►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄
LG a adus recent pe piață și modelul G Flex, un phablet de 6 inchi foarte asemănător ca specificații cu vedeta lor LG G2, doar că supradimensionat pentru a concura în gama deschisă de Samsung Note. Eu l-am primit prin programul Orange Smartphone Tester și l-am butonat câteva zile și testat în diverse moduri pentru a ajunge la concluziile de mai jos.
Specificații LG G Flex:
Preț: la Orange de la 269 euro cu abonament nou Orange, 669 euro fără conectare. Ofertă specială de lansare: primești cadou un televizor LG SmartTV dacă iei un LG G Flex cu abonament nou, dar probabil sunt câteva condiții aici.
Cutia este și ea curbată, în ton cu ecranul telefonului. În ea am găsit telefonul, un încărcător rapid și handsfree-ul pe cablu.
Ca să începem direct cu numele său “Flex”, telefonul este un pic flexibil, dar să nu credeți din asta că îl puteți deforma ca pe plastilină. Nu, se poate deforma foarte puțin, abia perceptibil, iar specificațiile oficiale vorbesc de maxim 16 kg ce pot fi aplicate pentru a nu-l deforma ireversibil și strica. Prin urmare, nu vă recomand să încercați asta, ba chiar voi spune că este la fel de flexibil ca orice alt telefon de această dimensiune, flexibilitate asigurată de deformarea naturală a plasticului și sticlei ce-l compun.
Mai degrabă numele său provine de la faptul că ecranul este curb, vizibil curb. LG s-a specializat pe realizarea de produse cu un grad de curbură pronunțat, precum televizorul OLED curb. Telefonul acesta nu-i primul cu o oarecare curbură pe ecran (și Nexus-ul de la Samsung era un pic curb), dar forma respectivă te ajută să-l ții mai bine în buzunar, unde se potrivește mai bine pe picior. Și la 6 inchi pe diagonală, orice avantaj de acest fel este binevenit.
Trecând la construcția propriu-zisă, nu-i pot reproșa nimic lui LG G Flex. Carcasa este de calitate, îmbinările sunt perfecte, butoanele se simt excelent la mână. Ca și LG G2, și G Flex are butoanele On/Off și volum plasate pe spatele său, sub modulul foto, pe lateral nefiind altceva decât clasicul jack audio și sertarul cartelei microSIM.
O diferență față de design-ul LG G2 am observat la difuzoarele externe: G2 are difuzoarele în partea de jos, pe muchie, pe când G Flex are un singur difuzor plasat pe spate, asemănător cu seria Note cu care concurează.
Ca aspect, spatele lui G Flex nu mai are subtila textură de pe LG G2, fiind ceva mai banal. Compensează asta printr-un LED multicolor pe spate (chiar butonul de Power).
Dacă vă uitați cu atenție în zona porturilor în fotografia de mai jos, veți observa că pe spate parcă ar fi lipit un abțibild transparent foarte subțire, o folie protectoare. Acela este stratul “self-healing” ce protejează carcasa spate de zgârieturi neintenționate, precum contactul cu cheile în buzunar, sau de mici lovituri. Nu vă apucați să tăiați legume pe acest telefon, dar este un avantaj în plus. Ecranul este protejat de o sticlă Gorilla Glass 2.
Ca greutate nu pare deranjant în buzunar, având în vedere mărimea sa, dar ca dimensiune G Flex este uriaș. G2-ul meu de 5,2 inchi pare mic copil pe lângă acest phablet de 6 inchi și ai nevoie de o mână mare pentru a-l utiliza și de o geantă sau buzunar încăpător pentru a-l transporta cu tine. Așa este nișa phableturilor și ea oferă în schimb alte avantaje utilizatorilor săi.
Pe total, G Flex are un aspect un pic mai banal decât LG G2 (lipsa texturii), dar compensează prin forma sa curbă, care-l face inedit în mână unui utilizator.
Ecranu este superb. Spre deosebire de G2, G Flex are un ecran de tip OLED și asta se cunoaște: culorile sunt la fel de vii, dar unghiul de vizualizare este mult mai mare. Luminozitatea ecranului lui G Flex rămâne constantă chiar și privit din unghi mare, pe când la G2 scade vizibil.
Din păcate, aici vedem și cea mai mare problemă a lui G Flex: ecranul de 6 inchi are o rezoluție de doar 1280 x 720 pixeli. Note 3-ul cu care concurează are 5,7 inchi și ecran Full HD 1920 x 1080 pixeli. LG G2 are Full HD, SGS 4 și HTC One au tot Full HD. Este păcat de un ecran așa mare să nu beneficieze de rezoluția pe care ar merita-o, mai ales că aceasta are impact peste tot, de la câte vezi pe ecran și până la pixelii ce sunt aproape vizibili pe G Flex.
Culorile, însă, sunt excelente, la fel și timpul de răspuns și sensibilitatea ecranului tactil. În plus, și pe acesta îl poți porni printr-o dublă-atingere pe ecran, ca să nu duci mereu mână la butonul On/Off.
Sunetul este fără reproș. Difuzorul extern sună puternic, cel de la ureche transmite limpede vocea, microfonul este sensibil.
Nu am avut nici o problemă cu calitatea semnalului, fie el wifi sau 4G.
Procesorul este un Snapdragon 800, cel mai rapid pentru Android. Rezultatele testelor sunt excelente, iar avantajele sale se cunosc imediat în multitasking și în orice aplicație ai rula. V-am mai spus eu despre aceste procesoare și despre cât de bine merg, dar iată că se confirmă din nou performanța lor. Qualcomm a realizat un procesor cu adevărat excelent și au toată stima mea pentru el.
Procesorul se încălzește în jocuri, dar nu deranjant de tare. Telefonul poate fi ținut în continuare în mână.
Autonomia este bună, trece de o zi. Pe total, aș spune că este un pic mai mică decât pe LG G2, ecranul de dimensiune mult mai mare spunându-și cuvântul în ciuda rezoluției mai mici, dar chiar și așa autonomia este satisfăcătoare și nu mă pot plânge la acest capitol.
Camera foto este același modul foarte bun de pe LG G2. Face fotografii la 13 megapixeli, iar noutatea pentru LG G Flex este filmarea 4K, la rezoluție 3840 x 2160 pixels, unde fișierul are aproximativ 3 MB pentru fiecare secundă de filmare. Totuși, diferențele față de un clip Full HD sunt greu de văzut (probabil doar pe televizoare 4K veți percepe o diferență, chiar și prin faptul că astfel veți avea un full-screen nativ) și vă recomand să filmați la 1920 x 1080 pixeli cu 60 FPS, unde mișcările sunt mult mai bine surprinse.
Clipul de mai jos este 4K în original.
Fotografiile făcute cu LG G Flex sunt reușite. Am apreciat performanța contre-jour în toate situațiile, sursele puternice de lumină neîmpiedicându-l totuși pe LG G Flex să surprindă detalii și în celelalte porțiuni ale imaginii. Culorile sunt toate naturale, nici un canal nefiind supra-saturat. În lumină slabă focalizarea este mai lentă și detaliile scad pentru că se mărește automat valoarea ISO, dar ai la dispoziție celelalte moduri de fotografiere pentru a compensa, precum Night Shot.
M-am jucat un pic cu celelate setări. HDR-ul este discret și scoate imagini naturale, uniform iluminate, ceea ce mă bucură. Burst Shot este iarăși util, surprinzând aproape 20 de fotografii în aceeași secundă, un mod binevenit atunci când fotografiezi sportivi sau subiecte rapide și vrei să surprinzi scena perfectă.
Cu LG G2 îl compar pentru că este un telefon asemănător ca hardware și adus pe piață aproape în același timp, dar rețineți totuși că sunt game diferite și alegerea trebuie făcută în primul rând pe baza dimensiunii pe care o considerați confortabilă. LG G2 are 5,2 inchi, G Flex-ul are 6 inchi.
Diferențe între LG G Flex și LG G2:
Principalul concurent rămâne Samsung Note 3, un alt phablet. Aici, din păcate, G Flex nu stă la fel de bine în comparație. Ambele telefoane au același procesor și camera foto este comparabilă, dar iată ce avantaje are Note 3 în rest:
Principalul avantaj al lui G Flex este autonomia: are o baterie mai mare (3500 mAh față de 3200 mAh) și un ecran cu rezoluție mai mică, așa că ai o autonomie ceva mai mare, dar nu semnificativ crescută.
Ca și pe LG G2, toate artificiile și programele bine gândite de LG se regăsesc și pe G Flex. Telefonul rulează Android 4.2.2 și permite, spre deosebire de Note 3, să așezi 5 pictograme pe un singur rând pe ecranele principale, ajutându-te astfel cu mai multe shortcut-uri și widget-uri mai mari.
Interfața are tot felul de artificii foarte bune:
Mai multe artificii apar prin interfață. Quiet Mode, de exemplu, este util pe timpul nopții, oprind sonorul pentru notificări. Poți alege dacă telefonul să sune în cazul unui apel sau doar de la al doilea apel într-o perioadă mai scurtă de 3 minute.
LG a creat și multe programe utile. Quick Remote este un astfel de program prin care transformi telefonul într-o telecomandă universală. Are emițător infraroșu, așa că poți controla televizorul sau receiverul din telefon, iar programul include o bază mare de date cu diverse modele preconfigurate. Mai important, poți să emulezi orice telecomandă cu telefonul, acesta având și o funcție de învățare a altor comenzi.
LG Backup face un backup al programelor instalate.
Guest Mode este gândit pentru copii, cărora le poți da telefonul fără teama că vor accesa cine știe ce aplicații sau că-ți vor umbla în datele importante. Pentru Guest Mode poți alege tu la ce aplicații vor acea acces copiii, iar ieșirea din acest mod se face cu o parolă.
Life Square ține o evidență a modului în care ai utilizat telefonul, pe cine ai sunat și când, ce mesaje ai trimis etc. O fi bun dacă vrei un alibi pentru ceva.
Safety Care este un alt program interesant prin cele 4 funcții pe care le pune la dispoziție:
Astfel de funcții sunt utile dacă telefonul este utilizat de bătrâni sau de copii sau pur și simplu vrei să-ți monitorizezi soțul/soția.
Întrucât telefonul a venit de la Orange România, are instalate și programele lor uzuale. Foarte multe dintre ele sunt utile și cred că deja le știți de la celelalte review-uri.
Contul meu Orange oferă acces la informațiile despre contul tău, costuri, servicii.
Fotbal Info este un program foarte bun pentru fanii fotbalului, arătându-ți programul meciurilor, știri des actalizate, clasamentul ligii și alte informații foarte bune.
Orange Travel îți spune despre costurile tale în Roaming.
Orange Film arată știri despre filme, programul cinematografelor și alte asemenea informații.
Orange TV îți permite să te uiți la televizor direct de pe mobil, oferindu-ți acces la canalele TV.
Orange Cloud este spațiul tău de stocare din cloud, unde poți ține ce date vrei tu pentru acces de pe orice dispozitiv.
Deezer este un program de streaming de muzică, oferind acces la milioane de melodii străine și românești.
Desigur, pentru multe dintre acestea este necesar să activezi și să plătești serviciile corespunzătoare.
LG G Flex este un phablet foarte bine făcut atât ca hardware cât si ca software. Luat separat, nu-i poți reproșa decât rezoluția 1280 x 720 px a ecranului, dar în rest te va mulțumi la toate capitolele, ba chiar va atrage privirile celor din jur prin forma sa curbată.
Din păcate, comparat cu concurența sa Samsung Note 3, G Flex nu mai arată așa bine. Are rezoluția mai mică, are mai puțină memorie RAM, nu are slot de card microSD, nu are stylus, este și mai scump; aplicațiile și interfața diferă, dar care sunt mai utile e o chestie de gust. Altfel spus, trebuie să fii fan LG (sau să urăști Samsung) pentru a prefera LG G Flex.
Preț: la Orange de la 269 euro cu abonament nou Orange, 669 euro fără conectare. Ofertă specială de lansare: primești cadou un televizor LG SmartTV dacă iei un LG G Flex cu abonament nou, dar probabil sunt câteva condiții aici.
Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.
Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri
Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.
14 comentarii
17/02/2014 la 8:13 AM
[offtopic]
Nu sunt eu grammar nazi, dar fie folosești inch, fie inci. Inchi nu are nici un sens. În română era încetățenit țolul, venit pe filieră germană, dar probabil că acum e resimțit ca învechit.
[/offtopic]
Cristian Banu(Citează)
17/02/2014 la 8:57 AM
De la o vreme folosesc inchi. Înainte scriam inci, și mie mi se părea normal așa, dar văd că regulamentar este “inchi” http://dexonline.ro/definitie/inch
nwradu(Citează)
17/02/2014 la 9:09 AM
Sigur nu primesti un televizor SAMSUNG la tableta LG !
thundermar(Citează)
17/02/2014 la 12:42 PM
@thundermar: Lol, da, scuze, am modificat.
nwradu(Citează)
17/02/2014 la 10:42 AM
@thundermar, e vorba de un smart tv lg, scrie clar in screenshot. :D
Roxana(Citează)
17/02/2014 la 11:20 AM
Nu faci te rog un material despre telefonul asta? http://www.atexpc.ro/produs/54634-telefoane-gigabyte-2q000-00197-370seu
Nimeni nu zice nimic de el, mi se pare ciudat. Adica ma rog, nu material. Dar o analiza ca si cea de mai sus ar prinde bine.
Cat despre phablet, conceptul in sine mi se pare o struto camila.
Vlad(Citează)
17/02/2014 la 11:40 AM
Nu e incomod cand il tii in mana, datorita faptului ca-i curbat? In buzunar imi inchipui ca-i mai comod, dar nu-mi inchipui cum “se simte” in mana…
Dan(Citează)
17/02/2014 la 12:43 PM
@Dan: se simte foarte bine, nu am întâmpinat nici o problemă. Parcă te ajută un pic, având în vedere dimensiunea sa.
nwradu(Citează)
17/02/2014 la 11:54 AM
Vad ca lumea nu stie un lucru: memoria de stocare a telefonului conteaza foarte mult in felul cum ruleaza aplicatiile care ruleaza cu aceasta. Daca producatorul te-ar lasa sa bagi orice cacat de sd in el si se misca prost, o sa dai vina pe telefon, nu pe card.
Asta e motivul pentru care telefoanele nu mai vin cu slot de microsd.
add(Citează)
17/02/2014 la 12:01 PM
LG G2 nu are doua difuzoare jos, ci un difuzor si un microfon in spatelei grilei de protectie, exact ca la produsele apple.
Daniel(Citează)
17/02/2014 la 1:58 PM
Sunt curios cum acea memorie suplimentara ajuta autonomia. Teoretic, mai multa memorie => voltaj mai mare?! .
Robert(Citează)
17/02/2014 la 4:21 PM
@Robert: e o teorie mai veche de-a mea https://www.nwradu.ro/2013/01/memoria-telefonului-posibila-cauza-autonomiei-reduse/
Teoretic ai consum mai mare, dar în același timp sistemul de operare lucrează mai puțin la managementul memoriei, eliberează mai rar memorie pentru noile aplicații deschise, așa că poți câștiga pe cealaltă parte deoarece procesorul lucrează mai puțin.
nwradu(Citează)
17/02/2014 la 3:01 PM
Abtibild, nu actibild.
Rares(Citează)
17/02/2014 la 7:46 PM
Arata bine din oartea mea ar primi 2 minusuri!
Android vechi de 1 an! hai puta sa puna cel putin 4.3
Si inerfata cam urata!
HeavyD(Citează)