blog demisec cu note fine de tehnologie

Căutați o trotinetă electrică? Citiți review-ul de la Ninebot ES2. Urmăriți-mă și pe Instagram și YouTube.

RDS oferă net la 1000 Mbps

9 Oct 2013  ·

TEHNOLOGIE  ·

39 comentarii

Ieri RDS-ul a făcut o surpriză plăcută tuturor anunțând introducerea de abonamente de net cu bandă de până la 1 Gbps. Este vorba de Fiberlink 500 Mbps, care va costa 49 de lei, și Fiberlink 1000 Mbps, care va costa 59 de lei, upload-ul pentru ambele fiind de 100 Mbps.

Vor fi disponibile în 150 de localități din țară începând cu 15 octombrie pentru contractare și din 1 noiembrie încep instalările.

Iată mai jos câteva idei și răspunsuri care sigur vă interesează:

  1. Instalarea va fi simplă. În cele mai multe cazuri, este vorba doar de resertizarea cablului de net pe care-l aveți deja în casă. Momentan utilizați 4 fire din cele 8, tehnicienii RDS vor schimba mufa pentru a le utiliza pe toate cele 8.
  2. Dacă aveți altfel situația în casă (eu o am, e firul UTP curent tras cam aiurea) se trage alt cablu și, dacă aveți și telefonie fixă, vi se montează un router ce va avea ieșiri de telefonie.

  1. Prin contul tău DigiCare vei putea comanda online noul abonament, chiar dacă va fi nevoie să mergi la casierie pentru a semna niște acte. Nu a fost foarte clar exact ce vei putea face și cum, dar s-a promis o procedură simplificată.

 1. RDS recomandă să instalați routere wireless în casă (șoc, știu). Asta pentru că 1 Gbps (125 MB/secundă!) sunt foarte greu de atins pe un singur calculator, ai nevoie de hardware foarte bun pentru a procesa atâtea date, dar 1 Gbps împărțit între mai multe computere din casă și tablete și telefoane va asigura tuturor o experiență foarte bună.
 2. Dacă nu ai tu router wireless, îți poate închiria RDS-ul unele. Au două modele ZTE făcute special pentru ei, cu porturi RJ-45 și wireless, mici, albe. Un model suportă 100 Mbps, altul 1 Gbps și chiria costă cam 5 lei/lună.
 3. Upload-ul ambelor abonamente noi este de 100 Mbps, după cum vă spuneam.
 4. Momentan abonamentele vechi (Fiberlink 50 și 100) rămân nemodificate ca preț.
 5. Vor avea recomandări și tutoriale hardware pentru a putea beneficia de banda de 1 Gbps. Nu de alta, dar ai nevoie de hard-disk-uri rapide pentru transferuri susținute de viteză mare, routere scumpe șamd.
 6. Despre 4G de la RDS vorbim după momentul aprilie 2014, când li se va elibera spectrul achiziționat. Explicații aici.

Cam asta e. Mai jos fotografii cu cele două routere ZTE și un video demonstrativ. Suntem una dintre puținele țări din lume cu 1 Gbps în ofertă rezidențială. Eu mă așteptam la 250-300 Mbps, pierzând astfel un pariu pus cu Octavian Dunăre de la Asus pe acest subiect, el mizând pe 1 Gbps. Acum poate să se laude cu acest lucru.


Sper că nu e cazul să precizez că vorbim de o bandă “best-effort” și “până la 1 Gbps” care depinde de ce tragi, de pe ce servere, ce hardware ai, ce mai trag alții din casă și din bloc, de momentul zilei șamd. Nu-i nimic garantat.

  39 comentarii

 1. Interesant, dar mai interesant de la RDS mi se pare știrea citită la piticu conform căreia ar vrea sa bage module CI pentru tv-urile cu dvb-c (sau dvb-t, mereu le încurc). Oricum presupun ca cei care au făcut prezentarea nu aveau legătură cu asta, eventual pr-ul sa fi știut ceva..

    (Citează)

  • @Cip: crap, voiam să întreb eu aia. Prezentarea a fost făcută de directorul de dezvoltare, sigur știa. Nu știu dacă ar fi și răspuns, dar merita întrebat.

     (Citează)

 2. “dacă aveți și telefonie fixă, vi se montează un router ce va avea ieșiri de telefonie”

  Sper să mă înșel, dar printr-un router intermediar, impus de furnizor ca să ai acces la telefonie, cel mai probabil pierzi pe partea de funcționalitate care ți-o oferă routerul scump care-l deții. Doar zic. În viitorul mediu-scurt nu mă văd trecând la abonament superior.

    (Citează)

 3. poate mai aduc si niste cutiute hd, ca de 6 luni astept sa primesc una…

    (Citează)

 4. Io in viitorul cel mai apropiat ma mut la upc. A trecut peste un an jumatate de cand astept mizeria aia de decodor hd. Un an jumatate in care am platit pentru a receptiona acele programe hd.

    (Citează)

 5. @mihai:

  Chiar ai platit in plus? Mie nu au vrut sa imi faca abonament HD fara sa aiba sa imi dea decodor.

    (Citează)

 6. Din clipul comparativ de pe pagina RDS http://www.rcs-rds.ro/internet-digi-net/fiberlink-1-Gbps se intelege ca si Fiberlink 100 va avea upload 100 Mbps.

    (Citează)

 7. Superb – Cred ca si varianta de 500Mbits va satisface multi utilizatori “grabiti” si un hardware decent . Buna replica la intrebarea despre concurenta si replica data ofertei de 200Mbit a UPC-ului – capabilitatile RDS-ului sunt de 100GBits doar ca nu exista aplicabilitate la acest moment ! Ataaaat

    (Citează)

 8. Si unde mai pui ca s-a schimbat contul digicare si acum cei ce doresc au parental control direct din DNS-uri (foarte tare acest feature )cat si dynamic DNS pe domeniul go.ro direct pe contul pppoe astfel incat nu mai e nevoie de conturi pe la terti …

    (Citează)

 9. Mai bine ar aduce carduri CI. In ultima discutie cu ei mi-au spus ca le vor aduce in toamna. La cum stiu ca se misca s-ar putea sa ma apuce pensia si sa isi traga UPC cablu la mine in bloc (Popesti-Leordeni).

    (Citează)

 10. Zau ca nu-mi vine sa cred cand dau peste oameni care au nemultumiri legate de RCS-RDS care ofera la niste preturi absolut modice niste viteze absolut incredibile. Toti cei care aveti nemultumiri legate de RCS-RDS imaginati-va c-am putea avea in locul acestei companii, o companie care sa taxeze netul asa cum taxeaza telefonia mobila companii precum Vodafone, Orange sau Cosmote, unde platim niste tarife nu doar comparabile cu tari dezvoltate din europa, dar in unele cazuri chiar mai mari. Daca Vodafone-ul ar oferi net rezidential in Romania am plati niste abonamente de 20-30-40 de euro pentru maxim 10Mbps, si ni s-ar explica ca astea sunt posibilitatile, astea sunt preturile peste tot in europa.

  Dincolo de micile incoveniente legate de decodoarele HD, sau de scoaterea din grila a programelor Discovery, RCS-RDS e o companie care merita respectul clientilor, nu doar pentru niste servicii bune, dar si pentru niste preturi adaptate puterii de cumparare din Romania.

    (Citează)

 11. Sebastian
  sa vezi ce misto e cand ai 2 abonamente de net pe acelasi nume dar cu adrese diferite si te duci si platesti primul abonament iar ei incaseaza banii pentru al doilea (pentru ca, nu-i asa, e acelasi nume) iar urmatoarea factura iti vine cu restanta. se pare ca rds nu au intrat inca in era “cod client”.

    (Citează)

 12. Sebastian
  sau cand lucrezi pentru o companie foarte mare de it si cand suni la serviciul clienti corporate ti se spune “pai ati sunat dupa 2, nu mai putem face nimic azi”. dap, mult “respect”.

    (Citează)

 13. @un muc, astea-s chestii inerente. Nicio companie din romania nu exceleaza cand vine vorba de relatii cu clientii, toti sunt execrabili pe partea asta. Vrei sa-ti povestesc eu cum le platesc de ani buni celor de la VDF facturi de 400-500-600 uneori si 1.000 de ron, iar atunci cand am vrut sa-mi renegociez contractul, desi-mi spusesera ca ma suna in MAXIM 3 zile, in a 5-a zi m-au sunat dupa niste sesizari pe twitter. Cand m-au sunat pe la 11 dimineata, eram ocupat, am discutat cu tipul respectiv si mi-a dat un numar pe care sa-l sun cand am timp. L-am sunat undeva pe la 14 de vreo 5 ori, n-a raspuns niciodata. Ca sa aflu mai apoi ca de fapt respectivul a terminat programul la 13. Evident, nu s-a sinchisit sa-mi spuna. Asta in conditiile in care nu-s un abonat care le plateste 50 de lei lunar, sau maxim 100 cum le platesc celor de la RDS.

    (Citează)

 14. Sebastian, mie de ex nu-mi trebuie 1Gbps daca am 5Mbps garantati.
  Cu ce ma ajuta ca-mi da abonament de 1Gbps best-effort si conecteaza inca 200 de oameni in nod?

  Daca ar mari pretul si mi-ar garanta banda cu care se lauda n-as avea o problema sa platesc in plus. Dar pana la urma preturile sunt stabilite de piata, nu? Pana la urma daca UPC-ul ofera carduri CI iar RDS-ul inca se mai gandeste daca e o mutare buna, nu e de mirare ca lumea vrea sa se mute la servicii mai bune.

    (Citează)

  • @Actzipild: momentan eu am 100 Mbps și sunt limitat de ei. Ar merge si mai sus. Cu aceiași oameni conectați în nod. Prin urmare, dacă vor să crească banda, e bine, au o rețea pe care să-și permită să facă asta. Nu mă aștept să prind 1 Gbps oricând acasă, dar nici nu am nevoie, abia am hard-disk-uri pentru a susține un astfel de download mare.

     (Citează)

 15. @nashu

  Da, eu acuma beneficiez teoretic de abonamentul cu programe HD si platesc pentru el, desi decodorul pe care-l am este doar digital.

  @sebastian

  Am impresia ca tu nu intelegi de ce romanii au net asa rapid si ieftin. Datorita retelelor de cartier (transformate ulterior in mici biznisuri) de acum cativa ani.

    (Citează)

 16. @Actzipild, tu intri-n categoria celor mereu nemultumiti si carcotasi, care mereu vor avea un of. Pe tine n-au cum sa te satisfaca. Spune-mi te rog, la ce ai nevoie acasa de banda garantata?

  @mihai, sunt abonat RDS inca din perioada Cable Link, cand dadeam jos cu 16KB/s si aveam un trafic lunar de, atentie!, 500MB. Si atunci si acum platesc cam acelasi abonament. Ei primesc cam aceiasi bani, daca nu mai putini, eu primesc cu mult mai mult. E posibil ca aceste preturi ieftine sa fi influentat si preturile RDS, si totusi, acum cand retelele de cartier au disparut in mare parte, cand au ramas doar 3 jucatori pe piata de internet din romania, RCS, UPC si Romtelecom ar putea usor, usor sa salte preturile. Care oricum sunt mici. Dar ce fac ei? Ei vin si-mi baga mie, care stau la casa FiberLink, imi dau un alt modem gratis. In aceiasi bani, in acelasi abonament, fara niciun cost din partea mea, fara sa fiu nevoit sa semnez o prelungire a abonamentului pe urmatorii 1-2 ani. Toate smenozelile astea cu social media, si toate blogurile au crescut datorita celor de la RDS care n-au practicat niste preturi prohibitive. Ei sunt cei care au impanzit o droaie de sate cu fibra optica, oferind net la niste preturi derizorii. Asa ca plusurile, in cazul lor, sunt incomparabil mai multe decat minururile. Minusuri care evident ca exista.

    (Citează)

  • @Sebastian: o întrebare mai bună este și ce poți face cu 1 Gbps? Serios acum, câte ai de tras de pe net de-ți trebuie așa viteză non-stop? Adică și dacă ar fi să tragi 10 GB, folosești cei 1 Gbps pentru acele minute, iar apoi gata, ai revenit la browsing și facebook și youtube care merge și pe 30 Mbps.

   Vorba lui @nashu_mare, puteau zice la fel de bine că-ți oferă bandă nelimitată.

     (Citează)

 17. Cererea de module CAM e veche. Acum vreo 3 ani motivau că nu vor băga așa ceva pentru că în teste nu le-a mers nu știu ce și că nu au suficient control asupra conținutului oferit (sau ceva asemănător). Tot urmăream forumurile softpedia și rdi-board. De atunci am lăsat-o mai moale. Aștept și acum să văd fapte concrete în direcția asta.

    (Citează)

 18. @nwradu

  de fapt, acum e ca si cum ar lansa Orange un abonament cu 24 de ore de conversatii pe zi incluse in abonament iar Vodafone, ca sa se arate mai tare, vine si ofera abonamentul cu 25 de ore de conversatii incluse pe zi.

  @mihai

  Cum spui tu acum este o grava incalcare a dreptului utilizatorilor (platesti un serviciu codat pentru care nu ti-au dat cartela de decodare) iar OPC-ul nu ar avea probleme sa ii arda. RCS de obicei nu face greseli din astea.

    (Citează)

 19. O zi de pus in calendar, ziua in care am ajuns sa fim limitati de viteza de scriere a HDD-ului si nu de viteaza internetului :).

    (Citează)

 20. @Actzipild RDS are si abonamente cu banda garantata, doar ca trebuie negociate personal. 5MBps garantat te va costa cam 35 euro / luna.

    (Citează)

 21. @Sebastian: nu-s mereu carcotas, doar cand am de ce. In momentul de fata singura problema pe care o am cu RDS-ul este lipsa cardului CI. De conexiunea la internet nu am avut pana acum motive sa ma plang.

  Nu am nevoie de banda garantata acasa, nu stiu de unde ai tras concluzia asta. Da, as prefera sa am asa ceva, dar sunt ok acum si cu best-effort-ul curent.

  @nwradu: fiecare isi defineste propriile nevoi. Tu ai nevoie de mai mult de 100Mbps, eu sunt foarte ok si la 50. Departe de mine sa neg avantajele unei viteze mai mari, dar mai sunt si alte probleme de rezolvat daca vor sa ajunga la nivelul competitiei. Au facut un pas, il astept pe al doilea.

    (Citează)

 22. @mihai>> pachetul cu programe HD este acelasi cu pachetul cu programe digitale.

  diferenta o face decodorul in sine. cel HD se ia in chirie, cel Sd gratuit. cat timp nu platesti chirie fara sa ai decodor nu se pune problema sa fii tras in teapa

    (Citează)

 23. Mihai, avem SSD-uri, ele fac fata cu brio. Dar, raport/GB este destul de mult…

    (Citează)

 24. Sunt deacord cu Radu in privinta vitezei . Cat poti sa downloadezi ? Un pack de 100 gb si dupa stai . La ce vad eu avantaje e daca ai in casa mai multe persoane si multe device-uri ce folosesc internetul in acelasi timp . Cum am eu in casa telefoane / tablete / televizor / 1 pc / 2 laptops / 1 xbox / ipod cu dock . Sa nu mai zic ca pentru studentii de stau in chirie si se joaca mi se pare foarte buna oferta sau daca vrei sa faci o retea mai ales ca acum multe jocuri de multiplayer nu mai pot fi jucate in lan ci iti trebuie sa te conectezi la serverele lor .

  Ce te-as intreba Radu e daca in casa ai multe device-uri tu ce ai face ai seta limite speciale de viteza din router sau le-ai lasa pur si simplu asa ? . Ma gandesc daca cineva sa uita / joaca si eu vreau sa iau un pack mare de torrenti cum se va distribui banda ?

    (Citează)

 25. Andreiexe: Eu folosesc QoS-ul din Tomato-USB pentru asta. In principal tin portul 80 (HTTP) pe prioritate mare, la fel si porturile de la jocuri (aici trebuie sa te documentezi pentru fiecare joc in parte), iar restul traficului il tin pe low.
  Astfel traficul de pe torrent nu va afecta restul aplicatiilor / dispozitivelor.

    (Citează)

 26. Salut! Pentru a ne face o parere complet obiectiva despre banda garantata sau nu si oameni legati in nod (gordian, evident), poate stie/are voie cineva sa raspunda la:

  1. Cate porturi sunt pe o cartela in OLT?
  2. Cate cartele sunt intr-un OLT?
  3. Care este nivelul de splitare folosit de RDS?
  4. Care este rata de ocupare a portului maxim acceptata?
  5. Ce latime de banda au interfetele de up-link?
  6. Cate interfete de up-link sunt intr-un OLT? Nu se pun cele ce functioneaza ca “protectie”.
  7. Este construita o retea separata pentru echipamentele PON sau merg la comun cu restul?
  8. Care este in medie banda garantata contractata pe port (abon. Business)?
  9. Chiar sunt cumparate/instalate cartele 10GPON?

  Evident, nu e nevoie de cifre exacte, se poate merge si pe medii. Imi face impresia ca ar fi edificator asupra potentei retelei, nu?

  Cred

    (Citează)

 27. 3. Care este nivelul de splitare folosit de RDS?

  din ce știu vizavi de întrebarea asta e la nivel de scara (fibra -> sw gigabit -> client )

    (Citează)

 28. @Mihai – SW-ul Gigabit din scara are ca uplink tot un port PON? Ce latime de banda este la uplink? Exista un inel de SW-uri si daca da, cate sunt in medie intr-un inel? P.S. – cum fac cu (teoreticul) 10G pe UTP-ul Cat5 instalat in scara de bloc?

  Eu ma refeream la splitare d.p.d.v. optic (1:2, 1:4, 1:16, 1:32, 1:64, 1:128 sau 1:256).

    (Citează)

 29. De precizat nu stiu daca s a mentionat cumva routerul care suporta trafic de 100mb costa doar 3ron/luna iar celalat model gigabyte care suporta trafic sustinut de 1000mb/s este la 5 ron/luna , sunt junior si sunt in tema, mai nou smart carduri si smart cam-uri (cred ca vine de la ci+ adaptor module) ca prima oara am zis ca e de la altceva , si sticurile se pot asocia cu abonamentele de 500 sau 1000.

    (Citează)

 30. In tarile UE gen italia o tara mult mai dezvoltata ca noi nu exista net mai mare de 20mb/s si abonamentul costa 39 euro lunar!!! Credeti-ma ca 59 lei pe 1000mb/s e absolut un chilipir!

    (Citează)

 31. Am si eu o intrebare…cum ti-au instalat cablurile..la mine cand au venit sa instaleze mi s-a spus ca tebuie sa umble la priza cu cablul de telefonie si internet pe care eu am pus-o in perete…eu ma gandeam ca atunci cand o sa vina pur si simplu o sa uneasca firul de internet cu cel de telefonie tot printr-o priza si din acea priza ar mai putea iesi un cablu

    (Citează)

 32. @Andrei

  Daca tu ai tras prin perete un singur cablu, e cam nasol. Nu vei mai avea priza decat de internet. Asta daca e destul de lung cablul, ca eu nu l-as prelungi

    (Citează)

 33. Multumesc..se pare ca am doua optiuni : fie raman la abonamentul de 100 , fie imi trag alt fir prin casa si il anulez pe celalalt din perete.

    (Citează)

 34. Daca iau abonamentul asta am nevoie de modemul ala urat?si probabil limitat de ei?
  sau pot folosi altceva nu de la ei sa zicem ca imi aduc fibra in fata usi de acolo eu o pun intr-un media convertor sau direct intr-un switch (firewall) fiber 1000 nam nevoie de telefonie sau tv

    (Citează)

 35. ma-i baieti voi aici vb de viteze astronomice si va mai si vaitati inseamna ca nu ati avut romtelecom sa stati si voi pana in 2015 cu tehnologia pu… VDSL de 30MB mai am si 2 tv scade la 20MB .in sfarsit a ajuns si in otopeni rcs-rds nici nu stiti ce inseamna sa treci de la 20MB la 1000MB asa ca diferenta ca de la cer la pamant

    (Citează)

  Alătură-te discuției, spune-ți părerea:

  Your email address will not be published. Required fields are marked *

  Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

  Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verifică ce-ai scris. Dacă vrei să mai adaugi ceva, lasă un nou comentariu. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici, și fără mesaje doar de dragul URL-spam-ului. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt binevenite. Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pentru a le prelua doar pe acelea.

sus