un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

Am rezolvat parțial misterul cardurilor contactless

25 Nov 2014  ·

TEHNOLOGIE  ·

18 comentarii

Discuția noastră mai veche despre cardurile contactless și faptul că nu-l pot folosi în așa multe locuri pe al meu m-a făcut să trag o concluzie: nu-l pot folosi pentru că eu am card VISA, iar prin București Mastercard s-a mișcat mai bine și majoritatea POS-urile fără contact suportă tehnologia lor, nu pe a concurenței.

Ideal ar fi fost să le suporte pe amândouă, dar probabil că băncile au avut înțelegerile lor cu Mastercard și au oferit magazinelor doar astfel de POS-uri.

Puteam să jur că într-o vreme plătisem la Carrefour cu cardul Visa Contactless, ceea ce acum nu mai pot face. Se pare că aveam dreptate, am găsit într-un Carrefour și POS-uri vechi, pe care scrie Mastercard și VISA. Cele noi arată ca în dreapta și suportă doar tehnologia PayPass a Mastercard. Deci nu am fost eu nebun. Cel din stânga, acolo unde e de găsit, funcționează cu cardul meu Visa (am încercat la IKEA).

cititor_vechi_carrefourcititor_nou_carrefour

M-am uitat rapid pe oferta ING și acum ei oferă și carduri Mastercard. Cred că-mi voi face unul și voi închide cardul Visa, deși nu știu dacă merită să închid ultimul meu card Visa pentru a beneficia de funcția contactless. Uneori, mai ales în străinătate, e bine să ai ambele tipuri la tine, iar deja cardul meu de credit este Mastercard.

Acum dacă astfel de POS-uri s-ar implementa la mai mulți comercianți, că momentan ce-am zis în articolul original rămâne valabil: magazinele par dezinteresate de acest sistem, deși ar scădea timpul petrecut de client la casă, vendomatele contactless ar încuraja cumpărăturile, că nu mereu am bancnote potrivite și nu vreau nici restul în monede, iar băncile ar profita de pe urma vânzării acestor carduri.

    18 comentarii

  1. La sensiblue este POS cu Master Card si merge plata cu Visa Classic ING contactless.

    P.S. Ieri dimineata am tinut scolarizare la petrom ca nici nu au stiut ca au POS contactles….
    La fel de cateva saptamani la LukOil dar aicea angajata s-a uitat urat la mine ca ce vreau eu is prost??? nu se poate ii imposibil nu ne-a zis seful etc…

      (Citează)

  2. Salut! În Spania nu se folosește tehnologia contactless, oare de ce? Pentru ce ai nevoie Radu de un card visa in străinătate? Anul trecut, în toamnă, am fost până în Franța, din Spania în Franța și cu cardul visa nu am putut plăti autostrăzile în Franța. Atuci, de ce am nevoie de visa?

      (Citează)

  3. Mie mi se pare ca locul ideal pentru plati contactless este in fast food si in restaurantele din zonele corporatiste cum e Pipera. Acolo rar ai de platit mai mult de 100 de lei si s-ar micsora considerabil timpul necesar platilor.

    Din pacate nu cred ca este interes.

    Eu de cateva luni platesc constant calatoriile cu metroul prin contactless pentru ca sunt mai ieftine decat daca as cumpara cartele de 10 calatorii.

      (Citează)

    • @etk: am plătit duminică la IKEA cu contactless și a mers foarte rapid, mult mai bine decât dacă am fi dat cu PIN și restul chestiilor.

        (Citează)

  4. Teoretic merg ambele peste tot. Limitarea e doar software. Oricum, mai nou pos-urile noi au si nfc.

      (Citează)

  5. Inițial am făcut și eu un card Visa contactless (fără să fiu foarte atent ce bifez pe foaia aia acolo), dar când m-am dus să-l ridic și am văzut ce s-a întamplat, l-am închis și am făcut în loc Mastercard. Motivul a fost că la metrou nu merge cu Visa – deși nu merg eu prea mult cu metroul. Uite, acum mă felicit pentru alegerea făcută.

    Școlarizări cu personalul am făcut și eu pe la multe Petroame și alte magazine unde nu știau cum merge cu contactless. Acum s-au mai simplificat lucrurile, a mai învățat lumea. Aștept cu interes popularizarea tehnologiei, are o groază de aplicații – de ex. s-ar putea implementa pentru plata taxelor de drum/pod sau alte treburi în sectorul public. Mai ales că am citit pe undeva că Trezoreria se face acceptator de plăți electronice.

      (Citează)

  6. E OK sa ai un card embossed (MasterCard in cazul nostru) pe langa VISA. Dupa 6 ani in ING ca angajat, cu toate cardurile care au iesit vreodata, eu am ramas acum client cu un debit VISA pe care-l folosesc zilnic si platesc contactless oriunde(Carrefour, Auchan, Cora, Ikea, farmacii, fast-food, etc) si un credit MC (the just-in-case-the-world-burns-option). ING are lista de comercianti colaboratori pe contactless pe site https://www.ing.ro/ingb/persoane-fizice/carduri-si-conturi/tehnologia-contactless.html

      (Citează)

  7. Am platit acum 2 zile contactless cu visa la Carrefour orhideea. Era cititor standard însă ai dreptate ca am văzut master card prin mai multe locuri.. Credeam ca functioneaza ambele variante de card pana la articolul tău. Oricum întotdeauna este și varianta plug in

      (Citează)

  8. “in afara” visa este mult mai popular. cam rar in ofera bancilor gasesti master (vb in general ptr franta)

      (Citează)

  9. La Carrefour am reușit să plătesc doar la Unirii, în Băneasa nu mergea, iar la IKEA pur și simplu, când am încercat, nu le mergea POS-ul. Cred că ING-ul trebuia mai întâi să analizeze piața și pe urmă să le arunce pe piață. Dacă la marii comercianți și la metrou nu poți să le folosești, acolo unde e trafic mare, restul nu mai contează.

      (Citează)

  10. De asta nu a mers cand am vrut sa intru/platesc la metrou cu cardul meu Visa. :)

      (Citează)

  11. Benzinariile Mol si Rompetrol au POS contactless?

      (Citează)

  12. Am incercat sa platesc si eu intr-un supermarket din zona mea, nu functiona POS-ul. Cred ca acele banci care ofera astfel de solutii, ar trebuie sa analizeze foarte bine piata, degeaba le distribuie daca nu exista terminale care sa accepte cardurile contactless.

      (Citează)

  13. Am platit ieri la IKEA cu card VISA de la ING la un terminal precum cel din dreapta (care are doar siglele MasterCard si Maestro) si a mers. E un pic contra-intuitiv, de aceea am si retinut si de aceea si mentionez aici. :)

    La metrou situatia este speciala deoarece pretul de 1.4 lei este practic o promotie de la MasterCard.

      (Citează)

  14. joke.r or not

    25/11/2014 la 9:06 PM

    Sunt curios cum va protejati cardul impotriva furtului… Stiu de prin anul 2000 de copiatul semnalului radio de la cheile de la masini…Tehnologia e super, dar hotii, chiar fara scoala, stiu mai multe decat stim unii dintre noi, in trend cu tehnologiile sofisticate..

      (Citează)

  15. Este o falsa conceptie ca NFC este ceva nesigur. Foarte pe scurt poti citi aici: http://www.theregister.co.uk/2010/12/10/nfc_security/ sau poti cauta mai multe informatii

      (Citează)

  16. Nu este un mister functionarea tehnologiei contactless , este vorba doar de necunoastere a acestei tehnologii atat din partea celor care o promoveaza fizic in fata clientilor si sigur o mare problema pe partea comerciantilor care nu stiu sa o foloseasca ( acolo unde exista ). Faptul ca la un comerciant merge VISA sau doar Mastercard ( nu vorbim aici de terminale POS defecte ) tine de banca care a instalat terminalul si de multe ori nici banca nu poate controla acest aspect deoarece aceste terminale trebuie intai de toate sa fie certificate cu VISA si Mastercard de catre porducator. Prima oara in RO au fost terminale care mergeau contactless doar pe Mastercard . Banca care a intrat atunci pe piata ( 2010 )nu a putut sa certifice terminalele si pe VISA deoarece producatorul terminalelor nu avea certificare ptr VISA si implicit banca nu putea sa promoveze platile contactless si pe VISA ( este un proces general valabil la nivel international ). In principiu , acum pe piata din RO toate terminalele de la comercianti accepta si VISA si Mastercard ( producatorii au reusit sa certifice aceste terminale cu VISA si Mastercard si bancile implicit au facut certificarile in consecinta ). Acel sticker pe care-l mai vedeti pe anumite pos-uri la comercianti ca accepta doar Mastercard nu mai este valabil.Acel terminal accepta atat Visa cat si Mastercard. Daca discutam de accesul la Metrou sau in autobuzele din Sibiu solutia nu functioneaza decat pe carduri Contactless Mastercard deoarece constructia solutiei este diferita si s-a putut efectua doar cu Mastercard. Tehnic acum se poate implementa si plata cu Visa Contactless dar tine de banca care a instalat solutia sa faca si aceasta certificare (problema cu producatorul a fost trecuta ).
    NFC este un subiect mult discutat pe securitate dar foarte putini stiu cum functioneaza in zona cardurilor bancare. Securitatea informatiei pe cardurile contactless fie ele sub forma de card bancar sau scrise in sim-ul unui tel cu NFC integrat, este foarte diferita de orice alt protocol utilizat si pot sa va confirm ca nu s-a reusit o clonare sau furt de informatii ( cel putin pana acum ) . NU se poate fura informatia dintr-un card bancar contactless cu alte device-uri doar prin apropierea celor 2 componente fara a avea o identificare prealabila . Ce vedem prin diverse filmulete , postari pe net sunt referiri la protocoale slab securizate construite pe platforme open si care nu sunt carduri bancare ( pot fi carduri de transport , acces …).

    Nu trebuie sa ne fie frica sa avem un card contactless ptr ca informatia nu se poate fura iar temerea ca trec prin fata unui device contactless si raman fara bani este falsa. La momentul tranzactiei trebuie sa tin cardul nemiscat in fata device-ului cel putin o fractiune de secunda ptr ca informatia sa fie citita iar terminalul trebuie sa fie in starea in care asteapta un card la plata. Singura problema care poate ridica temeri este daca cardul este furat ptr ca atunci se pot face tranzactii contactless ( fara PIN ) in limita stabilita de banca. Dar aceasta problema o pot avea si pe un card care are doar cip ptr ca se pot face tranzactii pe internet acolo unde sunt site0uri nesecurizate . Deci, problema este similara si trebuie sa anunt urgent banca ptr blocare card .

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus