un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

Clasamentul vânzărilor de PC-uri în 2012

14 Jan 2013  ·

TEHNOLOGIE  ·

6 comentarii

asus_zenbook_prime_ux21a-013Se păstrează trendul și se adeverește previziunea unora că PC-urile pierd din cota de piață în detrimentul tabletelor. Tot mai mulți oameni înlocuiesc laptopuri vechi și grele cu tablete noi și ușoare, care, deși mai puțin versatile, le îndeplinesc nevoile principale.

“This transformation was triggered by the availability of compelling low-cost tablets in 2012, and will continue until the installed base of PCs declines to accommodate tablets as the primary consumption device”

adică în viitor tabletele vor domina. Ceea ce este și normal, având în vedere că devin tot mai performante, dar și mai ieftine, iar Windows 8 va avea un cuvânt suplimentar de spus, înclinând balanța spre aceste dispozitive.

Topul mondial al vânzărilor de PC-uri (desktop și laptop) în trimestrul 4 din 2012

  1. HP cu 14,6 milioane
  2. Lenovo 13,9 milioane
  3. Dell 9,2 milioane
  4. Acer 8,6 milioane
  5. Asus 6,5 milioane

Față de T4/2011, Lenovo și Asus au fost pe creștere, HP cam la fel, Dell și Acer în scădere.

Topul SUA al vânzărilor de PC-uri (desktop și laptop) în trimestrul 4 din 2012

  1. HP 4,6M
  2. Dell 3,3M
  3. Apple 2,1M
  4. Lenovo 1,4M
  5. Acer 1,3M

Observați cât de puternic este Apple în SUA, mai ales că nu vând deloc PC-uri ieftine. Cea mai mare reușită a lor mi se pare ridicarea în percepția consumatorului obișnuit a gamei de laptopuri prin asocierea ei cu brandurile de succes iPhone și iPod.

Topul Europa-Orient-Asia (EMEA) al vânzărilor de PC-uri (desktop și laptop) în trimestrul 4 din 2012

  1. HP 5,3M
  2. Lenovo 3M
  3. Acer 3M
  4. Asus 2,7M
  5. Dell 2,3M

HP are un avans uriaș în Europa.

Topul mondial al vânzărilor de PC-uri în întreg anul 2012

  1. HP 56M
  2. Lenovo 52M
  3. Dell 37M
  4. Acer 36M
  5. Asus 24M
  6. Alți producători 145M

Lenovo și Asus au crescut cu 14% și respectiv 17% față de 2011, ceilalți au scăzut cu aproximativ 7% fiecare. Observați cele două lupte, HP versus Lenovo și mai jos Dell versus Acer, cu valori apropiate de unități vândute. Asus este în creștere puternică, dar are mult teren de recuperat.

sursa: Gartner via Engadget, datele sunt preliminare.

    6 comentarii

  1. An destul de prost pentru ASUS.

      (Citează)

  2. da…dar mai rau e cum sa te depaseasca ACER

      (Citează)

  3. Mie asta cu tabletele mi se pare cretinesc

    Daca lucrezi in IT daca faci lucruri serioase ai nevoie de un Desktop/Laptop … tableta e pt cretinei sa se simta mobili si sa poa sa se dea interesanti …

      (Citează)

    • Daca lucrezi in IT… dar 95% dintre milioane de cumparatori nu lucreaza, ci au nevoie doar sa caute ceva pe net, sa se uite la fotografii, sa vada adresa unui restaurant si poate un film. Daca n-ar functiona sistemul, nu s-ar vinde.

        (Citează)

  4. Toshiba all the way ;)

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus