un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

Am luat amendă RATB – și cum puteam să mă salvez de ea

10 Jul 2012  ·

TEHNOLOGIE  ·

28 comentarii

Așa arată o amendă RATB, în cazul în care sunteți curioși

Așa arată o amendă RATB, în cazul în care sunteți curioși[/caption]S-a întâmplat şi asta. Merg rar cu RATB-ul, preferând metroul, cu care m-am obişnuit de când eram mic. Am un portofel electronic pe care mi-am pus abonament la metrou şi periodic pun nişte bani pentru a taxa acel bilet RATB de care am nevoie din an în paște. Mi se pare soluţia cea mai avantajoasă, mai ales că-l reîncarc online cu bani pe site-ul ratb.ro, plătind cu cardul bancar.

Soluţia cea mai avantajoasă… până uiţi să-l reîncarci. M-am urcat în autobuz, am dat cu cartela pe validator şi-mi dă eroare. Fonduri insuficiente. Consumasem cei 10 lei pe care îi pun acolo din când în când. Întrucât mergeam doar 3 staţii, am zis că fac blatul, că ce se poate întâmpla pe o distanță așa scurtă?

Fix ca-n filmele de comedie, în momentul când mă aşez pe scaun aud slab din spate “control! cardul la control!”. Mă întorc… și o femeie controla cartelele oamenilor. M-am dus la uşă şi speram să vină staţia mai repede, ca să apuc să cobor, dar n-a venit şi n-am apucat, aşa că atunci când mi-a cerut cartela la control a văzut că nu o validasem.

Eu nu-s omul să comentez la o amendă, atunci când sunt în culpă. Mi-a explicat sistemul, am plătit pe loc cei 50 de lei amendă, mi-a dat un tichet de suprataxă valabil o zi întreagă pe toate liniile, cel mai scump abonament de o zi pe care l-am plătit vreodată. Eram sad panda.

Şi fix atunci, fix atunci și din nou ca în filmele de comedie, mă uit în sus şi văd acolo un autocolant lipit pe peretele autobuzului: trimite mesajul A prin SMS la numărul 7456 pentru a achiziţiona un abonament de o zi pe toate liniile!

Abia atunci m-am enervat pe propria mea prostie şi necunoaştere. Aş fi putut, încă de când am auzit că e controlor, să scot telefonul şi să trimit acel SMS. Aş fi primit în câteva secunde răspunsul, iar sistemul e foarte simplu, că m-am interesat apoi. Ţi se trimite prin SMS un cod pe care trebuie să-l arăţi controlorului, în caz că îţi dă bineţe cum mi-a dat mie. Costă 9,6 lei mesajul, adică atât cât e preţul normal al unui abonament de-o zi pe toate liniile RATB-ului, cu siguranţă mult mai puţin decât o amendă de 50 de lei care mi-a dat fix acelaşi drept de a circula.

Nu zic să folosiţi plată prin SMS doar când apare controlorul, că poate vă ia prin surprindere. Dar reţineţi acest număr, 7456, şi faptul că trebuie să trimiteţi un SMS cu litera A în el pentru a primi înapoi, instantaneu, un abonament valabil până la ora 24 a acelei zile. Sigur vor fi situaţii când vă va fi de folos și e soluția perfectă pentru cei ce vin din provincie în vizită aici.

Detalii suplimentare găsiți pe site-ul oficial ratb.ro. Şi n-ar fi rău că în viitor RATB-ul să mă informeze prin SMS când nu mai am credit pe cartelă, dacă tot s-au modernizat cu SMS-uri și plăți online.

    28 comentarii

  1. Merci de post, am aflat multe lucruri utile, ca ma gandeam cum fac sa incarc cartela cand vin in tara.

    Asa ca am intrat pe siteul ratb.ro si citez de acolo:
    “De ce sa iti faci cont? […]
    Primesti notificari prin email pentru a putea fi
    mereu la curent cu soldul cardului tau”

      (Citează)

    • Da, n-am primit niciodata. Or fi intrat in spam, mai verific :D

        (Citează)

    • Ioana, am verificat. In contul meu, la Notificari, am disponibile doar urmatoarele optiuni:

      Doresc sa fiu notificat cand:
      Am efectuat o plata cu succes
      S-a efectuat o reincarcare la validator
      O reincarcare este nefinalizata de peste 10 zile
      Exista noutati sau promotii

      Deci inca nu exista una pentru “mai sunt 3 zile si-ti expira abonamentul” sau “mai ai 0 lei in card”

        (Citează)

  2. Da , nici eu nu folosesc bilet sau abonament , merg foarte rar cu RATB-ul dar cand m-am urcat in el aveam sms-ul pregatit , doar sa ii dau send in caz ca se urca ceva control :)

    Oricum scapai si de amenda daca nu prezentati actele

      (Citează)

  3. De mentionat ca e valabil pentru Vodafone, Orange si Cosmote. Nu si pentru amarastenii de pe rds ca mine :)

      (Citează)

  4. wow! Incepem sa intram si noi in randul oamenilor civilizati! Ce sa zic, bravo celor de la ratb pentru idee! Si bine ca ai dat detaliile, ca ma intrebam cum si de unde sa imi iau cartela diseara pentru o calatorie cu tramvaiul. Sms-ul este mult mai simplu pentru cei care nu prea folosesc mijloacele de transport de suprafata. :)

      (Citează)

  5. Daca citeai pe 26-iunie-2012 postul lui Arhi, erai mai bogat cu 50 lei :) > http://www.arhiblog.ro/platit-bilet-sms/

      (Citează)

  6. @Cozo, cu 40.4 lei mai exact.

      (Citează)

  7. Era mai misto ca numarul sa fi fost 7282 (“RATB” – pe o tastatura conventionala), asta daca nu o fi luat de altcineva.

      (Citează)

  8. Am inteles ca ar dura cateva minute (1-2) pana vine raspunsul (tocmai pentru a evita situatii de genul asta). Daca cineva a folosit optinunea asta sa ne zica si noua cat dureaza. Cat despre reincarcatul online….numai de bine UTI…pana acum de doua ori au uitat sa imi incarce cardul desi plata a fost procesata, de fiecare data a trebuit sa stau dupa ei cu mailuri si sa fac platul 2-3 zile pana s-a rezolvat.

      (Citează)

  9. Eu am cardul Zambet BCR si poate sa fie folosit si ca portofel electronic. Ce imi place la el este ca il pot reincarca automat cand stabilesti suma minima si asa nu stau cu grija. Oricum,merg rar cu metroul sau Ratb-ul dar este o solutie buna sa ai acolo minim 10 ron ca cine stie ce se poate intampla :)

      (Citează)

    • @Cozo: un exemplu perfect de “daca citeam, cu banii ramaneam”. Acelasi lucru s-ar fi intamplat si daca citeam mai repede posterul din autobuz, nu fix dupa ce-am platit amenda.

      @Boris: nu cred ca tine 1-2 minute, ci un timp aleator bazat pe cum calatoresc SMS-urile astea prin retea. Daca vine controlul si te intreaba pe tine direct, ai pus-o. Daca ii vezi din timp, mai ai o sansa, mai iti cauti telefonul etc.
      Metoda e mai buna pentru a achita calatoriile ocazionale, mai ales daca vii din afara orasului, nu pentru a scapa de amenda.

        (Citează)

  10. Nu am cont inca, dar din exprimarea lor referitoare la starea soldului tau , eu inteleg ca te anunta cand e 0.

    Cat despre sms, in Cehia de pilda, vine cu 3 minute intarziere (dupa ceas si incercat in 2 orase, de mai multe ori) si scrie pe afise ca nu tb sa te urci in autobuz sau sa intri la metrou daca nu ai sms ul in telefon.

      (Citează)

  11. Tu ti-ai luat amenda special ca sa faci reclama la serviciul ala de SMS …

      (Citează)

  12. Intrebare: poti sa cumperi mai multe bilete deodata, asta daca ai credit pe card?

      (Citează)

  13. Folosec des metoda de plata prin sms pe RATB si mesajul de confirmare vine instant in 2-3 secunde.

      (Citează)

  14. Din cate imi aduc aminte, tichetul de suprataxa nu e valabil toata ziua, ci numai pana la ultima statie a mijlocului de transport in care te afli. Deci daca dupa ce ai luat amenda te urci in alt autobuz trebuie sa cumperi bilet si sa validezi altfel te poti trezi cu inca o amenda.

      (Citează)

  15. Hint: Daca te prind controlorii fara bilet, spune-le ca veti cobora la urmatoarea statie impreuna cu ei pentru a rezolva problema. O data coborat din autobuz poti pleca linistit, nu mai au puterea sa-ti faca nimic. Amenda se da doar in autobuz, pe trotuar este abuz, poti chema chiar politia daca sunt insistenti. Depinde de fiecare cum reactioneaza si flerul lui.

      (Citează)

  16. Am incercat in dimineata asta sa cumpar bilet prin SMS. Numar nealocat, mi se intoarce mesajul :)

      (Citează)

  17. Myrela Lumynitza

    14/11/2012 la 8:44 PM

    Se mai intampla sa-ti expire abonamentul si sa nu observi…oameni suntem! Sau sa stii ca ai biletul in geanta si sa nu-l mai gasesti!

      (Citează)

  18. Salut. Pentru prima validare doar il apropriati odata de validator(asteptati 2-3sec),va uitati sa va scrie calatorie placuta si atat! Pentru celelalte persoane care va insotesc, dupa ce v-ati validat calatoria voastra, apasati tasta 2 si puneti cardul inca odata(astfel ati obtinut inca o calatorie)! Si procedeul se repeta pana la obtinerea numarului de calatorii dorite! Suprataxa de 50lei este valabila doar pe linia care ati incasat-o si pana la capatul cursei! In momentul in care ajunge la capatul cursei, soferul autobz. schimba sensul de circulatie ( ex: daca este 123 si veneati dinspre gara, la capat la cet sud o sa fie cet sud – gara de nord ), si trebui automat si obligatoriu cum scrie in H.C.G.M.B 156/2001 venita din O.G. sa validati alta calatorie, pentru a avea titlul de calatorie valid! Despre abon.de o zi nu stiu foarte multe, nu am incercat. Pot doar sa va spun ca nu puteti merge cu acelasi mesaj 10zile(daca va ganditi la asta) pentru ca in momentul controlului, iti va cere codul din mesaj si-l va introduce in nexus ( samsung google+(cu un update uti), telefoanele de verificat ce le au controlorii ) si-i va arata pentru ce data este valabil! Calatorii placute si sa speram ca lumea va incepe sa valideze din proprie initiativa si nu in momentul in care va pune Oprescu la R.a.t.b. SCORSEZE cum s-a intamplat la metrou! Toate cele bune.

      (Citează)

  19. Azi am ieşit din spital .Am complicaţii din cauza diabetului .Cu bagaje am urcat în 182 pentru a merge la gară .Am avut 10 lei pe card in cont ,am pus cardul cu harta , a ţiuit o dată scurt şi m-am aşezat pe scaun .La penultima staţie au urcat 3 indivizi :Chise George (un tinerel şmecheros) ,controlorul 90117 şi încă unul scurt şi gras.Mi-au cerut cardul la control şi buletinul deşi cardul e nenominal .Ştiindu-mă în regulă am dat actul , mi-a arătat un aparat pe care scria”Invalidat”ori”inactivat” şi mi-au ordonat să le dau 50 roni .Ajunşi pe peronul Gării de Nord între cei 3 bărbaţi le-am cerut să-mi dea cartea de identitate .Pierdeam trenul ,aveam bagaje grele şi ei m-au ţinut pe loc baricadată să le dau cei 50lei amendă .În acelaşi loc şi din aceeaşi maşină se mai aflau 2 grupuri de 3 controlori cu 2 pensionare ca şi mine .Sunt îndreptăţită să cred că aparatul era o şmecherie pentru a încasa la întâmplare de la persoane fără apărare bani .Avînd nr cardului activat cum pot să-mi dovedesc nevinovăţia ?

      (Citează)

  20. pensionară:
    Azi am ieşit din spital .Am complicaţii din cauza diabetului .Cu bagaje am urcat în 182 pentru a merge la gară .Am avut 10 lei pe card in cont ,am pus cardul cu harta , a ţiuit o dată scurt şi m-am aşezat pe scaun .La penultima staţie au urcat 3 indivizi :Chise George (un tinerel şmecheros) ,controlorul 90117 şi încă unul scurt şi gras.Mi-au cerut cardul la control şi buletinul deşi cardul e nenominal .Ştiindu-mă în regulă am dat actul , mi-a arătat un aparat pe care scria”Invalidat”ori”inactivat” şi mi-au ordonat să le dau 50 roni .Ajunşi pe peronul Gării de Nord între cei 3 bărbaţi le-am cerut să-mi dea cartea de identitate .Pierdeam trenul ,aveam bagaje grele şi ei m-au ţinut pe loc baricadată să le dau cei 50lei amendă .În acelaşi loc şi din aceeaşi maşină se mai aflau 2 grupuri de 3 controlori cu 2 pensionare ca şi mine .Sunt îndreptăţită să cred că aparatul era o şmecherie pentru a încasa la întâmplare de la persoane fără apărare bani .Avînd nr cardului activat cum pot să-mi dovedesc nevinovăţia ?

      (Citează)

  21. pensionară:
    Azi am ieşit din spital .Am complicaţii din cauza diabetului .Cu bagaje am urcat în 182 pentru a merge la gară .Am avut 10 lei pe card in cont ,am pus cardul cu harta , a ţiuit o dată scurt şi m-am aşezat pe scaun .La penultima staţie au urcat 3 indivizi :Chise George (un tinerel şmecheros) ,controlorul 90117 şi încă unul scurt şi gras.Mi-au cerut cardul la control şi buletinul deşi cardul e nenominal .Ştiindu-mă în regulă am dat actul , mi-a arătat un aparat pe care scria”Invalidat”ori”inactivat” şi mi-au ordonat să le dau 50 roni .Ajunşi pe peronul Gării de Nord între cei 3 bărbaţi le-am cerut să-mi dea cartea de identitate .Pierdeam trenul ,aveam bagaje grele şi ei m-au ţinut pe loc baricadată să le dau cei 50lei amendă .În acelaşi loc şi din aceeaşi maşină se mai aflau 2 grupuri de 3 controlori cu 2 pensionare ca şi mine .Sunt îndreptăţită să cred că aparatul era o şmecherie pentru a încasa la întâmplare de la persoane fără apărare bani .Avînd nr cardului activat cum pot să-mi dovedesc nevinovăţia ?

      (Citează)

  22.   (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus