un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

Cuptorul cu microunde

11 Nov 2013  ·

TEHNOLOGIE  ·

24 comentarii

cuptor_microundeAcum câteva luni am primit un comunicat de presă despre un nou cuptor cu microunde șmecher, dar scump, și m-a pufnit râsul. Întâi pentru că e trist că brandurile au început să se laude cu cuptoarele lor cu microunde și apoi pentru că mi-am adus aminte de cuptorul meu.

Are o poveste interesantă, dar simplă. Mereu mi-am dorit un cuptor cu microunde, că urăsc încălzitul mâncării cu tigaia pe foc, unde trebuie să fii atent să nu se ardă șamd. Îmi doream unul din acelea cu un mic afișaj, programe speciale pentru pizza, pește, pui, cu butoane și șmecherii incluse.

Dintr-unul din primele mele salarii mi-am luat cuptor cu microunde. La sfatul unui prieten, care mi-a zis să-l iau pe cel mai simplu și ieftin pe care-l găsesc, deoarece toate au în ele un simplu magnetron și oricum eu nu voi găti cu adevărat ceva la microunde, ci doar voi încălzi mâncarea și voi face popcorn, l-am luat pe cel mai ieftin găsit.

Am mers la Unirii, unde era un Altex mare. Încă nu deschisese (era ora 9, la Unirii deschide la 10, țeapa lor), așa că m-am dus în Cora Pantelimon, de unde am luat un mândru cuptor King d’Home cam la 180 de lei.

7 ani mai târziu, încă funcționează ca în prima zi. Și da, n-am făcut altceva cu el decât să încălzesc mâncare și să fac popcorn.

Am scris articolul după ce m-am holbat 30 de secunde la cuptor, așteptând să încălzească o felie de pizza, amintindu-mi de cele de mai sus. Apropo, puțini știu că un cuptor nu variază puterea microundelor atunci când îl dai tu de la buton mai tare sau mai încet. Magnetronul emite microunde întotdeauna la același nivel, dar este oprit și repornit în succesiune rapidă, puterea de încălzire fiind de fapt variată prin timpul cât stă oprit dintr-o secundă.

    24 comentarii

  1. Şi ai mei au unul ieftin de tot acasă, de ani buni. Faza e că la ăla nu cred că e oprit magnetronul în succesiune rapidă. Se aude că merge, apoi se opreşte de tot (continuă să învârtă tăviţa), iar porneşte şi tot aşa, iar timpul în care stă oprit diferă în funcţie de cât de încet l-ai dat.

      (Citează)

  2. Si daca ai putea sa faci mult mai multe cu el de ce sa nu faci. Eu imi fac gratare si cartofi prajiti (cu un strop de ulei)(cam 15 min dureaza ambele facute pe rand). Si se pot face multe chestii – prajituri, mancare gatita cu aburi, etc. Normal ca asta nu e un cuptor de 180 lei.

      (Citează)

  3. Din câte știu eu cuptorul cu microunde este cel mai fiabil aparat electrocasnic, se pare că și cele No-name sunt de calitate…

      (Citează)

  4. Cuptor cu microunde Samsung, cu doua rotite si un buton pentru deschis usa, primit cadou de nunta acum 12 ani. Merge ca in prima zi, desi l-am folosit si la gatit (dulce de leche facut la microunde e super).

      (Citează)

  5. La fel si eu, detin unul de 4 sau 5 ani nu mai stiu exact. Este un Philips si merge ca in prima zi.

      (Citează)

  6. Cuptorul meu a scos sambata atat de mult fum incat nu puteam sa mai respir. Sper sa se poata repara. Sunt dependenta de el…Deja in aceste 3 zile de cand nu mai functioneaza, viata mea a devenit un pic mai grea faara el. Ii simt lipsa atat de mult :)) Si da, vorbesc despre cuptorul meu cu microunde

      (Citează)

  7. Lol – am un cuptor cu microunde marca Elite luat din orhideea in primul an de facultate (2004) cu 139 ron . Functioneaza ca-n prima zi (mai da uneori rateuri cand e mult de incalzit – functioneaza mai greu) dar e un produs foarte ieftin care nu a dezamagit ci si-a facut banii cu varf si indesat . E analog exact ca al tau – dintotdeauna am salivat la cuptoarele cu display si butoane digitale pe un cuptor dar niciodata nu am avut bani sa-mi iau unul …

      (Citează)

  8. Cuptorul ala vechi pe care l-am “furat” de la parinti cand am plecat la facultate acum mai bine de 10 ani inca functioneaza. In schimb, cel nou pe care mi l-am cumparat eu acum 5 ani s-a stricat de cateva ori de atunci. :P

      (Citează)

  9. Noi avem doar un cuptor cu microunde la serviciu, nu avem deloc aragaz. Avem avantajul ca nu prea vine lume pe la noi in birou, asa ca preparam diverse: cartofi copti cu unt, mamaliga cu branza si smantana, supa crema, paste, orez – chiar rizotto. Culmea artei culinare la microunde a fost conopida “la cuptor” cu sos bechamel.

      (Citează)

  10. @Papergirl: si cand mai munciti? :))

      (Citează)

  11. Am cuptor cu microunde si sta degeaba. Cred ca o data pe luna il pornesc cand ma apuca pofta de floricele. In rest stau departe de el, am citit pe net tot felul de articole despre cat de daunator este organismului. Plus ca scoate apa din mancare si parca nu mai are acelasi gust/consistenta. Prefer sa fac totul pe aragaz.

      (Citează)

  12. @razorsbk

    LOL. Cum adica scoate apa din mancare? Poate vrei sa zici ca incalzeste moleculele de apa…

      (Citează)

  13. Gustul meu asa îmi spune, moleculele de apa rezonează la o anumita frecvență și se transforma în vapori pentru a încălzi mâncarea.

      (Citează)

    • @razorsbk: nu-i așa, dovadă că poți băga la microunde o cană de apă și o scoți de acolo caldă și fără a fi transformată în vapori. Poți găsi pe Wikipedia explicația funcționării, dacă te interesează.
      Articolul acela pare o grămadă de legende adunate acolo din cercetări vechi, pericolele microundelor fiind următoarele:
      – încălzire inegală, te poți arde (boo-fucking-huu; nu mi s-a întâmplat niciodată, mai ales dacă se rotește farfuria în cuptor)
      – transfer de substanțe nocive din ambalajele alimentelor în mâncare (nu te forțează nimeni să încălzești în ambalajul original, folosește o farfurie proprie)
      – pierderea unor vitamine și nutrienți din mâncare.

      OK. Ce nu zice articolul este că și aragazul/cuptorul are fix același efect. Anumite substanțe organice se descompun de fapt la căldură, nu la microunde, așa că le pierzi și la aragaz. Substanțe periculoase trec în mâncare oricum, de asta mulți renunță la teflon pentru ceramice. Șamd.

      Un articol bun ar compara ce se întâmplă sub acțiunea microundelor cu ce se întâmplă oricum la aragaz.

        (Citează)

  14. Ai mei au primit unul cadou, acum 8-9 ani. Merge si acum insa ce-i drept n-a fost folosit mai mult de 2 ori pe zi, in medie. E un Vortex!

      (Citează)

  15. Valentin Valeanu

    12/11/2013 la 12:27 PM

    Partea nociva a cuptorului cu microunde rezulta din modul in care incalzeste. Acele microunde fac ca moleculele sa se agite rapid intre ele, alternativ la o anumita frecventa. Incercati sa va frecati mainile, repede … Veti observa ca se incalzesc, insa daca continuati cu o presiune suficienta, stratul de piele va avea de suferit.

    De aici apar modificari si alterari ale peretilor celulari, degradari. Chiar daca la gust nu se prea simte, acea mancare este alterata.

    De aici avantajul incalzirii clasice, gaz sau electric.

    Nu am, nu-mi doresc si nu voi achizitiona niciodata unul, atata timp cat tehnologia ramane aceeasi.

    Pofta buna :)

      (Citează)

  16. @Valentin Valeanu, ai 10 ani? E incredibil cum puteti scrie niste enormitati fara sa le ganditi macar doua secunde. Orice aliment preparat termic are peretii celulelor degradati. Asta face prepararea termica, indiferent daca e la aragaz sau in cuptor cu microunde. Wow! Daca iti freci mainile, stratul de piele va avea de suferit. No fucking way! Ghici ce: si daca iti dai drumul repede pe o franghie stratul de piele va avea de suferit. Care e legatura cu microundele? Sunt doar niste amarate de molecule de apa care vibreaza si se incalzesc. Atat. Eu zic totusi sa fugi repede sa pupi niste moaste, ca poate da doamne doamne vreun cutremur sau vreo inundatie. Ca s-a-nrait lumea maica!

      (Citează)

  17. Temperatura este proprietatea fizică a unui sistem, prin care se constată dacă este mai cald sau mai rece. Astfel, materialul cu o temperatură mai ridicată este mai cald, iar cel cu o temperatură joasă mai rece. Ea indică viteza cu care atomii ce alcătuiesc o substanță care se mișcă, în cazul încălzirii viteza lor crescând. Oamenii de știință afirmă că la o temperatură extrem de scăzută, numită zero absolut, atomii sau moleculele și-ar înceta mișcarea complet. Temperatura împreună cu lumina face parte din factorii ecologici.

    Numazic.

      (Citează)

  18. Scurtu Sorin Izvoras

    19/01/2014 la 1:17 AM

    Am cumparat de curand un cuptor cu microunde, de unde, pentru prima data am citit instructiunile corecte de folosire.
    Respectiv, faptul ca mancarea gatita in el trebuie sa stea in repaos atata cat a stat si in “functiune”, asta datorita faptului ca ea inca fierbe( celulele inca vibreaza), exact timpul cat au realizat temperatura de actionare, ceea ce rezulta fiind faptul ca, in cazul in care se consuma mancarea respectiva in timpul in care ar trebui sa fie in repaos, celulele din gura, esofag, stomac etc, vor intra in contact cu mancarea ce inca vibreaza,se pastreaza deci inca fierbinte, aparand efectele identice unor arsuri, sau mai grav.
    Am mai avut cu multi ani un asemenea cuptor, insa nu erau asemenea precizari la modul de folosire.
    In consecinta, cat timp se pregateste mancarea, atata timp trebuie sa stea in repaos dupa aceea.
    Cu respect
    Scurtu Sorin Izvoras

      (Citează)

  19. @Scurtu Sorin Izvoras: iar timp in care mancarea va sta in repaos, va fi folosit pentru a spune o rugaciune in cinstea cuptorului…

      (Citează)

  20. Scurtu Sorin Izvoras

    28/01/2014 la 12:30 PM

    Rugaciunea este spre slava DIVINITATII, ce ne da tot ceea ce este nevoie, daca ii lasam DOMNIEI SALE decizia finala si nu incercam sa o influentam noi, prin rugaminti desarte ( da-mi DOAMNE masina, casa, bani etc.) Acestea toate le primim de la EL si mult mai mult pe deasupra- adevarata fericire, clipe de iluminare umana si supra umana, momente in care intelegem cu adevarat scopul existentei omenirii, sau mai bine spus ,drumul de urmat, realizarea potentelor in lumina “darurilor “ce ne-au fost acordate- inteligenta, ratiune, calm etc. sau mijloacele de a le obtine etc etc etc.
    De la EL ne vin toate lucrurilr bune, necuratul incercand,pana acum, sa ne traga pe drumul sau, respectiv, ne dandu-ne , prin evitare informatiile importante, cum este aceasta a timpului de repaus, al doilea gand, care inseamna in fapt indoiala asupra primului gand, cel corect, in privinta intuitiei, etc. etc.
    Ori cum , multumesc pentru atentia acordata, respectiv pentru ocazia data de a mai lamuri cate ceva in aceste probleme.
    Scrie numele meu intreg pe Google sau Yahoo, si , daca te intereseaza, cauta comentariile mele la diferite subiecte, mai ales ca vad ca ne intersectam de la o vreme, ceea ce nu este intamplator.
    Cu stima
    Scurtu Sorin Izvoras

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus