un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

Cred că sunt vulcanian

23 Sep 2013  ·

GÂNDURI  ·

8 comentarii

Știți că îmi plac lucrurile logice și științele exacte. De exemplu chiar și în scandalurile recente am zis că nu-mi pasă de latura emoțională a problemei pentru că nu are puterea sa o rezolve pe cea juridică, precisă.

Majoritatea oamenilor sunt însă impulsivi și refuză argumentele logice, preferând în schimb să creadă într-o soluție închipuită de ei și care ar fi perfectă pentru situația dată. Perfectă în concepția lor; de multe ori nu s-ar putea pune niciodată în practică pentru că sistemul este mult mai complex.

Știți genul. Sunt cei care știu ei mai bine cum ar trebui făcut orice, de la condusul țării la antrenat echipa, organizat licitațiile publice, scăpat de câini, scris un blog, băgat oamenii la închisoare, schimbat o țeavă la bloc și altele asemenea. Fiecare are o soluție pentru orice, dar nu te crede când îi spui că n-ar merge, iar dacă-i arăți logica din spatele motivelor spune că e stupidă oricum, fără a se gândi de ce s-a ajuns în acea situație complexă.

Mi-a venit ideea asta după ce am citit articolul unui american (sau ceva) stabilit de multă vreme în București și care a încercat să-i cumpere copilului său de 11 ani abonament de elev la RATB. Iar vânzătoarea i-a cerut carnetul de note, pe care nu-l avea încă. “Păi de ce trebuie carnetul de note? Nu se vede că-i copil și deci poate beneficia de reducere?”

Cam asta e ideea. Pe omul respectiv nu-l blamez, poate că lucrurile stau altfel în țara lui. Dar citiți comentariile ca să vedeți câți alții refuză să gândească. Și-a luat Mihai Baboi niște înjurături pe acolo doar pentru că a îndrăznit să spună că reducerea respectivă este pentru elevi și studenți, nu pentru copii în general, așa că e normal să demonstrezi că ești elev. La fel cum, exemplifică altcineva, alte reduceri sunt pentru pensionari, nu pentru bătrâni în general.

Logic, nu? Și mai logic, după cum a comentat nashu_mare acolo, când te gândești că reducerea de 50% o acordă Ministerul Educației (ca să încurajeze școlarizarea), nu RATB-ul, și au nevoie deci de actul în baza căruia vor plăti jumătatea de abonament în locul elevului. RATB-ul încasează de fapt tariful complet, jumătate de la elev, jumătate de la altă organizație a statului.

Așa funcționează sistemul nostru fiscal, casieriile, gestiunile, contabilitatea șamd. E nevoie de acte doveditoare pentru orice deoarece astfel se evită eventuale fraude și situații ce ar putea apărea din când în când. Dar mult noroc să explici asta unora.

Vreți o chestie cu adevărat ilogică? La metrou se poate intra cu cartelele active cu portofel electronic sau abonament pus pe ele, dar aceste cartele și abonamente nu pot fi încărcate la casele Metrorex. Metrorex-ul vinde doar cartele de hârtie și, dacă vrei sa pui 10 lei pe un card activ, nu poți, ca nu au aparatele necesare. Trebuie sa găsești un ghișeu RATB unde să plătești pentru metrou (sau o faci online).

Și aici explicația e simplă: RATB-ul ține de Primărie, Metrorex-ul de Ministerul Transporturilor, așa că sunt sub tutele diferite și investițiile din RATB nu s-au făcut și la Metrou. Într-un fel, suntem norocoși că putem pune pe cardurile active bani și abonamente valabile și la metrou. Explicația există, dar nu înseamnă că nu-i o tâmpenie ce ar trebuie corectată.

Iar dacă vreți să citiți despre sisteme complicate, citiți aventura mea la RATB.
condus_pe_zapada

    8 comentarii

  1. acum ceva timp daca aveai portofel electronic (adica abonament ratb + metrorex) si iti expira, nu puteai sa iti pui calatorii pe el decat la anumite ghisee (centre). iar daca cel mai apropiat era la dracu in praznic… ghinion. la fel daca esti elev/student, nu poti sa iti incarci decat la anumite ghisee, si doar pe ratb. abonamentul redus de metrou este pe cartela de hartie.

      (Citează)

  2. Englez, nu American. :)

      (Citează)

  3. in vara asta am avut nevoie sa fac un abonament de metrou d-ala de 60 de calatorii sau cat mm are in baza carnetului de student. cobor la politehnica unde este centru de asa ceva si era deschis, dar tanti aia imi zice ca nu poate sa faca, “doar la unirea se face in perioada asta”(adica vacanta probabil). evident ca pe ghereta aleia nu scria asa ceva, ci era programul standard, normal, care e si pe net. asa ca unu care se ducea glont acolo pentru asa ceva si gasea inchis, se resemna si revenea tot acolo in orele de program, ca sa afle ca de fapt “nu se poate”. la unirea in schimb, pe ghereta aleia era afisat ca “Doar aici se pot face abonamente in perioada cu pricina blablabla”. duduie astia de inteligenta, e ca si cum ai introduce in GPS adresa dorita, nu ti-ar arata nimic pe ecran si ar scoate un bipait cand ai ajunge intamplator la destinatie sa te anunte ca e ok, ai ajuns corect.

    daca stai sa te gandesti, pe undeva indignarea aluia, chiar daca nu e corecta, e fireasca. ala a venit in anglia sau de unde a venit el in romania, tara in care exista mai multe case cu internet decat veceuri in casa (adica exista un procent de populatie care are 3 maini: intr-o mana tine un ciomag de care se sprijina sa se cace, intr-o mana tine un ciomag sa dea dupa caini si intr-o mana tine telefonu cu wifi sa se uite pe facebook.

      (Citează)

    • @mircea: în străinătate se vede cel mai bine integrarea diverselor metode de transport într-un sistem unitar. De aia îți iei bilet de o zi și mergi oriunde cu el. Dar mai avem până acolo, iar ei au făcut-o și pentru că au mulți turiști și trebuie să fie totul cât mai simplu.

      Altfel, toate țările au probleme. În primăvară am fost la Londra. În prima stație de metrou aveau doar automate de bilete, cardul n-a mers, interfața nu explica bine ce cumpărai, nu era nimeni pe care să-l întrebi etc. Nu-i vreo țară în care să fie totul perfect.

        (Citează)

  4. Ba nu stiu ce sa zic de vulcanian , nu zice nimic mesteru asta de ei : http://www.youtube.com/watch?v=d4405ZQVLP8 , pe la min 1 .
    Totusi e posibil sa te fi luat la ochi ca specie noua mai ales ca esti mana in mana cu emag-ul :))

      (Citează)

  5. da imi place modul in care e pusa problema
    “n-ar trebui sa fie pentru elevi ci pentru copii”. Un fel de “birocratia ar fi mai mica daca s-ar schimba regula, in asa fel incat sa imi fie mie bine”.

    Greu.

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus