…tu tot un text cretin aveai ca “uite ba…ea chiar crede ca ne mai impresioneaza cu ceva ca s-a sinucis”.
    WTF, man. Dar ce ar fi trebuit sa se mai intample ca sa fii si tu multumit?

      (Citează)

  16. Asiaticii spre deosebire de europenii si americanii miserupisti cand spun in public astfel de scuze chiar le simt. Banuiesc ca au fost niste momente grele pentru familia lor , chiar daca sunt plini de bani obrazul la ei conteaza mai mult decat miliardele din cont. Rusinea asta probabil se va stinge peste o generatie-doua.

    Insa de ce sa nu recunoastem, pana la urma femeia tot femeie ramane oriunde ar fi :) daca are si ceva putere e si mai grav pentru cei din jurul ei. Altfel o sa va spun o povestioara caz real. O tipa dupa care ma uitam eu si cativa amici, aranjata busines, eleganta….ce sa mai! nici n-ai fi indraznit sa-i dai buna ziua ajunge in dreptul unei masini si e luata de gagicu’ chelios si patrat cu un ” treci fa’n meleu!” Asta le-ar trebui tuturor tipelor de genul “directoarei refulate”

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus