un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

Lidar pentru mașini, o tehnologie nouă de detecție

8 Apr 2014  ·

AUTO, TEHNOLOGIE  ·

7 comentarii

Uitați încă o tehnologie de viitor ce poate fi aplicată în multe domenii, aici fiind demonstrată pe un autovehicul.

ford_velodyne_1

Vedeți acei senzori de pe acest Ford Mondeo? Sunt patru elemente Lidar, adică un fel de radar ce emite și receptionează raze laser, nu unde electromagnetice. Cei patru senzori se învârteau foarte rapid, aruncând raze în toate direcțiile, iar pe baza lor obține o imagine virtuală a zonei, una foarte detaliată, cu toate obiectele din jur.

Puteți vedea o demonstrație în clipul de mai jos, unde se vede cum mașina află în timp real tot ce mișcă în jurul ei, cu o rezoluție destul de bună.

Ca tehnologie, este un pas în față pentru dezvoltarea autovehiculelor ce se conduc singure sau ca un sistem de siguranța suplimentară pentru șoferi, avertizându-i de pericole. În alte domenii poate fi utilizat pentru mapare 3D și ca detector de împrejurimi în multe aplicații.

Lidarul respectiv este dezvoltat de Velodyne, iar ei spun că generează 700.000 de puncte pe secundă, cu o distanță maximă de 70 de metri și o rezoluție de +/- 2 cm.
ford_lidar_velodyne

    7 comentarii

  1. Cum face cu ființele care se ascund în ”umbra” altor obiecte? Ca de exemplu un pieton ce se deplasează spre trecerea de pietoni dar aflat în spatele unui paravan transparent (de exemplu un autoturism parcat foarte aproape de trecere)? E interesantă tehnologia și sunt convins, foarte promițătoare, dar mai e mult până departe.

    Cred că la noi ar avea aplicabilitate mai mare un fel de lidar/radar pentru gropi și guri de canal neaduse la cotă!

      (Citează)

  2. Tehnologia nu e noua deloc. Implementarea ei in domeniul auto e noua. ;)

      (Citează)

  3. Nu e chiar noua, google foloseste de mult timp asa ceva

    https://www.youtube.com/watch?v=t9Fxp3HK6DI

      (Citează)

  4. @George: nu face nimic, dar pe acel pieton nici șoferul nu l-ar vedea.

    Nu există tehnologii care să detecteze prin obiecte. Toate cele utilizate în prezent (raze X și gama, de exemplu, plus unde milimetrice) au un receptor în partea cealaltă a obiectului prin care “tragi” cu respectivele raze.

      (Citează)

  5. @vlad: da, dar acum am văzut-o cu ochii mei.

      (Citează)

  6. Foarte Interesant si aplicabilitatea ar fi multipla nu numai pentru masini. O compar cu night vision-ul de la masinile mai scumpe..o modalitate foarte buna de a identifica pietonii de pe marginea carosabilului in zonele multe din romania unde nu exista iluminat stradal.
    P.s. interesant articolul cu avioane, good job!

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus