un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

Companii românești prezente la Mobile World Congress 2013

1 Mar 2013  ·

TEHNOLOGIE  ·

5 comentarii

romania_it_mwc_2013_03
România a avut un stand mare la Mobile World Congress, ocupat de 11 firme românești ce l-au împărțit frățește. Iată câteva cuvinte despre fiecare, ca să vedeți exemple de idei românești de succes în lume.

SIMPLUS
SimPlus are experiență în dezvoltarea de aplicații ce utilizează serviciile SMS pentru plăți sau alte scopuri. La Barcelona SimPlus a prezentat o soluție de plată cu telefonul mobil, chiar și prin NFC, aplicabilă pe automatele de cafea, sandvișuri și alte vendomate. Ei sunt cei care au introdus plata prin SMS la RATB, iar mai nou testeaza prin București astfel de vendomate cu plata prin SMS.

Eu sunt mare fan al plăților cu telefonul mobil, plata efectivă fiind făcută pe factura operatorului. Poate că vrei un suc sau o cafea și nu ai o bancnota de 1 leu la tine sau monedele necesare. În plus, e o metodă bună de a duce oamenii de la cartelă la abonament și sper că operatorii vor colabora cu SimPlus în acest domeniu.

TRANSILVANIA SOFTWARE
Producători de software din Cluj, sigur vă amintiți de programe de Android precum SpeedTraps sau Instant Taxi. Sunt, de fapt, parte din AROBS.

APPSCEND
Cu Appscend m-am mai întâlnit pe la diverse evenimente și conferințe românești. Ei au creat o platformă de dezvoltare de aplicații mobile și lucrează în mediul B2B, având clienți naționali și internaționali precum Groupama, BMW Motor, Imobiliare.ro, Domo și alții, cu susținere prin tehnologii cloud și diverse pachete de servicii, în funcție de aplicația pe care vrei să o faci.

IT SIX GLOBAL SERVICES
Această companie are sedii în România, SUA și Suedia și oferă servicii IT pentru diverse organizații. Au șase business unit-uri ce se ocupă cu dezvoltare software, design, consultanța, testare și QA pentru sectoarele telecom, guvernamental sau enterprise.

CREATIVE STAFF
Este o companie brașoveană care, sub brandul DiFine, produce… huse de telefon, pouch-uri din piele, fabricate de mână.

AROBS TRANSILVANIA SOFTWARE
Arobs nu cred că mai are nevoie de o prezentare (și aici aș putea să spun “și cum n-au băgat niciodată publicitate pe acest blog, nici nu o voi face”), pentru că le știți deja produsele și sunt, mă gândesc eu, cea mai mare companie românească participantă la MWC 2013. Navigatoarele Smailo sunt ale lor, la fel ca și sistemul TMC lansat recent în România.

Alte divizii se ocupă cu monitorizare și management de flote auto, apoi sunt unul dintre cei mai mari producători de software B2B din România și activează și în domeniul automatizării forței de vânzare și soluții de vânzare a biletelor pentru transportul în comun.

romania_it_mwc_2013_02QUALTEH
Qualteh dezvoltă software și soluții pe mai multe planuri. Cel principal este de eficientizare a vânzărilor prin soluții mobile de genul telefoanelor și PDA-urilor conectate direct la depozitul firmei. Apoi mai văd și produse de securizare a apelurilor mobile și software pentru managementul departamentelor de HR și pontaj.

la Barcelona au insistat pe platforma IQteh, care include diverse module de eficientizare a vânzărilor pe teren și a gestionării clienților și furnizorilor direct de pe mobile.

ALLVIEW
O altă companie ce nu mai are nevoie de introducere, Allview produce smartphone-uri și tablete din ce în ce mai bune. Telefoanele lor dual-sim sunt apreciate pe diverse piețe europene.

La Barcelona au lansat telefonul P5 Quad, primul lor model cu procesor quad-core la 1,2 GHz, cameră de 8 megapixeli, ecran IPS de 4,5 inci și baterie de 2100 mAh. Rulează Android, desigur, și este dual-sim. Va costa 1099 lei.

IQUEST TECHNOLOGIES
iQuest a avut succes cu programul TripJournal, care te ajuta să-ți înregistrezi o călătorie cu tot cu notițe, fotografii, itinerariu și alte detalii, program ce le-a adus câteva premii importante. Totuși, principalul lor domeniu de activitate este software-ul enterprise, având birouri în mai multe țări și clienți importanți din lumea întreagă.

La MWC am discutat cu ei mai degrabă despre soluții de securizare a comunicațiilor mobile și software cu 4 niveluri de protecție pentru transmiterea unor informații “sensibile”, precum tranzacții bancare prin push către mobil.

DATATEK GROUP
La Barcelona au prezentat o soluție numită mTicket. Să spunem că soliciți de pe mobil niște servicii sau produse, primești înapoi un SMS cu un cod, îndrepți ecranul telefonului spre un aparat și acesta, recunoscând acel cod, îți printează bilete sau orice altceva.

Aplicații ar fi destule. Poți să dai check-in, să primești codul respectiv și cu el să-ți printezi un voucher. Sau să plătești parcarea prin SMS și un astfel de aparat să-ți printeze biletul pe care-l pui în parbriz. Sau biletul la film, comanda la un fast-food etc.
romania_it_mwc_2013_01

EVOLINE
O companie românească ce activează în domeniul dezvoltării de software enterprise și mobil, outsourcing și servicii de suport IT.

La alt stand se găsea și:
COMPUTARIS
Ei au sediul în Anglia, dar birouri în alte țări printre care și România. Managementul de top este compus dintr-o echipă mixtă de străini și români (am stat în avion lângă CTO-ul lor, dl Bogdan Dănilă).

Computaris dezvoltă și integrează soluții complexe în mai multe domenii, unul dintre acestea fiind facturarea și plățile, chiar și prin soluții de tip e-Wallet. Un alt domeniu este managementul traficului broadband de date în toate aspectele sale, de la plăți, control parental, quality of service și până la strategii de tarifare în funcție de traficul consumat.

Găsiți mai multe informații pe site-ul fiecărei companii.

Între 25 și 28 februarie am fost la Mobile World Congress în Barcelona, la invitația Orange România. Urmăriți toate noutățile pe tag-ul MWC2013, Twitter și Facebook!

    5 comentarii

  1. Romexpo?

      (Citează)

  2. Romexpo sunt cei care au organizat standul romanesc

      (Citează)

    • Am văzut și Romexpo în listă, dar nu i-am găsit pe acolo și sincer vorbind, ce aș putea să zic despre Romexpo pe blog? Dacă au fost prezenți, au fost doar ca să-și prezinte posibilitățile de a organiza astfel de evenimente și la noi în țară, nu pentru a prezenta tehnologii, și deci nu intră în sfera mea de interes.

        (Citează)

  3. Cred ca in titlu ai vrut sa spui Companii romanesti prezente la MWC 2013, nu la Romexpo.

      (Citează)

  4. španělská výstava :)

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus