un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

Plăcile de bază Asus pentru noile procesoare Intel

5 Jun 2013  ·

TEHNOLOGIE  ·

3 comentarii

lansare_asus_z87_1Ziua de 4 iunie a marcat lansarea oficială a noilor procesoare Intel pe arhitectură Haswell, iar la noi în țară lansarea plăcilor de bază Asus pentru Haswell, plăci dotate cu chipsetul Z87, în showroom-ul Mediadot.

Întâi despre Asus. Sunt mai multe plăci, pentru diverse nevoie de mărime și funcții și performanță. Sunt de fapt trei game diferite, cele uzuale P8Z87, cu diverse modele, cele pentru gameri și overclockeri din seria Republic of Gamers (RoG) Maximus VI și cele pentru medii în care există condiții speciale de lucru, precum praf sau umiditate, din care fac parte plăcile Sabertooth și Gryphon.

Dacă vreți să săriți direct în magazine, iată niște linkuri:
PC Garage: noile plăci de bază Asus și noile procesoare Haswell
Mediadot: noile plăci de bază Asus și noile procesoare Haswell
eMAG: au doar noile procesoare Haswell

Nu voi vorbi despre toate acestea în detaliu, fiind prea multe și complicate, dar am pus la finalul articolului citate din comunicatele primite și grafice și tot ce aveți nevoie pentru documentare. Iată însă niște idei despre noile plăci și tehnologii:

  • Haswell pentru desktop-uri funcționează pe un nou socket, LGA1150. Prin urmare, vechile plăci de la Sandy și Ivy Bridge, cu socket 1155, nu sunt compatibile, ci doar acestea noi.
  • Asus a mers în noile plăci pe un colorit negru și auriu. Nu pentru că le-ar place piesa lui Sam Sparro – Black & Gold, ci pentru un aspect mai elegant, mai minimalist și pentru asocierea cu ideea de “aur”. Ei și înghețata Magnum Gold :P Acum când au spus-o, însă, mi-am dat seama că da, vechile plăci cu vreo 5 culori pe ele păreau cam prea colorate.
  • Toate tehnologiile din placa de bază încep să-și facă simțită prezența în mod vizibil în experiență de utilizare. Ca și la laptopuri, unde poți comuta sistemul între diverse moduri de lucru economic/performant/multimedia șamd, și pe desktop poți face asta acum mult mai ușor. Dacă treci calculatorul pe modul video, placa de bază încetinește automat ventilatoarele pentru a nu face zgomot, oprește anumite porturi pentru a nu consuma energie inutil și reglează corespunzător funcționarea plăcii video și a procesorului. Alte moduri, alte configurații.
  • Unele plăci includ tehnologie wireless 802.11ac, viitorul standard de rețea wireless, cu viteze teoretice de 1,75 Gbps, o creștere semnificativă față de actualul 802.11n.
  • Placa Z87-Deluxe/Dual include și NFC Express, un mic aparat cu NFC. Îl poți configura să facă diverse chestii, de exemplu dacă atingi telefonul mobil de el să-ți transfere fotografiile sau dacă atingi un mic tag NFC de pus la breloc să facă login automat în calculator. Mă bucur să văd că tehnologia NFC intră tot mai tare în diverse dispozitive.
  • Plăcile Sabertooth și noua Gryphon, mai mică, se adresează aplicațiilor industriale sau PC-urilor ce funcționează în medii speciale. Rezistă la umiditate mare, au o gamă extinsă de temperaturi, au o platoșa ce întăreșțe PCB-ul plăcii și ajută la ventilație, se livrează cu căpăcele pentru porturi șamd.
  • Bios-ul este mai prietenos, cu o interfață mai plăcută, meniu de Favorite etc. Sincer să fiu, nu înțeleg de ce. Când ați intrat ultima oară în BIOS? De obicei o singură dată la configurarea computerului și gata, nu mai aveți treabă acolo. Iar de cele mai multe ori configurația automată este foarte bună.
  • În seria RoG Maximus 6 a apărut o nouă placă de bază, Hero, ceva mai accesibilă, plus un dispozitiv pentru overclocking, plus o funcție în BIOS de regenerare a SSD-urilor prin formatare specială și opțiuni de RAM Disk.

Pe scurt despre plăci:

  • Z87-C este placa entry-level în noua gamă (are, desigur, USB 3.0 și toate celelalte necesare pentru un sistem obișnuit)
  • Z87-A suportă și SLI pentru plăcile video
  • Z87-PLUS introduce un management mai bun al sistemului
  • Z87-PRO introduce wireless 802.11n, pe lângă porturi în plus
  • Z87-EXPERT include și un port Thunderbol
  • Z87-DELUXE adaugă wireless 802.11ac
  • Z87-DELUXE/DUAL include și NFC Express și două porturi Thunderbolt. Portul acesta despre care poate ați mai auzit este o nouă interfață de transfer, foarte rapidă, dezvoltată de Intel și Apple pentru a asigura conectivitatea la diverse tipuri de dispozitive, de la hard-disk-uri externe la monitoare. Folosește același conector ca și Mini DisplayPort.

lansare_asus_z87_3

Pe scurt despre noile procesoare Haswell:

  • a patra generație de procesoare Core, le puteți recunoaște după codul lor ce începe cu cifra 4, de exemplu Core i5-4670.
  • pentru desktopuri consumul nu a scăzut semnificativ, dar pentru laptopuri și ultrabook-uri Haswell aduce unele procesoare de 15 W, ceea ce înseamnă autonomie mult mai mare a bateriei și un consum electric mai mic
  • 22 nm, placa grafică integrată în procesor este mult mai performantă, diverse tehnologii Intel anti-furt, remote control șamd.
  • le găsiți pe site-ul Intel

Ca să știți ce înseamnă diversele sufixe din codul procesoarelor (de exemplu 4670K), citez de pe Wikipedia:

Suffixes to denote:
K – Unlocked (adjustable CPU multiplier up to 63 bins)
S – Performance-optimized lifestyle (low power with 65 W TDP)
T – Power-optimized lifestyle (ultra low power with 35–45 W TDP)
R – BGA packaging / High performance GPU (currently Iris Pro 5200 (GT3e))
P – No on-die video chipset

lansare_asus_z87_4

Și acum, citate oficiale:
—-

ASUS a adus în România o serie completă de platforme construite pe baza chipsetului Intel Z87 pentru cea de-a patra generație de procesoare Intel Core™. Noile plăci de bază au fost prezentate în cadrul unui eveniment desfășurat în noul showroom MediaDOT.ro de pe Soseaua Nicolae Titulescu. Produsele dispun de tehnologii exclusive ce pun în valoare capacitățile Z87, seriile Republic of Gamers (ROG), The Ultimate Force (TUF) și ASUS WS (workstation) oferind cea mai bună experiență de utilizare, prin performanțele, stabilitatea și opțiunile de upgrade oferite.

“Suntem mândri să prezentăm cea mai cuprinzătoare linie de plăci de bază disponibile simultan, fiecare platformă cu chipset Z87 fiind dotată cu funcții exclusive ASUS. Fructificând vasta experiență în cercetare și dezvoltare, noile modele ASUS lansate în România le oferă utilizatorilor performanță și calitate la cele mai înalte standarde”, a declarat Liviu Marica, PR & Marketing Manager ASUS România.

Plăcile de bază ASUS, complet redesenate
Plăcile de bază ASUS vin cu o nouă schemă coloristică premium, pe auriu, simbolizând preocuparea constantă a companiei de a atinge cele mai înalte standarde în materie de inovație, performanță și fiabilitate. Ofertele variate acoperă o gamă largă de segmente, în frunte cu modelul high-end Z87-DELUXE, care dispune de cele mai multe funcții și o conectivitate avansată. Z87-A este conceput pentru aplicații mainstream, păstrând caracteristicile exclusive ASUS și performanța Z87. Celelalte modele poziționate între acestea sunt Z87-PRO și Z87-PLUS. Z87I-DELUXE aduce chipsetul Z87 în formatul mini-ITX, în timp ce Z87 WS îndeplinește standardele corespunzătoare stațiilor de lucru, fiind destinate design-ului profesional și producerii de conținut multimedia. ASUS oferă Dual Intelligent Processors 4 cu optimizare 4-Way, integrând caracteristici ce îmbunătățesc modul în care clienții își controlează PC-ul. Chipul TPU pentru reglarea performanței, unitatea EPU pentru managementul energiei, DIGI+ Power Control și Fan Xpert 2 pot fi activate cu un singur click pentru a asigura optimizarea performanței în timp real, o mai bună eficiență energetică, controlul digital precis al alimentării și o poziționare exactă a ventilatoarelor pentru reducerea zgomotului și îmbunătățirea răcirii. Atunci când utilizatorii sunt departe de PC, se poate comuta inteligent în Away Mode, permițând clienților să descarce și să transfere conținut sau să salveze datele cu un minimum de putere absorbită. Optimizarea exclusivă 4-Way pregătește PC-ul pentru o experiență îmbunătățită în jocuri, divertisment digital, producție și alte scenarii de utilizare.

Performanță Z87 pentru jucători și overclockeri
ROG oferă noua placă de bază MAXIMUS VI HERO, croită pentru jucătorii pasionați care vor să experimenteze faimosul brand ROG la un preț mai accesibil. Modelul este însoțit de placa de gaming în format micro-ATX MAXIMUS VI GENE cu dispunde de două surse de sunet SupremeFX. Acestea oferă un raport semnal-zgomot de 115dB pentru putere și claritate, iar interfața Sonic Radar, suprapusă pe ecran, arată direcția surselor de zgomot din jocuri, sporind competitivitatea. MAXIMUS VI GENE este livrată cu adaptorul mPCIe Combo II pentru a avea mai multe opțiuni pentru accesul în rețea și transferul datelor, având suport pentru noile SSD-uri NGFF. Placa de bază MAXIMUS VI EXTREME continuă tradiția ROG în stabilirea de recorduri mondiale în zona chipsetului Z87. Produsul este livrat cu OC Panel, o consolă pentru overclocking care poate fi montată în locașul de 5.25” sau utilizată extern. Atunci când este în afara carcasei, OC Panel facilitează un overclocking detaliat în Extreme Mode. MAXIMUS VI EXTREME suportă, de asemenea, memorii DDR3 cu viteze mari, de peste 3GHz.

Răcire îmbunătățită, anduranță și flexibilitate în montaj
Plăcile de bază TUF SABERTOOTH Z87 au fost prezentate împreună cu GRYPHON Z87, prima placă TUF în format micro-ATX. Ambele platforme oferă răcirea și durabilitatea testate TUF, chiar și în cele mai vitrige condiții de utilizare. Plăcile de bază TUF utilizează componente de înaltă durabilitate precum condensatorii 10K Black Metallic, fabricați în Japonia, care au o toleranță cu 20% mai mare la temperaturi extreme și o durată de viață de 5 ori mai mare decât condensatorii obișnuiți. Caracteristicile specifice TUF includ protecțiile Thermal Armor, cu design refăcut, cu supapă, ce impulsionează fluxul de aer. Plăcile TUF Fortifier ranforsează platforma pentru a preveni îndoirea, asigurând o mai mare durabilitate a PC-ului. Capacele speciale Dust Defender protejează sloturile de extensie și conectorii împotriva acumulărilor de praf, extinzând astfel durata de viață a sistemului.

Toate facilitățile de mai sus sunt dotări standard pe SABERTOOTH Z87, în timp ce GRYPHON Z87 furnizează clienților flexibilitatea achiziționării separate a kitului GRYPHON ARMOR KIT care oferă Thermal Armor, TUF Fortifier și Dust Defender.

Prețurile aproximative ale noilor plăci de bază ASUS lansate pe 4 iunie 2013 (TVA inclusiv): MAXIMUS VI EXTREME – 2000 lei, MAXIMUS VI HERO – 1050 lei, MAXIMUS VI GENE – 950 lei, SABERTOOTH Z87 – 1200 lei, GRYPHON Z87 – 800 lei, Z87-DELUXE/DUAL – 1600 lei, Z87-DELUXE – 1400 lei, Z87-EXPERT – 1200 lei, Z87-PRO – 950 lei, Z87-PLUS – 850 lei, Z87-A – 750 lei, Z87-C – 700 lei, Z87-K – 650 lei, Z87M-PLUS – 600 lei.

    3 comentarii

  1. Așa cum spune Asus, modelele cu chipset Z87 sunt “pentru jucători și overclockeri”.
    Pentru utilizatorii obișnuiți, placile de bază cu chipset H87, Asus H87M-PLUS și H87-PRO, sunt mai accesibile.

      (Citează)

  2. eMAG sunt pe dinafara, nu ca ar avea NOD astfel de placi de baza de la Asus, ASRock, MSI si de la cine or mai avea ei componente.

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus