un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

Digi24 greșește ziua Rusaliilor

3 Jan 2015  ·

GÂNDURI  ·

16 comentarii

Digi24 spune uneori niște prostii incredibil de mari, genul de chestii pe care cea mai mică verificare le-ar fi corectat imediat.

Ieri au repetat de mai multe ori o știre despre zilele libere din 2015, unde spuneau că Rusaliile pică în 2015 pe 8 și 9 iunie, adică luni și marți.

digi24_rusalii

În realitate, Rusaliile 2015 vor fi pe 31 mai și 1 iunie, adică duminică și luni.

Mai mult, cam orice persoană știe că prima zi de Rusalii este mereu duminică, precum prima zi de Paști, deci un semnal de alarmă trebuia să se aprindă imediat.

Ce-au făcut cei de la Digi24? Au luat pur și simplu datele de la Rusaliile din 2014 și au crezut că această sărbătoare are data fixă, ca ziua națională, așa că le-au pus tot pe 8 și 9 iunie (în realitate Rusaliile depinde de sărbătoarea Paștelui, așa că și data lor variază, dar întotdeauna pică tot duminică și luni). Au făcut asta în scris în articol, în grafica TV, ba chiar au trimis în stradă, în zăpadă, un reporter care ne-a povestit despre toate sărbătorile din 2015, deoarece astfel de lucruri nu pot fi spuse decât din frig, nu și din studio.

Dacă aveți, ca mine, un calendar unde vă notați aceste zile libere pentru a planifica mai bine anul, iată lista completă a zilelor libere prin lege în 2015:

  • Unirea Principatelor – 24 ianuarie, sâmbătă
  • PaÈ™tele – 12-13 aprilie, duminică È™i luni
  • Ziua muncii- 1 mai, vineri
  • Rusaliile – 31 mai È™i 1 iunie, duminică È™i luni
  • Adormirea Maicii Domnului – 15 august, sâmbătă
  • Sf Andrei È™i Ziua NaÈ›ională – 30 noiembrie È™i 1 decembrie, luni È™i marÈ›i
  • Crăciunul – 25-26 decembrie, vineri È™i sâmbătă
  • Anul Nou – 1 È™i 2 ianuarie, vineri È™i sâmbătă

Update: Digi24 a corectat ulterior știrea. Clipul cu reporterul care zicea datele greșite din mijlocul străzii n-a mai apărut niciodată în arhiva video.

    16 comentarii

  1. Parca are google calendar default aceste sarbatori, pe mine ma notifica si când este ziua tricolorului ..

      (Citează)

    • @florin: are ceva Google, dar l-am dezactivat È™i mi-am făcut eu un calendar cu sfinÈ›ii importanÈ›i È™i zilele libere prin lege, că alea mă interesează.

        (Citează)

  2. Astora de la RCS&RDS nu le pasa de greselile facute, fie ca e vorba de de anumite date prezentate ori de transmiterea anumitor posturi in grila de programe.

      (Citează)

  3. Am remarcat si eu, la doua posturi TV pe care le urmaresc (posturi bine plasate), erori greu de imaginat la stirile afisate pe “burtiera”. Nu sunt cazuri izolate. Cineva “de nota 8” in clasele V-XII (inainte de ’89) n-ar fi facut respectivele erori. Oare cine sunt cei pe care nu-i vedem niciodata si redacteaza astfel?

      (Citează)

  4. speedy gonzales

    03/01/2015 la 3:33 PM

    eu lucrez intr-o firma englezeasca si ne da liber vineri sau luni atunci cand o zi libera pica in week-end (bineinteles cu exceptia zilelor de pasti si rusalii care pica intotdeauna duminica).
    am inteles ca asta cam e o regula in anglia si o aplica si la noi, asa ca nu ma supar.

      (Citează)

  5. Suntem cu toÅ£ii ortodocÅŸi până în măduva oaselor când vine vorba de stat acasă, mâncat ÅŸi băut! Dar realitatea este că nici tu, nici digi ÅŸi nici majoritatea românilor nu aveÅ£i habar despre ce vorbiÅ£i. Dacă dai un search scurt pe vei afla că rusaliile sunt sărbătorite într-o singur zi. Åži anume duminică. A doua zi, luni, se sărbătoreÅŸte altceva. Dar ce dracu’ mai contează!? Nu, nu sunt religioasă ÅŸi nu dau doi bani pe sfinÅ£i. Doar mi-e silă de tam-tam-ul pe care îl faceÅ£i cu toÅ£ii pentru zilele libere obÅ£inute pe seama unor “sărbători” de care nu aveÅ£i habar…

    http://ro.wikipedia.org/wiki/Rusalii

      (Citează)

  6. Si cui ii pasa de Digi totusi? oricum nu se uita nimeni la ei!! nu ca celelate posturi ar fi vreo scofala,in afara de taraf tv care e marfa!! :))

      (Citează)

  7. Sunt si ei lume ce sa-i faci. Face si ele greseala, asta este. La multi ani si sa auzim numai de bine. Un 2015 prosper.

      (Citează)

  8. @Ana: bată-te Dumnezeu să te bată, că bine spui!

      (Citează)

  9. nwradu noul teolog :))

      (Citează)

  10. mircea(primul)

    03/01/2015 la 9:22 PM

    @ana sa hranim leii cu cre(s)tini…dar sa facem din asta o sarbatoare ca sa stam acasa

      (Citează)

  11. Sunt extraordinar de fraieri (scuzati limbajul)!

      (Citează)

  12. speedy gonzales

    04/01/2015 la 2:14 PM

    dupa voturile negative pe care le-am primit la comentariul meu anterior cu o zi libera vineri/luni cand o sarbatoare pica in week-end ma face sa cred ca romanii inca n-au scapat de complexul capra vecinului.

      (Citează)

  13. Ce sa-i faci lumea este rea, nu poti sa dai un fass si te stie tot satul. Daca e televezeune atunci asa sa ramana. Numai bine la tot poporul in 2015.

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus