un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

S-au inventat prompterele

10 Apr 2013  ·

TEHNOLOGIE  ·

13 comentarii

tv_coreea_nord
Pe mine un lucru mă nelămurește în toate transisiunile pe care le-am văzut de la televiziunea nord-coreeană: prezentatoarea mereu într-un roz spălăcit, vorbind pe un ton de parcă te-ar înjura de mamă, cu ochii în hârtia din care citește știrile și comunicatele puterii.

De ce citește de pe hârtie?!? Acum câți ani s-au inventat prompterele pentru prezentatorii TV?

Înțeleg că e dictatură. Înțeleg că oamenii nu au acces la produse de larg consum, la lux, la extravaganțe, la tot ce produce imperialismul vestic, ci merg pe producție proprie și ce le dau chinezii. Dar și în televiziune? Ce rost are?

Oricum nu-și produc singuri camerele cu care filmează. Tot de la Sony sau Panasonic le iau. De ce nu și promptere? Cu singuranța comunici mai convingător când prezentatorul le vorbește oamenilor privindu-i în ochi, nu citind de pe foaie ca un copil de școală primară. Îmi aduce aminte de TVR înainte de Revoluție, dar au trecut 24 de ani de atunci.

    13 comentarii

  1. gresit!

    isi produc singuri camerele care le filmeaza, bonus, au propriul standard de televiziune :)

      (Citează)

  2. Si cititul de pe hirtie si rozul ala spalacit plus tonul pe care vorbeste, sint parti ale cenzurii.
    Stiu ca esti obisnuit ca stiristele sa prezinte diverse coafuri si haine decoltate, insa acolo pur si simplu nu se doreste iesirea in evidenta. Pentru ca asa incepe emanciparea :))

      (Citează)

  3. Pe langa ce a spus jules mai sus, as mai adauga si ca trebuie sa avem in vedere ca prezinta chestii pe care probabil nu le cred absolut deloc. Daca ar sta cu privirea direct spre camera sa citeasca de pe prompter, ar fi mult mai usor de vazut ca mint sau ca nu cred o boaba din ce zic.

      (Citează)

  4. În Coreea de Nord nu foarte demult oamenii ajunseseră să se mănânce între ei de foame (http://en.wikipedia.org/wiki/North_Korean_famine), nu cred că de promptere duc ei lipsă…

      (Citează)

  5. Daca stau putin si ma gandesc la stadiul nostru de dinainte de 1989, nu cred ca am fi foarte diferiti. Practic asta este nivelul lor de dezvoltare.

      (Citează)

  6. @y430076 la noi erau si promptere :))
    Si nu cred ca e ok sa compari situatia de acolo cu ce a fost la noi inainte de 89. La noi a fost greu. Dar la ei e pur si simplu iadul pe pamint in ce prioveste nivelul de trai.

      (Citează)

    • @jules și y430076: nu are rost comparația pentru că au trecut 24 de ani de atunci și au mai apărut tehnologii noi. Doar despre asta e vorba.

        (Citează)

  7. @jules

    In Coreea de Nord au si o lista de coafuri. Nu ai voie sa alegi decat o coafura autorizata.

      (Citează)

  8. Ma gandesc ca atunci cand cineva citeste rastit si important de pe o foaie, pare mai autoritar, e ca si cum ar citi litera legii sau ceva. Ceea ce poate ca “are sens” intr-o lume ca aia. Nici nu ar fi indicat probabil sa se uite in ochii oamenilor prin obiectivul camerei, scopul lor nu e sa sugereze cumva vreo adresare personala.

      (Citează)

  9. Școlile închise în București, Brăila, Olt…dar Suceava?

    Aaa…e vacanță.

      (Citează)

  10. Pai tocmai la asta ma refeream. Noi pe vremea aia eram in urma cu 20 de ani fata de Germania de exemplu. Asa comentau si nemtii cand vedeau imagini de la noi, acum 20 de ani binenteles.

      (Citează)

  11. OMG, din toate lucrurile fu**** din Coreea de Nord, desprea asta ai ales sa scrii un articol??

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus