un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

Ce rost are să râdem de englezi?

5 Mar 2013  ·

GÂNDURI  ·

17 comentarii

sardine_metrouCampania aceasta mai continuă mult? Ce rost are să facem mișto de englezi, când știm cu toții ce țară au ei și ce avem noi?

În cazul particular al metroului, iată o scurtă comparație care spune totul: englezii au deschis metroul în 1863 și în 1890 aveau deja trenuri electrice instalate în el. Au aniversat recent 150 de ani de funcționare a metroului. Prin comparație, în București primele 6 stații de metrou s-au inaugurat în 1979, la 116 ani după englezi.

Și tocmai de metroul lor ne-am găsit noi să facem mișto? Iată o hartă a metroului londonez lângă cel bucureștean. Ei au 402 km de metrou și 270 de stații, noi avem 69 de kilometri și 51 de stații:
metrou_bucurestimetrou_londra

Serios englezilor, why don’t you come over? Metroul nostru e mai bun, nu ca prostia aia de la voi.

Dincolo de această reclamă complet neinspirată, de ce facem mișto de englezi și pe alte subiecte? Cred că oricine a fost în Londra a sesizat imediat opulența extraordinară a capitalei britanice. Fiecare bulevard, fiecare clădire, fiecare ceremonial și tradiție vorbește despre cel mai mare imperiu de pe această planetă, unul care a avut Canada, SUA, India, Australia, părți din Africa și Orientul Mjilociu drept colonii și țări sub influența lor directă. Niște înapoiați, să râdem de ei!

    17 comentarii

  1. Mă tem că folosind metroul ca termen de comparație nu ieșim chiar atât de rău :lol: Londra are o populație de circa 8,2 milioane. Mai punem turiștii și navetiștii și ajungem fără exagerare la 10 milioane. Comparat cu 1,6 ale Bucureștiului + navetiști, înseamnă, rotund cam de 5 ori mai mult. Înmulțind cifrele metroului românesc cu 5 parcă nu stăm chiar atât de rău. Chiar și dacă luăm doar 4 ca factor de multiplicare. Mai ales dacă iei în considerare nivelul de trai și faptul că noi l-am început doar de 35 de ani.

      (Citează)

  2. Ca si politicienii nostri, nu ne stim varful nasului. Nu stim cand sa nu vorbim, nu cunoastem modestia, nu stim sa ne tinem gura. Am impresia ca nu mai exista ratiune in noi, ca suntem tot timpul pusi pe hartza, ca totul e alb sau negru.
    Si da, am fost in Londra, si nu, nu mi-a placut mai mult decat Paris sau Barcelona (sic).
    Dar sa incepi sa compari Londra (in speta metroul) cu Bucuresti, pfff, jenant…

      (Citează)

  3. E o campanie menita sa fie amuzanta, nu sa arate ca suntem mai buni. Ci doar ca suntem altfel.

    Ca idee, in top destinatii pentru englezi se afla, printre altele, Sri Lanka si Coreea de Nord. Crezi ca se duc acolo pentru ca e mai multa civilizatie si progres tehnologic decat in UK?

      (Citează)

  4. Si tu ce propui acum? Sa tacem din gura cand englezii ne fac in toate felurile? Ca am fost buni ca piata de dsesfacere dar nu suntem buni cand ii concuram la piata muncii. Sa tacem ca prostii ca asa e poporul asta..

      (Citează)

  5. @ sil : poti sa le dai peste nas cu lucruri la care chiar esti bun (daca zici ca le faci concurenta pe piata muncii), nu cu lucruri la care esti incomparabil mai prost.
    @ mihai : mie nu mi se pare deloc amuzanta, mi se pare jenanta. in special poza pusa de radu e o chestie de genu: suntem mai buni decat voi dar nu vrem s-o aratam. In schimb, va aratam cat de prosti suntem, fata de voi si facem si campanii care sa accentueze starea asta.

    nu mergea mai bine o campanie de genu:

    inginerii nostri sunt mai originali decat ai vostri?
    chirurgilor nostri nu le tremura mainile?
    profesorii nostri te motiveaza sa inveti?
    etc

    cu exemple concrete?

    da sil, atunci cand esti prost, trebuie sa taci ca prostu. si eventual sa incerci sa iti depasesti conditia, ca pe urma sa vorbesti de la egal la egal. pana atunci, taci ca prostu pentru ca esti prost (nu ma refer la tine, vorbeam principial)

      (Citează)

  6. Mie imi place locul unde au panoul: trotuarul e varza, blocurile alea gri ceausiste, panoul murdar, pamantul ala numai bun de arat sau carat pe papuci si cablurile ce se lafaie in vant.

      (Citează)

  7. e ca si cum:

    tu, fotbalist de liga I din romania, razi de messi ca e scund si are nasu mare

    poate cu exemplul din fotbal mai rezoneaza lumea p-aici (printre ragaieli de seminte si bere la pet)

      (Citează)

  8. exista o gramada de motive sa faci misto de englezi, dar metroul nu e unul dintre ele. Cateva example corecte (dar nu politically correct)ar fi ca au capitala plina de pakis, indieni si chinezi, ca juma’ de capitala este denumita stabbing city si ca nu e zi in care sa nu auzi de cate unul injughiat pe strada, ca au niste femei urate cu spume si betive la fel, ca se imbraca vai mama lor (femeile), ca in ultima vara au vazut soarele de vreo 5 ori in 3 luni etc.

      (Citează)

  9. mi se pare ca in ultimul timp au dus la extrem campania. mesajul asta – http://storage0.dms.mpinteractiv.ro/media/401/581/7969/10629534/12/site2.png?width=510 – este o mizerie

      (Citează)

  10. Unde se afla panourile astea?

      (Citează)

  11. Ahaa, carevasazica bulevardul ala din top cele mai scumpe x artere din lume.
    Ciudata alegere totusi, eu in locul lor puneam panourile pe Oxford Street.

      (Citează)

  12. Se pare ca lumea uita ca Bucuretiul (de exemplu) a fost unul din primele orase iluminate din Europa, am avut si tramvaie printre primii (si ma rog, se pot insira o multe domenii unde am fost pionieri). Comunismul ne-a tras pe noi mult in jos (si asta si cu concursul englezilor care ne-au lasat prada rusilor). Cand astia isi faceau metrou in Londra aveau bani din toate coloniile alea ale lor. Se pare ca in ziua de azi multe din fostele colonii ale englezilor (si altor tari europene) concureaza cu brio din toate punctele de vedere o civilizatie care imbatraneste. Nu mai fiti asa pesimisti, Romania are potential, doar nenorocitii astia care ne conduc ne trag rau in jos..

      (Citează)

  13. @xgaby da sigur voi bucurestenii primii la toate,
    1884 – primul oraș din Europa continentală cu străzile iluminate electric, cu 731 de lămpi;
    te las pe tine sa descoperi despre cine scriu.

    Ciao

      (Citează)

  14. fcp1921: +1 like!
    Timisoara a fost la ani lumina in fata Bucurestiului, dar na…

      (Citează)

    • Dacă nu mă înșel, în Cernăuți au fost trolee prima oară.

      Totuși, nu-i vorba dacă avem și noi realizări sau nu. E vorba că râdem de alții care stau acum mai bine și au stat și atunci mai bine.

      @xgaby: de acord cu îmbătrânirea, dar faptul că și coloniile lor s-au ridicat foarte mult mi se pare un alt lucru de laudă, nu ceva problematic. Și crede-mă, de câte ori am fost în Londra am avut impresia că încă sunt un mare imperiu cu mare putere economică în lume.

        (Citează)

  15. Ce imi place ca toti ne mandrim cu ce s-a intamplat la 1800 toamna, dam vina pe comunisti pentru ce nu s-a realizat intre timp si pe nenorocitii astia care ne conduc, pentru ce s-a intamplat de la comunisti incoace. In tot acest timp uitam ca sunt si alte tari care au avut comunisti si care acum o duc mult mai bine ca noi.

    La urma urmei avem conducatorii pe care ii meritam.

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus