blog demisec cu note fine de tehnologie

Căutați o trotinetă electrică? Citiți review-ul de la Ninebot ES2. Urmăriți-mă și pe Instagram și YouTube.

Fumatul ca problemă macroeconomică

17 Jun 2014  ·

GÂNDURI  ·

59 comentarii

Zilele trecute aflam cu surprindere de la știri ca în Rusia se va interzice fumatul în localuri și spații publice. Ca nefumător care așteaptă aceeași lege și aici, nu pot decât să-i felicit.

Primul meu gând a fost, totuși, “serios, tocmai în Rusia?” Adică vorbim de țara traficului riscant, a băutului peste măsură și a avioanelor de coșmar. Și tocmai fumatul se interzice pe scară largă, deși ei nici măcar nu sunt în UE, care speră la aceeași lege în statele membre?

Da. Și am discutat aici anterior despre despre cum fumatul este periculos pentru fiecare individ și cred ca toată lumea știe riscurile, inclusiv fumătorii.

Decizia Rusiei m-a făcut să conștientizez că fumatul este periculos și la nivel macro-economic. La nivel de țară ar trebui să existe o strategie complexă de interzicere și stopare a fumatului, deoarece țara pe de-a-ntregul este afectată de acest viciu.

Logica este simplă. Un anumit procent din fumători se va îmbolnăvi invariabil. Procentul este mărișor. Probabil că pentru fiecare unchi despre care ați auzit că a fumat până la 110 ani (fiind mereu sănătos tun și murind până la urmă în timp ce făcea sex într-o mică pauză de la alpinism sau ceva așa), alți oameni mor pe la 40 de ani și mult mai mulți alții trag de diverse boli până la 70, chinuindu-se cu probleme ce pot fi legate de țigările pe care le consumau des.

Ei bine, sistemul medical plătește pentru toate tratamentele respective. Ați fost vreodată la “spitalul ORL”? Este undeva în zona Panduri și pe culoarele sale poți vedea zeci de bolnavi cu o gaură în gât, proaspăt operați. Nu vă mai spun ce boli poate cauza fumatul, sunt prea multe de enumerat, acoperă cam toate organele principale și cred că le știți sau intuiți deja. Toate acestea costă.

Consultații, medicamente, pensionare timpurie. Productivitate scăzută, sănătate fragilă, pauze dese (am observat că fumătorii lucrau cu vreo oră mai puțin în biroul meu, că luau vreo 4-5 pauze pe zi). Toate acestea costă.

Cât costă?

Să ne uităm la alte țări care, spre deosebire de a noastră, au conștientizat fumatul ca o problemă macroeconomică și deci o analizează ca atare.

În SUA costurile anuale sunt estimate de CDC la 289 miliarde de dolari pe an, incluzând aici 133 miliarde în costuri medicale directe și restul în pierderi “de productivitate”. Să nu credeți că aceste pierderi înseamnă că un angajat care este fumător este mai leneș sau muncește mai puțin pentru că-l doare gâtul. Nu, americanii sunt ceva mai cinici, iar cele 156 miliarde de dolari ai acestei categorii sunt de fapt bani pierduți pentru că fumătorii mor sau se pensionează mai repede, încasându-se astfel mai puține taxe de pe urma lor.

În SUA doar 18% din oameni sunt fumători. E mult, e puțin?

În Marea Britanie suma pentru cheltuieli medicale este între 2,7 și 5,2 miliarde de lire sterline pe an. Ei merg ceva mai departe și estimează la 342 de milioane de lire costul curățirii orașului de chiștoace și la 502 milioane de lire costul incendiilor cauzate de țigări. Și englezii calculează cât îi costă productivitatea pierdută pentru că “roboțeii” mor și nu mai sunt membri utili ai societății, iar acest cost este de 4 miliarde de lire, cu încă 700 de milioane de lire pentru fumătorii pasivi, cei care nu fumează ci doar sunt expuși fumului altora. (sursa)

Citește și: Pubul fără fum.

Dacă vreți să spuneți că nu-i vreo mare scofală pentru că oricum statul român nu merită taxele voastre, nu o spuneți, ar fi stupid. Faptul că nu mai plătești taxe nu este o mulțumire suficientă pentru faptul că mori.

La nivelul Uniunii Europene costurile sunt între 98 și 130 de miliarde de euro pe an, fumatul fiind principala cauză a mortalității premature. Aproape o treime din cetățenii UE-27 sunt fumători. Sigur, costurile în UE nu spun mare lucru, diferențele între țări sunt mari și unele cheltuie mult mai mulți bani pentru sănătatea cetățenilor lor bolnavi decât altele.

Pentru România n-am găsit prea multe date. Site-ul Institutului Național de Statistică este din epoca de piatră, iar Google este dominat de site-uri spam și de articole de 2 lei cu “3 trucuri pentru a renunța la fumat”. O estimare din 2011 menționa la 700 de milioane de euro doar valoarea medicamentelor cumpărate anual pentru a trata bolile cauzate de fumat. Nu am găsit exact cât cheltuie și cât pierde statul român din cauza acestui viciu (și având în vedere sistemul nostru medical, suma nu poate fi mare, că nu are de unde), dar tot în 2011 se spunea că 4 români mor în fiecare oră din cauza fumatului. Zece au murit cât mi-a luat mie să scriu acest articol, unul cât ți-a luat ție să-l citești.

Un articol mult mai recent, din aprilie 2014, spune însă că România este țara din UE cu cea mai slabă legislație anti-fumat. Majoritatea țărilor au interzis de mult fumatul în spații publice și baruri și restaurante, pe când la noi legislația este blocată în Camera Deputaților încă din 2011 (EVZ). Nu știu dacă marii producători de țigări au avut grijă să se întâmple asta, dar nu m-ar mira să fie “sponsori” acolo unde trebuie. În urma criticilor dese, s-au acceptat și la noi măsuri precum avertismente mai mari pe pachetele de țigări și interzicerea promovării prin mall-uri șamd. Update: o căutare chiar pe blogul meu mi-a arătat articolul scris în 2011 despre această lege, bănuiesc deci că-i cea de aici.

Concluzia nu este doar că suntem în urma celorlalte țări UE la acest capitol. Situația este aceeași cam la orice capitol al societății și deci nu va fi un imbold de a ajunge la nivelul lor. Ne depășesc însă chiar și Rusia, țara pericolelor, și Turcia, unde pufăitul și narghileaua sunt tradiții uzuale, dar recent interzise în public.

Aceste legi n-au fost introduse din grijă pentru mine și pentru tine în particular și nici pentru Ionuț, chelnerul care stă toată ziua în fumul clienților, sau pentru copiii care abia erau mai înalți decât coșul de gunoi lângă care fumau. Ele sunt gândite strict la nivel economic, gândite de “managerii” țării pentru binele țării, deoarece te uiți la acele cifre ce spun de miliarde de euro cheltuite anual și te gândești câte alte lucruri ar putea fi făcute cu respectivii bani. Și în primul rând noi ar trebui să gândim și să cerem asta.

Știu, ca fumător nu-ți vine să fii de acord cu astfel de lucruri. Adică or fi adevărate, dar tu vrei țigară, e greu fără ea. Dacă vorbești însă cu cei care s-au lăsat îți vor spune că nu-i așa rău fără țigări, ba chiar că se simt mai bine și că au descoperit că există și alte plăceri în lume, cum zicea Mihaela Rădulescu. Eu m-am mirat întotdeauna de ce, având în vedere că efectele nocive ale fumatului sunt binecunoscute și acceptate de societate, fumătorii nu renunță la ceva ce garantat le face rău, având în vedere că dependența este totuși una relativ slabă. Așa puțină voință? Așa multă plăcere? Sau mai degrabă așa multă impresie că o țigară între degete și apartenența la mini-grupul de la locul de fumat îi transformă în oameni mult mai interesanți?

  59 comentarii

 1. @mircea:

  Pai tocmai asta e unul dintre scopurile licentierii: sa fie un numar limitat, ca la taxi. De abia de atunci se respecta si normele.

    (Citează)

 2. O tot dati pe aia cu “nu intrati in localuri in care se fumeaza”.

  Daca ar fi toti nefumatorii ca mine, intr-o luna de zile ar da faliment toate localurile in care se fumeaza. Dar nu e. Ce vina am eu ca lumea e proasta? Legislatia tre sa ma protejeze de prosti, ca altfel eu mor si raman doar astia. N-ar fi o problema, ca astia voteaza, dar is si puturosi si n-or sa mai aiba politicienii ce fura :D.

    (Citează)

 3. mircea (primul)

  17/06/2014 la 4:12 PM

  suta la suta nu ar da faliment toate. nu stiu daca ar da nici macar un sfert. suntem in minoritate crasa.

    (Citează)

 4. Conform statisticilor, 32% dintre romani sunt fumatori.

  Get your facts straight.

    (Citează)

 5. @dan @add

  Fac si eu un compromis la sanatate, iarna daca sunt intr-un local de nefumatori si vreau sa fumez o tigara ies afara in frig, risc sa racesc.

  Tot mai bine e ca patronii de local sa decida daca vor sa fie pentru fumatori sau pentru nefumatori, si daca il fac doar pentru fumatori si dau faliment e decizia lor.

    (Citează)

 6. mircea (primul)

  17/06/2014 la 4:28 PM

  sunt mai curios de o statistica referitoare la procentul de fumatori/nefumatori dintre cei care ies in oras

    (Citează)

 7. presupun ca procentul se pastreaza, pretty much, in nici un caz nu se inclina balanta invers.

    (Citează)

 8. Uau, ce fierbinte fu discutia… Eu as pune un pic altfel problema: ce fel de societate ne dorim? Una in care vrem sa facem lucrurile mai bine, sa lasam copiilor ceva mai bun decit am avut noi? Fumati in fata copiilor vostri?
  Nu va place ca vine o reglementare legislativa pe tema asta? credeti ca e nazista abordarea? atunci sa nu mai reglementam nici violurile – in fond tot despre placere e, nu? Uitati unde a dus lipsa reglementarilor in audiovizual – va place sa va uitati la tv?
  Dar pe la altii mai civilizati, oare cum o fi?
  Avem o foarte proasta meteahna de a intelege democratia – ca “vai, sa nu se atinga nimeni de drepturile mele”. Sintem de acord ca e un viciu? ca e nociv, ca dauneaza sanatatii? Vrem o societate mai buna?
  E o intrebare buna asta – daca reglementam fumatul atunci sa reglementam si cafeaua, dar cred ca prin efectele asupra celor din jur nu se pot compara.
  Dupa aia, nu comparati reglementarea cu interzicerea. Poti fuma cit vrei la tine acasa, in fata copiilor personali. Nu e ca si cu interzicerea drogurilor.

    (Citează)

 9. Vorbiti de fumat si de fumatori bolnavi cu gauri in gat care sunt bolnavi din cauza fumatului si care au stat o viata intreaga intr-un balon de aer pur? Fara noxe, fara gaini modificate genetic?
  Intr-adevar, fumatul este UNUL DIN FACTORI!
  Cand o sa vad un test facut pe oameni nascuti si crescuti in baloane de oxigen, care sa manance numai bio si sa bea apa pura si rezultatul testului sa fie :CANCER sau alte boli DIN CAUZA FUMATULUI atunci ma las de fumat.
  Balastarea sistemului de sanantate nu este facut de fumatori. Sistemul de sanatate este incarcat de aproape 4 MILIOANE DE OAMENI CARE NU PLATESC ASIHURARI DE SANATATE! In special in mediul rural.
  4 MILIOANE DE OAMENI CARE NU PLATESC ASIHURARI DE SANATATE si care beau tuica facuta din electrozi de sudura si filtreaza frectie “Diana” prin paine. Automedicatie cu aspirina (ACID acetilsalicilic) la orice durere de spate, dinti sau testicole.

    (Citează)

  Alătură-te discuției, spune-ți părerea:

  Your email address will not be published. Required fields are marked *

  Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

  Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verifică ce-ai scris. Dacă vrei să mai adaugi ceva, lasă un nou comentariu. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici, și fără mesaje doar de dragul URL-spam-ului. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt binevenite. Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pentru a le prelua doar pe acelea.

sus