un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

La final de Masterchef: urât sezon

4 Jun 2013  ·

GÂNDURI  ·

36 comentarii

restaurant_autographe_04_copertoMasterchef, sezonul doi, a fost nasol. Să fim realiști, a fost chiar la pământ emisiunea, și spun asta ca mare fan al primului sezon și al emisiunilor culinare în general.

Vina este împărțită, o mare parte la ProTV și regizorul emisiunii, o parte mai mică la concurenți.

1. Concurenți neinteresanți și plângăcioși.
Cred că emisiunea a avut ghinion în acest sezon adunând numai concurenți cu probleme la cap. S-a plâns la greu, de la primul episod și până la ultimul. Au fost vreo 3 concurente care plângeau din orice, de zici că mă uitam la o înmormântare, nu la Masterchef.

Chiar câștigătoarea, Aida, bocea din orice. Culmea, erau momente în care se certa de la egal la egal cu alții, iar în momentul următor izbucnea în lacrimi pentru că i s-a stricat un sos.

Este o emisiune culinară la care au venit de bunăvoie. Nu văd ce-i așa de plâns. Mi se pare genul de “încercare” în viață la care mergi să te distrezi și să înveți, să reziști cât de mult poți și, când ești eliminat, să-ți aduci aminte că era un concurs de făcut mâncare și că sunt lucruri mai importante în viață. Poate că merge să plângi în finală, când ești aproape de un premiu de 50.000 de euro, dar în primul episod?

De unde atâta stres pentru cum îți iese o friptură, într-o emisiune culinară? Tocmai acesta este farmecul Masterchef, că tratează un subiect plăcut, ușor de digerat, dacă vreți o glumă.

Și spuneți-mi acum pe cine din Masterchef #2 ați vrea să revedeți? Cine va deveni o mică vedetă, cine v-a rămas în minte? În primul sezon au fost mai mulți care excelau emisiune după emisiune în ceea ce pregăteau, pe când acum se dădeau mult mai des rateuri. Ați putea zice că v-a impresionat cineva? Mie de exemplu mi-a plăcut de Victor, cel cu căciula, dar la multe probe a dat greș. Cred că în afară de finală n-am văzut nici un episod în care mai mulți concurenți să facă platouri bune, cât să poți spune “băi, ce păcat că trebuie totuși să dea pe unul afară!”. În acest sezon, mai degrabă am spus “ăștia sunt varză toți”.

2. Prea multe scandaluri între concurenți.
Atenția acestui sezon parcă nu a fost îndreptată spre preparate inedite, ci pe scandaluri personale. Aici dau vina numai pe ProTV, care probabil că le adresa concurenților întrebări tocmai pentru a obține bârfe și calomnii despre ceilalți. S-a dezbătut tot sezonul cât de bogat e Nicușor, ce mașină a avut și ce fermă are. Femeile s-au înjurat între ele pe tot felul de tâmpenii.

Am auzit-o chiar în finală pe una spunând că nu mai știu cine e mafiot de cartier cu toate tatuajele acelea pe brațe și că ei i-a fost frică și să iasă din cameră în casa Masterchef, că se temea de respectivul.

Numai prostii inutile și scandaluri inventate. ProTV pare că a uitat că a cumpărat formatul unui concurs culinar de mare succes în străinătate și a gestionat concurenții de parcă ar fi fost la emisiunile de 2 lei cu scandaluri inventate și țațe care se ceartă în fața camerei. Mai lipsea Oana Zăvoranu.

3. Prea puțină gastronomie fină.
Parcă în primul sezon au fost mai multe momente în care li s-a cerut sa reproducă un preparat inedit și scump, prezentat de câte un bucătar celebru. Parcă au fost mai multe probe în care din câteva ingrediente trebuia să-ți arăți inventivitatea.

Acum am văzut mult gătit la grămadă. De la popota de pe bricul Mircea și până la cantine, botezuri și restaurante, accentul a fost pus pe cum gătesc sute de porții, nu una și spectaculoasă. Nu mi-a plăcut asta.

4. Prea multe “momentul sponsorului”.
Carrefour a fost acum sponsor în locul Metro, iar episodul în care au fost puși să meargă la hipermarket și să cumpere ingrediente mi s-a părut foarte forțat. Până la urmă am reținut doar că în Carrefour anumite ingrediente sunt greu de găsit, de mai mulți concurenți au făcut drumuri repetate acolo pentru a le obține.

La fel de dezamăgitor a fost și momentul sponsorului Fairy, când concurenții au fost nevoiți să spele bucătăria după ce au gătit. Ce drăguț! Mie nu-mi place să spăl vase, iar ProTV-ul vrea să mă uit la asta și la televizor?

5. Prea multe înjurături.
Emisiunile au fost un “bip” de cenzură continuu. Da, știu că lumea înjură, și eu o fac destul de des. Totuși, la televizor nu vreau să văd mârlani care se înjură și pe unii cum își bagă “bip” pentru că nu găsesc ceva în cămară sau pentru că le-a furat altcineva tot untul.

Dacă vreau înjurături în timp ce discutăm despre mâncare, ies în fața blocului și-l întreb pe un vecin ce “bip” mea i-a gătit nevastă-sa de pute așa în bloc. Și-mi va spune el pe îndelete cum “bip” aia a ars sosul și el a băgat-o în “bip bip” și i-a zis să mai facă rapid o tocană.

6. Juriu șters.
În primul sezon, juriul a avut un rol mai important. În ultimele episoade deveniseră chiar umani, plăcuți, pe măsură ce și concurenții s-au mai filtrat și au rămas doar cei cu adevărat pasionați de gastronomie și puși pe treabă.

Acum însă, au avut foarte puțin timp alocat lor, mai mult dând sfaturi la gătit. Nu au explicat prea des ce-i bun și ce-i rău la fiecare farfurie în parte, iar Florin Dumitrescu doar s-a certat și înjurat cu niște concurenți, pentru că de asta e în juriu, să se țigănească pentru că n-a pus cineva cratița unde trebuie.

Cum spuneam, cineva de la ProTV a gestionat show-ul de parcă ar fi fost “Pițipoancă pentru mă-ta”. Sper să nu mai facă aceeași greșeală și în sezonul următor.

    36 comentarii

  1. “au fost nevoiți să spele bucătăria după ce au gătit”

    si curatenia face parte din bucatarie, nu poti doar sa murdaresti, sa iti bagi mana in pantaloni si sa te cari acasa.
    In rest, da

      (Citează)

    • @animal00: corect, dar pentru produsele de curățare există momentele publicitare, nu trebuie să fie asta un fel de probă.

      @mircea: mai puțin relevant, că eu mă uit la emisiune doar ca divertisment. Ce face câștigătorul cu cariera lui e altă treabă. Cred că formatul și cursul primit cadou includ niște beneficii. Știu că se fac pe undeva cursuri ca să ai diplomă de bucătar, doar ca să fie și oficial titlul.

        (Citează)

  2. oricum, de cand a inceput emisiunea, chiar si oameni care nu fac parte din publicul master sef (eu, de ex) au aflat ca aida castiga concursu. si ce sa vezi, ea a castigat.

    pe mine concursurile astea ma enerveaza pentru ca n-am reusit sa aflu cine este autoritatea europeana/mondiala care le-a dat titulatura de chef limbricilor alora trei din juriu si nici nu stiu cine gireaza pentru ei. la fel si la top sef.

    ceva de genu: ce esti tu ba pilot? ia sa vedem, stie FIA de tine?

      (Citează)

  3. pilot de automobile* (sa nu sara nazistii onlineului pe mine)

      (Citează)

  4. Si mie mi s-a parut un sezon slab parca si concurentii erau mai putin pregatiti decat cei din primul sezon, oare câți dintre finalisti se vor angaja la un restaurant ?

    Aida mi-a facut impresie buna, a fost printre putinii concurenti care se dedicau 100%, plus ca ea a trecut cam prin toate probele de eliminare.

    Si eu ramas cu impresia ca s-au ales cazurile sociale, chiar din primele episoade dacă era prezentata povestea lacrimogena a unui concurent era clar ca respectivul va fi primit in emisiune.

    Nicoleta siliconata era copia Andreei din sezonul trecut, cam rasuflata povestea.

    Juriul moale si oarecum resemnat, ma amuzam dupa emisiunile in care chefii tipau la concurenti pentru ca erau in urma sau ca nu le-a iesit ok mancarea dar la sfarsit ii laudau …

    Nu mi-a placut nici maniera in care Pro Tv prezenta promo-urile cu emisiunea de dupa reclama in care apareau urmatoarele probe mai ales daca era o proba sub presiune, in promo vedeai concurentii care nu erau eliminati.

    Au fost si cateva momente memorabile mai ales când au invitat bucatari profesionisti, imi aduc aminte episodul in care a venit o doamna care gatea prajituri, alta care a gatit mâncare thailandeza sau chef-ul care i-a invatat cum sa faca un plating.

      (Citează)

  5. * Încă de la preselecție i-am ghicit pe toți finaliștii. A fost atât de evident că nu contează cum au gătit ci tipologia umană încât nu aveai cum să te înșeli.
    * Cel puțin două personaje au fost aduse acolo pentru bârfă și spre finalul concursului erau provocate destul de evident.
    * S-a acordat mult mai puțin spațiu gătitului în sine.
    * S-a aflat destul de repede câștigătorul.
    * Cele două ieșiri voluntare au fost cam dubioase.
    * Au lipsit invitații (cel mai probabil, datorită nivelului general slab – și o dovadă a nivelului slab a fost că un concurent mediocru din seria trecută, „casnica”, i-a pus în dificultate cu un fel nu foarte complicat).
    * Ca personaje, au rămas Victor, tatuatul, Nicușor și Nini. Niciunul nu a reușit vreun fel de mâncare să-ți rămână în minte. Nicușor a avut farmec la început, după un timp, prin supralicitarea lipsei de cunoștințe, a ajuns plictisitor. Pe Nini l-am mai prins accidental într-o emisiune ProTv.

      (Citează)

    • @Cristian Banu: da, Nicușor a fost amuzant la început, dar obositor pe măsură ce nu știa nimic despre nimic și totuși mereu rezolva situația.

      Cred că în afară de Victor, tatuatul și Nini, nu obțin vreo vedetă pentru viitor. Și poate nici aceștia, deoarece nu erau foarte buni la gătit, dând rateuri de multe ori și arătând o lipsă de inventivitate în ceea ce găteau. M-am săturat eu de câte ori am văzut friptură de vită cu sparanghel.

      Aida, câștigătoarea, bănuiesc că se întoarce în Italia, că acolo locuiește.

        (Citează)

  6. Ce mi-a ieşit mie în ochi în episodul 2-3, când a apărut Aida: a zis că are 31 de ani, cel mai mare copil al ei are 9 ani şi l-a făcut cu fostul ei soţ, care a murit când ea avea 19 ani. N-am găsit faza pe net să verific, dar a mirosit a făcătură. :)

      (Citează)

  7. Si eu cred ca ar putea iesi o emisiune tare interesanta daca s-ar renunta la cancanurile specifice televiziunii de la noi.

    Dar nu s-ar uita nimeni la ea inafara de cativa insi si nu si-ar scoate astia banii.

      (Citează)

  8. din toata inima spun ca nu ma interesant nici un episod din acest sezon analizat de tine in articol.Ura si la gara cu emisiunile lor de 50 de bani…

      (Citează)

  9. la emisiunea aia nu au facut-o pentru fairy ci pentru jegul din bucatarie.
    noi n-am reusit niciodata o asemenea performanta :). Pana nici eu care sunt praf

      (Citează)

  10. @Bucur proabil asa cum nu te-a interesat nici scoala :))))

      (Citează)

  11. Bine ca a revenit Masterchef US, in fiecare joi cate doua episoade frumoase, jurati excelenti si concurenti normali. (sezonul asta a intrat si la ei o țață)

      (Citează)

  12. Romanii au talent-primul sezon-ok, restul-praf
    Vocea Romaniei-primul sezon-ok, al 2lea-slabut
    Masterchef-primul sezon-foarte interesant, al 2lea-un fel de emisiune de can can-uri. Pacat, pt ca subiectul imi place
    Cred ca toate emisiunile au aceasta desfasurare. Mai putin Surprize Surprize :))

      (Citează)

  13. Super de acord cu ce ai scris, Radu :) Eu am facut pe blog o paralela intre MasterChef US si MasterChef Ro de anul asta, nici nu se compara si uite acum aflu si eu din comentariile de mai sus ca a inceput un nou sezon la ei si abia il astept.

    Sa te uiti acolo sa vezi competitie si pasiune de gatit, sunt nemaipomeniti, astia de la noi au fost niste tristi… In fine, nu mai zic nimic, dar imi plange sufletul de conceptul emisiunii si cum si-au batut joc de el. Ah si apropo, finala s-a dat intre 3 concurenti la noi… in mod normal se da intre 2 concurenti, iar in ultima emisiune n-are ce sa caute top 6, ci doar top 3 si apoi batalia dintre cei 2 ramasi. Banuiesc ca a fost ceva in neregula si au trebuit sa scurteze, asta confirma si parerea noastra proasta despre sezon.

      (Citează)

    • @Alexandra: problema a fost și că n-au ținut finala live. Ar dura vreo 3 ore, dar ar putea umple timpul cu diverse momente. În acest fel nu s-ar afla dinainte cine a câșțigat, ci cel mult finaliștii. Top Chef așa a fost sau trebuia să fie.

        (Citează)

  14. Nu o mai comparati pe actrita casnica din sezonul asta cu Andreea din sezonul trecut. Andreea chiar stie gastronomie si face niste prajituri senzationale. Isi deschide restaurant in curand.

    https://www.facebook.com/photo.php?fbid=455948047832259&set=a.270823106344755.61412.254191314674601&type=1

    https://www.facebook.com/lafarinefloreasca

      (Citează)

  15. Pro tv-ul e pe o panta descendenta de ceva vreme si nu pare sa se redreseze. Nu ca m-ar interesa prea mult.

      (Citează)

  16. Mi-a placut Nicusor inca de la primul episod. Imi plac astfel de personaje. Mi-a placut si Alex, tipul cu tatuajele. Mi-a placut la el spiritul de echipa si bunul simt.
    Adevarul este ca a fost mai slab Masterchef-ul de anul acesta dar a fost singurul show placut mie pe anul acesta.

      (Citează)

  17. In afara de cele de mai sus, mie nu imi place ca au bagat ciudati: hipsteri, hipsteri cu caciula, hipsteri cu palarie, moldoveni, hipsteri moldoveni, sâsăiți, olteni, vietnamezi capsunari, capsunari romani etc. Sa castige, domne, ai nostri! Hai Nicusor!

      (Citează)

  18. Si, la sfarsit, hipsterul cu parul slinos i-a dat caciula lui hipsterului cu palarie. Daca eram in locul hipsterului cu palarie, nu ma gandeam decat la “oh, maaaan, sper ca a spalat-o, sper ca a spalat-o”.

      (Citează)

  19. Desi audienta a fost comparabila cu sezonul 1, la capitolul “engagement”, ca nu stiu cum sa-l traduc, cred ca a fost mult mai slab Masterchef #2. De parca lumea s-ar fi uitat din inertie, ceea ce la mine a fost perfect valabil. A se vedea hashtag-ul pe Twitter, pai nu se compara cu efervescenta din sezonul 1.
    Eu nu stiu daca imi mai pierd timpul cu un al treilea sezon, si asa a fost singura productie romaneasca la care m-am uitat in ultimii doi ani la TV.

      (Citează)

  20. Am urmarit o carca de show-uri culinare (printre care si Masterchef – Australia si US), nu intentionez sa vizionez nimic din ro. Din simplul motiv ca juriul nu exista (din punctul meu de vedere, de nespecialist) si ca banuiam ca va fi o manea, asa cum este din ce vad aici. L-am sustinut pe animal00, asa sufleteste, dar am inteles ca nu el a castigat. Oricum cere cojones o asemenea emisiune si ma bucur sa stiu un concurent de pe net ;)

    E pacat de format, acesta era clar concentrat pe gatit, retete etc., nu pe can-can. Dar la asta te poti astepta de la ProTV

      (Citează)

  21. In martie, fostii concurenti Alex şi Bogdan au renunţat la restaurantul Autographe şi se luptă în instanţă pentru a-şi recupera ideile şi reţetele.

      (Citează)

  22. Mmm, dupa ce o sa sar balta spre America, oare o sa pot sa comentez si eu despre ce pute in Romania, recunoscand pe fata ca nu am verificat daca pute sau nu?

      (Citează)

  23. Am renuntat sa ma uit la Masterchef RO din motivele astea. Din fericire, gasesc tot ce vreau de la Masterchef la editia acestuia din US.

      (Citează)

  24. Eu tind sa cred ca totul e fost regizat de Pro TV in mare fel . De la alegerea concurentilor chiar daca nu erau cei mai buni in bucatarie aveau un profil cautat .

    Concurentii prosti rau frate , toti credeau ca ei sunt acolo sa lucreze in echipe se plangeau cand cineva le dadea chestii grele daca avea avantaj si ca ei nu ar face asa ceva .

    Am vazut clar cat de prosti au fost la proba eliminatorie cand trebuia sa ghiceasca felurile de carne ei isi ziceau ca le pastreaza pe cele care le stiu la final =)))))))) rezultatul ?! aveau cate 1-2 feluri de carne ghicite cand putea sa aleaga pui , vita , porc chestii banele si sareau de 5 lejer .

      (Citează)

  25. daaaa! exact! a fost super slab sezonu asta. plus, pe mine m-a enervat mult cum se complaceau in statutul lor de bucatari amatori de parca tre sa tii cu dintii de statusu asta pana iei premiul. ii aratau cu degetu pe unii care invatasera niste tehnica; ziceau ca sigur aia cu fost antrenati prin restaurante.
    si ironia e ca in masterchef US (noul sezon abia a inceput) la faza de triere a celor care au trecut de prima faza au dat afara tocmai din cauza lipsei de tehnica sau folosire gresita.

      (Citează)

  26. pe de alta parte, mai usor cu pianu pe scari si cu “concurentii varza”.
    Multi dintre comentatorii de canapea nu intelegeau nici macar ce se vorbeste acolo, dar judeca niste oameni stresati si obositi.

    Sa va vad eu pe la 12-1 dimineata, in proba de stres, recunoscand carne/condimente/

      (Citează)

  27. participand la o emisiune de asta se presupune ca dupa ce castigi banii iti deschizi un restaurant, faci o scoala – devii profesionist in bucatarie. si da, pentru asta tre sa stii ce faci la orice ora din zi sau din noapte, asa cum fiecare din noi isi stie domeniu in care activeaza la orice ora din zi sau din noapte (sau asa ar trebui).

      (Citează)

  28. participand la o emisiune d-asta confirmi ceea ce stiai de mult: ca stii ceva gateala si ca esti histrionic.
    Faptul ca o castigi te face la fel de bucatar cat te face Dali un ou spart pe podea.

    Asta este motivul pentru care nu s-au acceptat profesionisti. Pentru ca aia stiu gastronomia in stare de stres. Amatorii nu prea au de unde sa stie asta.

      (Citează)

  29. @ Animal00 hai ma ce daca e ora 12-1 noaptea e vorba de strategie . Cum naiba gandesti ca la inceput e bine sa pastrezi chestiile pe care le stii spre final cand daca gresesti 1 data iesi . Incepi cu alea banale si dupa risti .

    Sa nu mai zic ca a fost spre final proba .

      (Citează)

  30. Andreiexe am trecut de 2 probe cu recunoasterea, deci cam stiu cum se manca chestia aia.
    In principiu asa e: alegi ce e mai usor sa cumulezi.

    Problema este ca de la oboseala multi incercau sa epateze. Asa ca se bagau in chestiile grele sa impresioneze chefii. si uite asa in sezonu meu la condimente s-a iesit cu 0 si la pesti cu 2

      (Citează)

  31. Pai si eu ce ziceam ca nu au strategie in ei deloc . S-a vazut clar cum comentau cand cineva alegea ceva importriva lor . Parca era concurs pe echipe asa se asteptau toti . Cand e clar doar un singur castigator iti trebuie fiecare avantaj .

    Exemplu perfect mr chinez a ales cel mai gre preparat sa-l gateasca el si a iesit pentru asta chiar il intrebau chefii dar el zicea ca nu poate sa faca asa ceva la echipa …….

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus