un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

Review Samsung Galaxy Alpha pe rețeaua 4G de la Orange

10 Nov 2014  ·

TEHNOLOGIE  ·

8 comentarii

samsung_galaxy_alpha_03
Am testat mai multe zile noul telefon Samsung Galaxy Alpha și rețeaua 4G Orange, că de la ei am avut telefonul și o cartelă nelimitată.

Alpha este nu doar un telefon foarte arătos, ci și performant, având un hardware excelent și bine împerecheat cu rețeaua Orange LTE de maxim 300 Mbps, upgrade anunțat în septembrie pentru anumite zone din București și țară.

Specificații Samsung Galaxy Alpha G850F:

  • ecran de 4,7 inchi Super AMOLED, 720 x 1280 px, Gorilla Glass 3
  • structură metalică, muchii laterale din aluminiu
  • cameră foto 12 megapixeli, flash, filmare Ultra HD
  • stocare internă 32 GB, fără slot de card
  • chipset Samsung Exynos 5 octa-core, 4 nuclee la 1,8 GHz și 4 nuclee la 1,3 GHz, memorie RAM 2 GB
  • 4G LTE, Wifi inclusiv 802.11ac, NFC, GPS, Bluetooth, microUSB 2.0
  • Android 4.4.4
  • grosime 6,7 mm, dimensiuni 132,4 x 65,5
  • greutate 115 grame
  • baterie 1860 mAh detașabilă
  • disponibil pe negru, gri, alb, auriu și albastru

Preț: la Orange în diverse combinații de preț, funcție de ce alegi ca abonament nou sau ca prelungire. Prețul la liber este de 545 euro.

AMBALARE ȘI ACCESORII INCLUSE

Cutia include telefonul, încărcătorul de priză și cablul de date, un handfree pe cablu cu căști in-ear și trei perechi de adaptoare siliconice pentru lobul urechii.

CONSTRUCȚIE

Galaxy Alpha este cel mai frumos telefon produs de Samsung până acum. Nu-i doar părerea mea, ci și toți cei cărora le-am arătat au spus “e superb!”.

samsung_galaxy_alpha_04

samsung_galaxy_alpha_g850f_02

Telefonul este subțire, este ușor, are o eleganță aparte și un design excelent, luxos. Apoi, când afli că lateralele sale lucioase sunt metalice, crește și mai mult în ochii tăi.

Într-adevăr, cea mai mare victorie pentru noi, clienții, nu este neapărat acest model Alpha, ci design-ul său, pe care deja și Note 4 este bazat și care cu siguranță va da și design-ul pentru viitorul Galaxy S6. Sigur, a fost nevoie de mulți ani până când Samsung a făcut această trecere spre metal (și este o trecere timidă, că alții fac de mult telefoane complet din aluminiu, precum iPhone sau HTC One), dar mă bucur că au făcut-o.

Partea frontală sugerează o ușoară textură în zonele de sub ecran, lângă butoanele capacitive și masivul buton Home fizic (care este și un cititor de amprente), iar în partea de sus avem sigla Samsung și difuzorul argintiu, plus camera frontală și ceva senzori.

samsung_galaxy_alpha_g850f_15samsung_galaxy_alpha_g850f_14
samsung_galaxy_alpha_g850f_16

Spatele are o altă textură finuță. Obiectivul foto este ridicat cu 1-2 mm în afara carcasei, iar lângă el are un flash.

samsung_galaxy_alpha_g850f_12

Lateralele sunt foarte arătoase, de un argintiu mat cu muchii lucioase și diverse “înflorituri” care asigură o priză foarte bună în mână. În partea de jos avem portul microUSB și un difuzor extern, butoanele de volum sunt pe stânga, cel de On/Off pe dreapta.

Iată-l comparat cu un SGS 5, față de care este mai subțire și evident mai mic, având diagonala ecranului de doar 4,7 inchi.
samsung_galaxy_alpha_g850f_06samsung_galaxy_alpha_g850f_07

Capacul spate se deschide pentru acces la baterie și la cartela nanoSIM.

Galaxy Alpha este nu doar foarte subțire, ci și foarte ușor. Pe total, aspectul fizic este excelent, iar calitate construcției nu dezamăgește la nici un capitol.

HARDWARE ȘI PERFORMANȚĂ

Ca hardware nu pot reproșa nimic telefonului în afară de rezoluția de 720 x 1280 pixeli a ecranului, unde ar fi mers un Full HD. Asta ar fi contat mai mult pe hârtie, pentru că la 4,7 inchi te poți descurca la fel de bine și cu 720 x 1280 px. Totuși, dacă HTC One a implementat un ecran 1080 x 1920 în 2013, putea și Galaxy Alpha să facă la fel 18 luni mai târziu.

Lăsând rezoluția la o parte, ecranul este foarte bun, luminos și cu o saturație deosebită a culorilor. Are aceeași calitate bună ca și SGS 5 sau seria Note, de exemplu.

Chipsetul este unul dezvoltat chiar de Samsung, un model Exynos Octa 5 cu 8 nuclee. Nu rulează toate 8 simultan, ci este o arhitectură numită big.LITTLE în care telefonul comută automat între cele 4 nuclee rapide la 1,8 GHz și cele 4 nuclee economice la 1,3 GHz, în funcție de necesități.

Cu cei 2 GB de memorie RAM și acest procesor ce pare a avea o arhitectură foarte reușită, rezultatele în testele benchmark au fost foarte bune:

  • AnTuTu 5.1 – 48.787 puncte
  • 3D Mark Ice Storm Unlimited – 6.561 puncte

Semnalul a fost întotdeauna puternic, iar calitatea apelurilor a fost foarte ridicată. Nu am nimic să-i reproșez, nu a pierdut rețeaua wireless prin casă, nu am rămas fără semnal în metrou.

Upgrade-ul rețelei Orange, anunțat cândva în septembrie, se face din plin simțit în metrou, unde stai conectat la viteză mare la net în timpul călătoriei. A fost un moment când Speedtest îmi arăta 68 Mbps în metrou, în tunel, iar eu eram puțin supărat pentru că la alții văzusem rezultate chiar și de 100 Mbps.
screenshot_samsung_galaxy_alpha_g850f_12

În oraș am obținut constant 70-120 Mbps, în diverse zone de obicei centrale. Asta este peste viteza reală pe care o prezintă Orange, 30-60 Mbps, cea de 150 sau 300 Mbps fiind una teoretică, mai greu de atins într-un oraș în care nu ești singurul utilizator al rețelei 4G. Am văzut, din ce-au testat alții cu telefoane cu modem LTE Cat 6 (adică maxim 300 Mbps) că se pot atinge și viteze de 150-220 Mbps în același test. Pentru asta aveți nevoie de telefoane speciale (Galaxy S5+, Alpha S801 șamd) și trebuie să întrebați la Orange ce vă pot oferi.

Difuzorul exterior își face bine treaba. Fiind plasat în partea de jos este de multe ori acoperit cu mâna atunci când, de exemplu, te joci, dar este o situație ce poate fi evitată cu un pic de atenție.

Camera foto/video este un alt punct forte al telefonului. Ca și la SGS 5, HDR-urile se realizează instantaneu, fără nici un timp de procesare deranjant pentru utilizator, iar calitatea imaginilor normale este foarte bună.

Obervați mai jos câteva fotografii făcute de mine în oraș. Culorile sunt foarte bine surprinse, sunt naturale, iar activarea modului HDR cu o simplă apăsare scoate în evidență detalii din zonele prea umbrite.

Noaptea, din păcate, calitatea imaginii scade mult și apare un zgomot foarte mare, dar fotografiile măcar sunt nemișcate, ceea ce le face utilizabile, că măcar înțelegi ce era în ele. Observați și că sursele de lumină nu suferă de blooming sau bleeding, senzorul fiind bine reglat.

Absența slotului de card microSD este problematică, dar măcar pornești cu 32 GB stocare internă. Bateria este o altă problemă, autonomia telefonului fiind de o zi, din păcate. Cei 1860 mAh atât pot oferi, mai ales cu multe servicii Samsung rulând în fundal pentru a asigura interfața și restul funcțiilor speciale integrate în telefon.

INTERFAȚĂ

Galaxy Alpha oferă toate funcțiile uzuale de la Samsung, precum:

  • S-Voice – asistentul tău căruia îi dai comenzi vocale. Mie mi-a fost util în mașină, că-i spuneam “call Matilda” și recunoștea numele în agendă fără să fi configurat nimic, plus că activa singur speakerul extern al telefonului.
  • My Magazine – un ecran întreg de știri și articole interesante obținut prin integrarea aplicației Flipboard în firmware.
  • Samsung Apps – alte aplicații disponibile în magazinul special Samsung, unele gratuit și altele pe bani.
  • conectivitate la ceasurile Gear și brățara Gear Fit.
  • deja clasicul meniu de notificări Samsung, cu shortcut-uri spre funcții și o afișare inteligentă a unor opțiuni (de exemplu programe de muzică atunci când introduci mufa de căști)
  • Ultra Power Saving Mode – în acest mod telefonul oprește alte funcții, face ecranul alb-negru și permite doar apeluri și acces limitat la mesaje și net, conservând bateria pentru acele momente critice.
  • blocare/deblocare cu ajutorul amprentelor scanate pe butonul Home.
  • meniul de configurare rămâne aceeași bulibășeală făcută de Samsung încă de la SGS 5, cu multe opțiuni grupate sub vreo 6-7 categorii, de niciodată nu găsesc rapid ceea ce caut.

Se cunoaște că și acestea au mai evoluat și Samsung a mai înlăturat din bugurile existente, așa că interfața de pe Galaxy Alpha rulează fără probleme și nu pare să agațe. Pe total experiența este bună și hardware-ul performant se descurcă bine cu telefonul, iar buguri eu nu am întâlnit.

Dacă-l iei de la Orange, vei avea preinstalate diverse alte aplicații de-ale lor, unele bune pentru toată lumea, altele mai de nișă. Exemple ar fi:

  • Deezer – cu care poți asculta orice muzică vrei direct pe mobil, prin streaming.
  • Orange Cloud – oferă spațiu de stocare în cloud, ca să pui acolo fotografiile sau fișierele tale, iar din câte știu traficul de date nu este contorizabil.
  • Contul meu Orange – pentru acces la situația plăților și la serviciile tale, dacă ești clientul lor.
  • FotbalInfo – o aplicație chiar bună pentru urmărit știri, clasament și rezultate din campionatul intern de fotbal.
  • Orange Travel – o aplicație care-ți monitorizează traficul de date făcut în roaming și cu care poți limita costurile.
  • Orange Antivirus – o aplicație bună pentru a te proteja de malware-ul tot mai popular pe platforma Android.

Dincolo de asta, ai experiența Android uzuală, cu programele sale disponibile în Google Play. Cu așa procesor, te poți juca orice vrei pe Galaxy Alpha.

CE E BINE

CE E RĂU

  • Design foarte elegant, carcasă foarte subțire, materiale bine alese, inclusiv metal pentru laterale.
  • Hardware foarte performant.
  • Nu are slot microSD pentru extinderea memoriei interne.
  • O baterie mai mare l-ar fi făcut perfect.

CONCLUZIE

Galaxy Alpha este un telefon foarte bun, foarte elegant, bine construit și foarte performant. Cu siguranță place oricui îl ia în mână și, într-o vreme în care telefoanele Android performante cu ecran de 4,7 inchi nu sunt multe, are nișa și potențialul său.

Bateria îi limitează autonomia la o zi, dar a fost un compromis necesar pentru grosimea redusă a telefonului și pentru interfața Samsung. Dacă vă place telefonul ca aspect și căutați un model de această dimensiune, veți trece și peste acest dezavantaj.

Cea mai mare victoriei dobândită cu introducerea acestui model pe piață este că Samsung probabil va folosi design-ul Alpha în foarte multe telefoane viitoare, ceea ce le va ridica mult nivelul calitativ și estetic.

Preț: la Orange în diverse combinații de preț, funcție de ce alegi ca abonament nou sau ca prelungire. Prețul la liber este de 545 euro.

    8 comentarii

  1. Un pas destul de fragil pentru o problema foarte mare care o are Samsung cu design-ul. Am doi prieteni care au renuntat la brandul Samsung din acelais motiv. “Dau 2000 lei pentru un telefon nou doar ca sa fie ceva mai performant si sa am cateva optiuni in plus, in rest sa arate aproape la fel?”
    Vazand doar pozele cu acest telefon pot spune ca mi se pare batran.
    Pun pariu ca daca stergi logo-ul cu Samsung si intrebi aleator oameni pe strata, toti vor spune ca este un Samsung, iar majoritatea il vor compara cu un S2 plus cu margini metalice.

      (Citează)

    • Eu cred că toți vor spune că e un iPhone.

      Totuși, ca telefon acest Alpha este foarte modern. Aspectul este un clasic, să zicem, dar grosimea redusă modifică acest lucru, la fel și calitatea îmbinărilor. Eu n-am fost impresionat când am auzit anunțul de lansare, dar crede-mă, când îl ții în mână ți se schimbă impresia.

        (Citează)

  2. Andreas Scotch

    10/11/2014 la 6:14 PM

    Observ ca nu am fost singurul de a zis-o ca e un nou S2,m-ar fi interesat sa schimb S4-ul deja cojit in 8 luni de hard working,cu acest Alpha(am avut 3 S2-uri:) ) insa cred ca o sa raman la SG5,pare mai durabil…plus la cata muzica am pe telefon,nu ma vad fara un sd card pe un telefon in 2014.
    Pacat…era exact ce imi placuse la un S2,mic,durabil destul de elegant,insa cum ai subliniat sd card+bateria,nu dam banii pe prostii:)))
    Ca sa fac reclama la SG4 ,mi-a cazut de f multe ori,am schimbat 2 perechi de casti la el,insa tot misca,da am avut si husa,dar nu`s genul:) telefonul il iau sa`l muncesc nu sa-l bibilesc:)

      (Citează)

  3. Pot să te intreb – pe tine sau alţi cititori ai tăi – dacă e normal ca pe 4G să se încălzească telefonul şi să consume bateria semnificativ, doar ţinându-l în buzunar? Abia ţine de dimineaţa până seara cu datele pornite, în 4G, în timp ce dacă dezactivez 4G-ul creşte autonomia la aproape două zile – utilizare asemănătoare, ceva mediu spre scăzut. E vorba de un S4 mini, 1900 mAh, orange, în Craiova (la ţară, deci nu peste tot e 4G).
    O fi ceva normal, asta vreau să mă lămuresc, că e primul cu 4G pe care-l am.

      (Citează)

  4. Si eu ma declar dezamagit de aspect. Nu s-a facut nici un pas important in aceasta directie. Iar cand pepiata ai telefoane performante la un pret net mai bun (OnePlus One) trebuie sa vii cu ceva deosebit pentru a atrage. Noroc ca Nexus 6 e ditamai telefonul, pt ca daca iesea pe aceeasi idee ca 4 sau 5 , Samsung pierdea clar o marja serioasa din piata.

      (Citează)

  5. ce bine arata

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus