un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

Joyn – centrala telefonică a viitorului

29 May 2013  ·

TEHNOLOGIE  ·

8 comentarii

joyn_logoO discuție cu niște polonezi ieri seară a ajuns la subiectul Joyn. Ce-i aia, am întrebat?

Ceva foarte mișto se pare. Pe scurt, este un fel de WhatsApp/Skype făcut chiar de către GSM Association (GSMA) și susținut de majoritatea operatorilor de telefonie și de către fabricanții de telefoane.

Cred că nu trebuie să mai spun nimănui cu un smartphone ce avantaje sunt în a comunica prin Whatsapp/Facebook Messenger/Skype/Viber/Blackberry Messenger/”iPhone Messenger cum se numește” și așa mai departe. Chat instant, adio SMS-uri, transfer de fișiere, confirmări de citire șamd sunt lucruri pe care acum eu le privesc ca pe ceva normal. Totuși, uitați câte programe am enumerat în 2 secunde.

Joyn, la modul cel mai simplist, vrea să fie un concurent pentru toate acestea, iar susținerea puternică a GSMA l-ar putea impune ușor. În teorie însă, GSMA vrea ca Joyn să fie un fel de “comunicațiile viitorului”, făcând transferul de la rețele clasice de telefonie (comutare de circuite, ca la centralele telefonice vechi, pentru că vocea pe GSM încă așa funcționează) la cele bazate pe IP. Cam ce face acum Skype, cu tot cu voce, video, mesaje text și transfer de fișiere, nu vă gândiți doar la video-chat. (e tare Skype, nu?)

Joyn suportă chat 1-la-1 și de grup, transfer de fișiere, sharing, informare despre prezența online sau nu, apeluri de voce prin IP, video-call, localizare și sharing de locație (cum face WhatsApp accesând agrafa din dreapta sus și alegând Share Location, unealta perfectă pentru a arăta cuiva unde ești). Adică, tot. Momentan este lansat în câteva țări de către Telefonica și Vodafone.

Singura necunoscută acum este dacă Joyn va fi gratuit sau pe bani. În fond, dacă GSMA vede în acest serviciu viitorul tuturor comunicațiilor de voce și mesaje, normal ar fi să plătești pentru ele, că doar și acum ai niște minute și SMS-uri și MB incluși în abonament.

Totuși, este la fel de posibil ca pe termen lung toate comunicațiile noastre să fie făcute printr-un astfel de sistem, e posibil ca Joyn să fie următoarea “centrală telefonică”. În acest caz, un abonament de telefonie n-ar mai include minute și sms-uri și trafic de date, ci doar trafic de date pe care tu-l foloseșți cum vrei. Dacă este pentru conversații voce, un calcul simplu de bandă și trafic îți spune cam câte minute poți vorbi cu, să zicem, 500 MB lunar. Dar important este că am avea un pachet unitar de X megabytes pe care îi vom folosi cum vrem noi într-un amestec de voce/mesaje/download-uri/aplicații.

Dacă vedeți iconița galbenă a Joyn, de mai sus, în telefonul vostru, să nu credeți că este doar vreun bloatware pus acolo de fabricant. Este o inițiativă ceva mai mare de atât.

Informații pe site-ul oficial joynus.com și pe Wikipedia.

    8 comentarii

  1. Serviciul este disponibil intre marii operatori din Spania, Germania si Seul. Am testat si eu serviciul la MWC in Barcelona anul acesta.

    Am scris despre serviciu aici: http://www.stefanblog.com/2013/03/aplicatiile-de-messaging-un-nou-trend.html

      (Citează)

  2. Atata timp cat necesita conexiune de date pornita permanent, iar acumulatorul din orice telefon tine maxim 12 ore cu internetul pornit, eu nu ii dau nici o sansa.

      (Citează)

    • @Marius: de ce? acum nu ții conexiunea de date activă permanent? Telefonul mă ține 12 ore indiferent cum îl folosesc, așa că aici nu cred că va fi o problemă.

        (Citează)

  3. Mda, sint extrem de fericit cu VOIP asta. Macar asa nu o sa te poti certa cu nevasta din cauza lag-ului.
    #trolling

      (Citează)

  4. Cine stie cand se va implementa la nivel global, probabil vor trece zeci de ani…

      (Citează)

  5. Joyn e un big fail. L-am folosit mai e si acum in telefon pentru ca vine embedded in toate telefoane cu Android de la operatorii din tarile in care, dupa cum zicea si Stefan, serviciul e live.

    Informatiile sunt cam vechi, pentru ca Joyn nu mai e chiar atat de sustinut si e normal sa fie asa. Nu cred ca o sa vedem prea curand un client 3rd party care sa fie implementat de toate companiile telecom pentru ca nu ii ajuta cu nimic in concurenta cu WhatsApp sau Viber.

      (Citează)

  6. Lansat de Vodafone..? Care in Romania a blocat porturile voip si cere taxa ca sa le poti folosi ? Sa fim seriosi , nu vad asta la noi cel putin pe Vodafone RO .

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus