un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

Schimbări mari la Dell

6 Feb 2013  ·

TEHNOLOGIE  ·

10 comentarii

dell_xps_13_1Se vinde Dell. ÃŽntr-un fel… pentru că-i mai complicat cu genul acesta de tranzacÈ›ii. Michael Dell vrea să delisteze compania de la bursă, făcând-o privată, nu publică, ceea ce ar aduce un pic de stabilitatea în valoarea ei pentru că nu mai există acÈ›iuni tranzacÈ›ionate public care să scadă de fiecare dată când compania înregistrează o scădere.

Această operațiune este destul de complicată și costisitoare, pentru că presupune cumpărarea acțiunilor deținute de alții. La preț s-au înțeles, în total 24 de miliarde. La conducerea ei sunt fondul Silver Lake Partners, Microsoft (care dă 2 miliarde aici) și Michael Dell, fondatorul, CEO-ul și proprietarul a 16% dintre acțiuni.

Problema companiei Dell este lipsa de inspirație în ultimii ani. N-am mai văzut un model interesant de laptop, ceva cool, de câțiva ani; par a prefera liniile clasice și a călări renumele pe care-l au. Ultrabook-ul lor părea mai degrabă banal. Din toate accesoriile și perifericele lor (20% din cifra de afaceri), doar monitoarele sunt cu adevărat dorite. De servere și echipamente profesionale de rețea nici nu mai știu nimic. În 2000 compania valora 100 de miliarde, acum a ajuns de 5 ori mai puțin valoroasă.

Personal cred că Microsoft greÈ™eÈ™te investind aici. Care e planul lor, să controlezi un producător mare de hardware? Poate că a trecut prea puÈ›in timp, dar la Nokia n-am văzut îmbunătățiri majore. Microsoft are nevoie de mai mult “cool” È™i “wow” în produsele lor, iar Dell tocmai asta nu are, ci sunt mai degrabă niÈ™te “clasici în viață”. Pe segmentul tabletelor n-au excelat, din telefoane s-au retras, pe laptopuri È™i desktop-uri sunt în scădere.

via CNN.

    10 comentarii

  1. Omul are compania lui. Daca lui i se ridica pasarica sa o restructureze fara sa se mai pise pe ei aia de la bursa ca vai doamne, dar ce faci tu acolo!!, e dreptul lui. Chipurile vor sa intre pe enterprise la modul serios. Si asta nu se face foarte usor.
    Personal imi placce brandul dell. Foarte mult.

      (Citează)

    • @Jules: are 16% din companie, nu mai mult. Nu-i aÈ™a uÈ™or de luat decizii. Este numit CEO de către board, dar nu înseamnă că face ce vrea.

        (Citează)

  2. XPS adamo, modafocka!

      (Citează)

    • @Vali: mie îmi plăcea un model XPS 13 care acum câțiva ani avea ecran LED, tastatură iluminată, ceva piele pe monitor ca să arate foarte bine. Din păcate în ultima vreme am văzut acele linii clasice de design È™i atât.

        (Citează)

  3. Michael Dell tocmai de PC-uri si laptop-uri vrea sa fuga. Strategie pe care o propune e sa se indrepte mai mult catre segmenul office, cu solutii complete ( hardware, software si intretinere). Tocmai de asta vrea Microsoft sa ii ajute, ca in solutiile Dell sa fie ce sa vezi software Microsoft.

      (Citează)

  4. dell a pierdut mult pe partea de business. yara, de exemplu, a trecut de pe servere dell pe serrile x de la ibm si planuiesc sa faca acelasi lucru si la si pentru pc-uri si laptopuri.
    parca nu mai au deloc viziune si inspiratie. pacat de seria xps ca au stricat-o.

      (Citează)

  5. @nwradu 16% din DELL inseamna ca omul este actionar majoritar si cu putere de decizie. Eu cred ca ii este foarte usor sa ia decizii pentru ca actionariatul mare nu cred ca detine mai multe actiuni decit el.
    Vezi Yahoo unde un gigel care avea 8% facea legea pe acolo.
    Ar fi interesant de vazut actionariatul DELL.
    Si nu mai spun ca DELL isi rascumpara actiunile din greu. A facut-o mereu. Acum vrea sa o faca la scara mai mare.

      (Citează)

  6. Pana nu are 51% nu poate sa face ce vrea el. Vezi multe alte companii unde restul de 40% nici nu au dreptul sa scoata un cuvant. In cazul de fata 16% ii o ofera o putere mai buna nu autoritara. Un alt caz ar fi Steaua-Gigi Becali asta din Romania.Ok nu era listata la bursa dar vorbim de socitate pe actiuni.

      (Citează)

  7. @SW corect, nu poate face chiar ce vrea, dar cu siguranta se poate impune. Cind 51% din actiuni (teoretic) sint distribuite pe bursa si impartite in bucati de 0.001% pe persoana necunoscuta, tot ce conteaza e cine are mai mult din cei 49% care sint in miinile unor oameni/firme.

      (Citează)

  8. Uite si aici o lista a detinatorilor de actiuni:
    http://finance.yahoo.com/q/mh?s=dell+Major+Holders
    Michael Dell detine 16%
    Primii cei mai mari detin 28% ( aproximativ )

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus