un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

Trebuie să știi de unde și pentru cine să furi

8 Oct 2013  ·

GÂNDURI  ·

6 comentarii

steag ruptȘtiți că în teorie imunitatea parlamentară nu a fost creată pentru a proteja deputații și senatorii mândrei noastre țări de orice infracțiune comit ei. Nu, nici pe departe. Rolul imunității este legat de faptul că un parlamentar bine intenționat, dorind să schimbe în mai bine lucrurile pentru țară, trebuie să poate face declarații și să propună lucruri care ar putea leza interesele altora; iar el, parlamentarul, pentru a nu fi dat în judecată sau reținut pe nepusă masă (de exemplu în dimineața dinaintea unui vot important) are imunitate parlamentară.

Cu alte cuvinte, parlamentarul are o funcție cheie și imunitatea previne abuzurile ce s-ar putea face împotriva lui de către grupul de la putere, de exemplu. Imunitate e gândită să-ți dea posibilitatea de a fi împotriva celor de la putere fără teama că-ți vor închide imediat gura.

Ce-i imunitatea la noi? O metodă de a permite parlamentarilor să fure milioane fără a putea fi urmăriți penal. Senatul a votat 126 împotriva și doar 25 pentru începerea ridicării imunității și începerii urmăririi penale împotriva lui Vosganian, acuzat de ceva minor… cum îi zice, ah… “subminarea economiei naționale”.

Dar Vosganian probabil că a furat și pentru cei ce l-au salvat prin acest vot. A cotizat și la partid, că o campanie electorală nu se face cu bani puțini, a cumpărat influență, a adus prieteni bogați cărora le-a permis să facă manevre cu economia națională. Sigur, asta dacă e vinovat, că nu știm sentința pentru că senatorii nu au permis continuarea investigațiilor.

Sunt curios ce vor spune străinii despre această poveste, deși e clar că parlamentarilor noștri le pasă mai mult de câștigul propriu decât de a da măcar impresia că încearcă să facă o treaba cinstită. De asta votul a fost secret.

    6 comentarii

  1. Nu a furat Vosganian pentru toți care au votat împotriva urmăririi penale.
    Dar când marea lor majoritate au furat ei înșiși și au șanse sa ajungă în aceeași poziție, cum altfel să voteze? Se apără unii pe alții pentru ca pot.

      (Citează)

  2. Ok, vrem să schimbăm chestia asta, cred că mulți suntem de acord cu acest lucru. Cum?
    Punând alți “parlamentari” în loc?
    Cum poate apărea o reglementare care să taie din aceste drepturi auto-arogate dacă ei au pâinea și cuțitul organului leguitor? :)
    Și când spun schimbare, mă gândesc și la un orizont de timp palpabil. Nu să mă apuc să îl citez pe Ștefan cel Mare, știți voi la ce mă refer.

      (Citează)

  3. Ești un băsist.

      (Citează)

  4. toti fura, nu numai usl-ul…
    din pacate, la mine in Ploiesti, lumea s-a ars rau cu usl-ul. taxe, impozite, suventie la caldura din parti, acum se va scumpi si transportul in comun.
    Si pdl-ul a furat si probabil va mai fura daca ar fi la guvernare, insa s-au facut SI cateva lucruri frumoase prin oras.
    Fura ba, dar macar fa si ceva pentru cetateni!

      (Citează)

  5. @Yamasha: Sau mai normal zis “Nu fura ba și fă-ți dracu’ slujba pentru care ești plătit”
    In România singurul motiv de a te baga în politică e sa furi mai ușor. Eu am ajuns în punctul în care nu mai îmi place de absolut niciun politician și asta e trist, trist de tot. Sigur, mi-e ușor sa dau din gură și sa nu fac nimic în legătură cu asta…

      (Citează)

  6. Cred ca daca cetatenii romani isi vor schimba mentalitatea si vor crede ca pot sa produca o schimbare, chiar si in randul politicinilor si vor lua atitudine, oameni ca Vosganian isi vor primi rasplata. In timp. Doar nu va putea sa fuga ori sa fura continuu.
    In timp, ei vor plati. Doar ca si noi va trebui sa luam atitudine. Sa nu mai asteptam sa ne salveze altii.

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus