un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

Blackberry Z10 versus Q10

13 Mar 2013  ·

TEHNOLOGIE  ·

4 comentarii

blackberry_z10_06
Am văzut prima oară un Blackberry Z10, unul dintre noile lor modele, pe 4 februarie, dar a fost cam în secret. Acum că-l văd mai des în țara noastră, vă pot spune scurta mea părere.

Prima impresie cu Z10 a fost foarte bună. Un telefon dimensionat “cum trebuie”, cu un ecran performant, în culori vii, o carcasă neagră, simplă, dar “businessey”. Îmi place în special spatele, care pare dintr-un plastic cauciucat ce te ajută foarte mult să ții telefonul bine în mână. Este solid, serios.

Interfața se bazează mult pe gesturi, pe swipe-uri din diverse părți. Fără butoane, se bazează doar pe aceste gesturi pentru a accesa opțiunile și pentru a trece un program în background.

Problema este că nu mai pare Blackberry. Este doar un alt smartphone, unul cu ecran frumos și bine dimensionat la doar 4,2 inci diagonală. Ecranul mare, tactil, și noua interfață îți oferă o experiență plăcută în browser, Facebook, pe Twitter, în fotografiile din galerie… dar eu voiam un Blackberry.

Z10 pare doar un alt smartphone, iar la categoria “alte smartphone-uri” concurează întreaga lume. Și acum am un ecran mare pentru Facebook pe Blackberry, dar am același lucru și pe Windows Phone, Android și iPhone. Am emailuri instant pe Blackberry, dar le am și pe celelalte sisteme. Am un telefon bun pentru “munca de angajat”, dar nu la fel de bun precum cele dinainte. Orice ați spune, scrisul pe o tastatură virtuală pe ecran nu este la fel de rapid și de corect precum pe o tastatură QWERTY a unui Blackberry clasic, iar bateria nu mai poate oferi aceeași autonomie.

Așadar, nu cred foarte mult în Z10. Am avut Blackberry, a fost un telefon foarte bun pentru emailuri și discuții, cu o calitate bună a sunetului, autonomie mare și management intuitiv al contactelor. Era un asistent foarte bun în munca de zi cu zi și asta mă interesa să fie. Nu mă interesează să fie bun pe Facebook și în alte funcții “uzuale” de smartphone. Blackberry a adus în Z10 funcțiile ce le lipseau pentru a fi moderni, dar au eliminat ceea ce i-a făcut eficienți și utili unei alte clase de consumatori.

Așadar, nu mă interesează Z10, modelul acesta, ci mai degrabă celălalt model lansat simultan, Q10. Are o tastatură normală QWERTY integrată sub ecranul tactil de 3,1 inci. Bateria este mai mare, hardware-ul aproximativ același. Este un model clasic Blackberry, reținând toate avantajele acestui sistem și aducând în plus un ecran tactil mai mare în ecuație și facilitățile noului sistem de operare. Așa ar trebui să fie un produs nou, clădit peste o bază solidă și adus la zi la aspectele mărunte.
blackberry_q10

    4 comentarii

  1. s-a lansat q10? pe cand un review?

      (Citează)

  2. Ai incercat tastatura SwiftKey Flow pe Android ? Eu sunt de parere ca scrii mai rapid decat pe cea fizica de pe Blackberry, dupa ce te obisnuiesti cu ea.

      (Citează)

  3. Am încercat cu iPhone,HTC,SAMSUNG dar tot BLACKBERRY rămâne cel mai bun telefon de business.
    Încercati sa apelati dintr-o agenda cu 2000 de numere,la volan. Nu discutam de mâini libere ca la căutat in agenda tot trebuie sa butonezi de zor.
    Combinatia găsită de mine este blackberry si minitableta de la Apple pt celelalte distracții.

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus