un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

Apare din nou revista CHIP

5 Jan 2015  ·

TEHNOLOGIE  ·

24 comentarii

A apărut din nou pe piață revista CHIP, după o pauză de aproape un an. Costă 12 lei și o găsiți pe la Inmedio.

Personal sunt sceptic privind reboot-ul ei. Avem Internet de mare viteză, avem tablete și telefoane, 30% dintre comenzile online se dau de pe dispozitive mobile; oare cei interesați de tehnologia de ultimă oră vor să citească despre ea pe hârtie, o dată pe lună, deși articolele online oferă de 10 ori mai multă informație și fotografii, nefiind constrânse de spațiu?

Revistele încă se vând (Connect vinde bine, de exemplu, din ce-am înțeles eu), dar pentru câteva nișe: prin aeroporturi ca să ai ce citi în zbor, prin benzinării când poate cineva necunoscător în ale tehnologiei vreau să răsfoiască la drum o revistă și-l atrage ultimul model de iPad de pe copertă, la pasionații nostalgici șamd. Este suficientă însă nostalgia unor vechi angajați și acești cumpărători de oportunitate pentru a o ține pe profit? Vom vedea, dar eu mă tem că nu. Depinde câte branduri vor accepta să bage din nou publicitate acolo.

Relansarea n-a început cu dreptul. Numărul românesc (nr 1/2015) copiază revista CHIP germană din decembrie 2015; coperta este identică, probabil și articolele sunt doar traduse. Nu știu ce echipă editorială au adunat acum, dar este nevoie de una mare și bine pricepută pentru a genera conținut de calitate.
revista_chip_2015revista_chip_germana_dec2014

De asemenea, eu simt că revistele pe hârtie au ajuns un fel de elemente secundare ale unor site-uri mari, des actualizate și bine realizate. Uitați-vă la principalele ziare din România, care au tiraj de doar câteva mii de exemplare, dar pe site au milioane de vizite zilnic. Același lucru îl face și CHIP Germania, de unde a pornit revista, cu un site actualizat des, conținut bine structurat și de unde se poate cumpăra inclusiv revista în format digital, pentru doar 3 euro (cea pe hârtie costă 7 euro și include trei DVD-uri). Există un întreg site separat chip-kiosk.de pentru diverse versiuni ale revistei.

Priviți orientarea puternică spre online a nemților în contextul în care CHIP în limba germană se adresează unei piețe de aproape 100 de milioane de vorbitori de limba germană, toți din țări cu un nivel bun de trai, țări unde presa scrisă încă duduie și unde publicitatea și piață de tehnologie și gadgeturi este la un nivel mult superior nouă.

Site-ul românesc chip.ro redirectează momentan spre un site ce vinde cărți despre IT&C, ceea ce era (cred) un business secundar al revistei, la fel ca în afară.

Eu mă gândeam că va fi tocmai invers, relansarea revistei pe print trebuia să genereze trafic și atenție spre un site chip.ro bine făcut și bine actualizat, care folosind și brandul cunoscut urma să concureze rapid direct cu Go4IT și Playtech. Momentan nu se întâmplă asta.

Vedem ce urmează în viitor pentru CHIP-ul românesc, dar eu spun că în acest domeniu nu se poate aplica vorba cu “unora le place să răsfoiască revista, să simtă hârtia”, că nu vorbim de o carte ce are aceeași valoare și acum și peste 30 de ani, ci de informații pe care toată lumea vrea să le afle în secunda 1. Când va lansa Apple ceasul lor pe piață, veți dori să citiți review-uri chiar atunci, ba chiar cu o zi înainte, nu când apare următorul număr pe la chioșcurile de ziare.

    24 comentarii

  1. Faptul ca este copiat continutul nu mi se pare ceva negativ… dar ca si tine, sunt sceptic in ceea ce priveste viitorul revistei. Incearca ei sa reincalzeasca ciorba dar o revista de 12 lei nu mai prezinta interes niciunui pasionat de tech, pentru ca stie ca gaseste informatii mult mai interesante gratis, pe net.

      (Citează)

  2. Eu ma bucur pt ca mi-e mai comod sa citesc revista in format prin pe WC, decat sa stau cu tableta sau cu telefonul.

      (Citează)

  3. site-ul chip.ro inca apartine vechiului proprietar, care nu vrea sa cedeze drepturile. Dar asta se va rezolva, cred :).

    Eu totusi sper ca noul management sa inteleaga repede ca trebuie sa adaptezi continutul la piata locala, ca “allview-ul nemtesc” nu e reprezentativ in Romania, degeaba efortul de traducere…trebuie sa angajezi oameni buni, care sa aduca plusul de continut. Si CHIP-ul romanesc cand a plrecat in anii 90 avea 90%+ continut nemtesc, DAR au venit repede cu ceva localizat.

    Daca nu, nu print-ul va omori noua revista, ci managememntul local.

      (Citează)

  4. Acelasi lucru a patit si revista Level . Aveau o echipa extraodinar de buna , inca mai am rivista cu World of Warcraft si cu review-ul exemplar de 6 pagini .
    Cel mai bine s-au descurcat cei de la computergames.ro , si ei au inceput cu o revista dar s-au mutat rapid pe online unde au pus baza unei comunitati mari pe forum . Apoi au dat drumu si la un magazin online de jocuri si acum au o cifra de afaceri de 20 milioane de euro .

      (Citează)

  5. Treaba facuta de mantuiala din pacate. CHIP nu a fost niciodata o revista mare, avea un stil greoi si inabordabil pentru cei care nu erau studenti la vreo sectie de informatica de la Politehnica. Probabil si din cauza ca articolele erau in marea lor majoritate traduse din germana si era prezent foarte putin continut localizat.

    XtremPC a fost intotdeauna preferata mea, pacat ca a fost ingropata de proprietar cand s-a plictisit de jucarie. S-au n-a mai avut bani si de ea.

      (Citează)

  6. Citind Chip, si alte reviste asemanatoare am inceput sa imi dezvolt pasiunea pentru IT. Aveam probabil in jur de 10-12 ani, le ceream parintilor sa fac eu cumparaturile, astfel imi mai lasau maruntul drept recompensa. Cu maruntul adunat in cateva zile, puteam sa imi iau CHIP :)
    In 2015, probabil ca nu mai este rentabil sa publici o stfel de revista, dar pentru melancolicii ca mine, e o surpriza placuta :)

      (Citează)

  7. eu sunt de parere ca or sa rupa piata daca au reusit sa faca rost de numarul din decembrie 2015 al revistei chip din germania

      (Citează)

  8. Am cumparat si eu primul numar si desi mie nu mi-a parut foarte actualizat (cu cate bloguri de tehnologie urmaresc prin rss-reader) pentru juniorul meu de 12ani a fost o lectura pe cateva zile de recreere . Chiar l-am vazut ca ii placea sa o citeasca si desi nu era obligatorie mi-a venit in cele 3 zile cu diverse intrebari si am avut subiecte noi de discutie (el e destul de pasionat de PCuri nu doar in sensul hai sa ma joc X sau Y ci si ce fac diverse utilitare, ce fac componentele din interiorul PCului si a experimentat si cu ceva masini virtuale).
    O sa vrea sa o cumparam fiecare numar de la chiosc.

      (Citează)

  9. Patrik Fecheta

    05/01/2015 la 9:23 PM

    Numărul românesc (nr 1/2015) copiază revista CHIP germană din decembrie 2015.
    Nu e rau. Aflam cu un an inaintea nemtilor informatiile despre tehnologiile IT :)

      (Citează)

  10. @nwradu: Sa știi ca traducerea din engleza/germana pentru o parte din articole este impusă de deținătorul mărcii. Astfel, în reviste precum National Geographic, Men’s health, Cosmopolitan, etc sunt traduse de la 10% și pana la peste 50% articolele din edițiile internaționale. La fel și cu coperta.

      (Citează)

  11. Eu am cumparat in permanenta revista si inainte si o voi cumpara si acum. In autobuz, sau in metrou mi se pare mai normal sa citesti pe print. M-a deranjat ca in actualul numar mare parte din print-screen-uri a fost din germana (windows, android)… Sper sa ajunga sa puna variantele in engleza (macar), ca la germana nu ma pricep deloc.
    Altfel… e ok asa cum e, desi nu respecta vechea varianta 100%… (e mai slabuta acum) asta e, echipa e noua, mai capata experienta pe parcurs.
    Bafta!

      (Citează)

    • @Dan: ideea este să-și facă ei screenshoturile respective, nu să le copieze de la nemți.

      Din revista curentă la ce-ți folosesc topurile cu becuri LED, dacă sunt mărci de la nemți? Sau de la alte componente, majoritatea fiind niște branduri “nemțești”? E ca și cum nemți ar citi comparații între Evolio, Allview și E-boda, niciuna nefiind pe piața lor.

        (Citează)

  12. Daca apare revista Chip, noi fraierii care am avut abonament si a fost intrerupt, mai avem vre-o sansa sa se continuie abonamentul?

      (Citează)

  13. poiana-albinelor

    19/02/2015 la 3:01 PM

    Eu cumpar revista, a fost o surpriza deosebit de placuta sa o regasesc la chiscul de ziare.

      (Citează)

  14. Nicu: Faptul ca este copiat continutul nu mi se pare ceva negativ… dar ca si tine, sunt sceptic in ceea ce priveste viitorul revistei. Incearca ei sa reincalzeasca ciorba dar o revista de 12 lei nu mai prezinta interes niciunui pasionat de tech, pentru ca stie ca gaseste informatii mult mai interesante gratis, pe net.

      (Citează)

  15. Eu am fost un mare fan al revistei XtremPC după ce a încetat să mai apară am luat CHIP-ul care mia plăcut lafel de mult eu zic că va avea succes pentru că cineva spunea odată da e ok online dar totuși când răsfoiești revista parcă e altă senzația. Maș bucura dacă ar reveni și XtremPC-ul.

      (Citează)

  16. Eu va spun motivul meu pentru care cumpar aceasta revista:
    muncesc, destul de mult, am familie, deci am si alte indeletniciri cand ajung acasa.
    Pentru mine e super ok ca cineva sa stea sa sorteze curiozitati, news, review, noutati, 1 data pe luna. Nu sunt super hi tech deci nu am nevoie sa aflu azi ce se va intampla maine sau sa citesc review la ceva ce inca n-a aparut oficial sau a aparut dar de 1 sapt. Dar as vrea sa nu devin un tataica, sa fiu cat de cat la curent.
    Pentru cei ca mine, aprox. 30 ani, cu familie si putin timp liber pentru a sta pe site-uri de specialitate, cred ca e super ok !
    Ma deranjeaza pozele dar ma gandesc ca e o chestiune de timp. :)

      (Citează)

  17. Cred ca deja a murit experimentul, nr 3 in nu a fost tradus (aparut). E destuul de bine structurata revista, nu ma intereseaza ca e tradusa dar fara o echipa puternica in spate si un site bun…

      (Citează)

  18. Se pare ca m-am inselat :), a aparut nr 3 pe 19 martie!

      (Citează)

  19. Si iata ca în aprilie am intrebat mai peste tot și nici urmă de numărul pentru această lună. Păcat, mergea așa în timpul liber, am fost plăcut surprins de apariție, nu m-ar surprinde să dispară iar. Rămânem cu nostalgiile.

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus