un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

Nokia X a fost lansat oficial în România

10 Apr 2014  ·

TEHNOLOGIE  ·

9 comentarii

Nokia a lansat marți în România gama X – primele lor telefoane cu Android, dar acel Android modificat, ce folosește servicii Microsoft (OneDrive, Here Maps etc), nu Google. pentru câteva aplicații. V-am mai spus despre Nokia X când l-am butonat la Barcelona și aici, când spuneam că sunt încrezător în noua gamă.

Nokia X este de ceva vreme la vânzare în oferta magazinelor. X+ și XL încă nu sunt și nu se știe exact când vor ajunge.

La prezentare s-au zis și două lucruri foarte interesante:

  • 75% dintre aplicațiile de Android merg direct pe Nokia X. Pentru restul, cele care folosesc API-uri Google de localizare, notificări și in-app purchases, trebuie făcute modificări.
  • principalele aplicații românești sunt deja portate pe Nokia X. Cinemagia, Gândul, Auto.ro, Dolce TV, Transport Urban, Mediafax, Automarket, diverse aplicații Vodafone șamd.

Mai mult, pentru dezvoltatori Nokia are un site unde aceștia pot încărca APK-ul programului și vor afla dacă este cazul să modifice ceva.

Știu că v-ați arătat neîncrezători în noile Nokia X pentru că nu folosesc Android-ul nativ, ci are o interfață creată de ei, asemănătoare mai degrabă cu Windows Phone, iar sistemul înlocuiește unele servicii deja clasice Google cu echivalentul de la Microsoft. Totuși, sper că se înțelege că Nokia, o companie deținută de Microsoft, n-ar fi putut încuraja utilizarea ecosistemului Google, concurentul lor.

Eu m-aș descurca fără probleme cu OneDrive în loc de Google Drive și cu Here Maps (mai ales că harta poate fi trasă offline în telefon) în loc de Google Maps. Sunt curios cum rulează Gmail sau Google Calendar și dacă apar aici ceva probleme. Din ce-am văzut pe net, după root poți instala orice vrei tu din Google Play și deci devine un telefon normal cu Android.

Totuși, Nokia X costă în jur de 480 de lei (și asta vă spune destule și despre hardware-ul său, nu așteptați performanțe de SGS 4, da?). La așa preț, dacă Nokia 520 a avut succes cu Windows Phone, ar putea avea succes și Nokia X, zic eu. Mă tot bate un gând să cumpăr unul și să-i fac niște review-uri detaliate…

Telefonul poate fi deja cumpărat deja:

    9 comentarii

  1. Un XL ar fi interesant :)

      (Citează)

  2. O petarda marca nokia .
    Cu 500 de lei iti aduci un lenovo mult mai performant din toate punctele de vedere.

      (Citează)

  3. O iniţiativă lăudabilă ce sper să îi mai trezească din ignoranță și aroganţă pe români.

      (Citează)

  4. Sa speram ca va fi ok OS-ul si va rula bine, sa revina Nokia inapoi in topuri.

      (Citează)

  5. Poate fj deja cumparat deja?

      (Citează)

  6. @LinuX, imi poti indica un model de la Lenovo? Eu chiar sunt in cautare de un telefon de 500 lei si nu am gasit decat 2 modele care sa-mi capteze atentia.

      (Citează)

  7. Florentin Daniel Rotaru

    22/04/2014 la 9:55 AM

    @Radu Daca inca mai esti interesat sa achizitionezi un Nokia X, am eu unul nou castigat la un concurs. As vrea sa il dau ca nu prea am ce face cu el.

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus