un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

Playstation 4 – un upgrade hardware

21 Feb 2013  ·

TEHNOLOGIE  ·

16 comentarii

ps4_logoSony a anunțat ieri detaliile noii console Playstation 4, care se va lansa la finalul anului 2013, mai devreme decât mă așteptam, dar oarecum logic pentru că producătorii de console mereu au mizat pe Crăciun.

Înainte de a discuta specificațiile tehnice și alte detalii, mai importante mi s-au părut următoarele detalii:

  • Nu a fost anunțat prețul consolei la lansare.
  • Nu a fost arătată consola. Nu se știe ce formă va avea carcasa.
  • PS 4 nu va putea rula nativ jocuri de PS 3. Lipsa compatibilității mi se pare cel mai deranjant aspect.
  • Apare un nou controller, Dualshock 4.
  • Controllerul Playstation Move actual va funcționa și pe PS4.
  • Nu se va utiliza tehnologia de blocare a jocurilor second-hand.


Referitor la jocuri, Blizzard a anunțat că va aduce Diablo III pe PS4 (și PS3). Dacă nu mă înșel, este prima lor încercare pe tărâmul consolelor. Alte jocuri amintite: Killzone, Watch Dogs, Deep Down, Destiny (care va funcționa și pe PS3).

În principiu nu are rost să comentăm specificațiile tehnice ale consolei pentru că acestea nu contează. Jocurile vor rula bine. De dragul tehnologiei, este interesant totuși de observat că PS4 se bazează pe soluții AMD + ATI:

  • procesor AMD Jaguar cu 8 nuclee
  • 8 GB memorie RAM
  • hard-disk inclus, dar nu am citit nimic de capacitatea sa
  • unitate Blu Ray rapidă
  • placă video Radeon cu 18 unități de procesare, ceva gen HD 7850.
  • chip secundar pentru upload/download în background, în timp ce te joci
  • cameră 3D 720p de pus pe televizor
  • Wifi, USB 3.0, Bluetooth, port rețea
  • ieșire HDMI, ieșire AV analogică, optică pentru sunet

De remarcat că procesorul și placa video nu sunt din gama cea mai puternică AMD, dar consola se bazează pe optimizarea jocurilor și am încredere că Sony știe ce face.

Noul controllerul Dualshock are câteva avantaje interesante. Ca formă este destul de asemănător cu generația anterioară, fără îndoială tot wireless și cu vibrație inclusă, dar acum are și un mic touchpad central al cărui rol în jocuri sau interfață încă nu este cunoscut. Observați zona albastră luminoasă de pe spate? Aceea va fi recunoscută de camera Eye montată pe televizor și consola va ști unde ești și cum ții controllerul în mână.

sony_playstation_4_dualshock_4_controllersony_playstation_4_dualshock_4_controller_1sony_playstation_4_dualshock_4_controller_3
sony_playstation_4_dualshock_4_controller_2

Mai există și un buton share (în stânga touchpad-ului), care va uploada automat pe net clipuri video de câteva secunde din jocuri și le va arăta pe Facebook sau în rețeaua Sony. Poate vrei să te lauzi cu vreun frag spectaculos, iar chip-ul suplimentar de upload și download face asta fără să te întrerupă din jucat.

Am înțeles că pe controller ar fi și un jack audio pentru câști, plus un mic difuzor.

PS4 se laudă și cu o functie care îți permite să downloadezi un joc pe măsură ce te joci. Nu știu ce să zic despre asta, s-ar putea să fie mai degrabă o unealtă de marketing. Și Microsoft integrase cândva o astfel de funcție pe Windows Vista, prin care începeai să te joci dinainte ca instalarea să fie finalizată. Nu am văzut folosit acest sistem decât la un singur joc.

Pe total, pare un upgrade hardware necesar după atâția ani, dar nimic mai mult.

sursa: The Verge

    16 comentarii

  1. Diablo3 are optiunea asta cu jucatul inainte de finalizarea instalarii. De fapt e destul de mult marketing aici.

      (Citează)

  2. pretul o sa-l anunte probabil dupa ce iese la rampa Microsoft cu un pret pentru noua consola.
    oricum, mai e o gramada pana apare…

      (Citează)

    • Din păcate, modelul de business dictează un preț mare la lansare, redus după un an, redus și mai mult după încă un timp și tot așa.

        (Citează)

  3. Dam cu presupusul la pret? Eu zic ca va fi pe undeva la 2.000 lei, chiar mai mult. Dar nu cred ca va depasi 2.500 lei

      (Citează)

  4. Pretul va fi cel al Xbox 720 +/- 10%.

    La noi va costa probabil in jur de 1.700-2.000 de lei.

      (Citează)

  5. Acum aproximativ 2 luni am achizitionat un PS3 dupa lungi analize si comparatii intre Xbox si PS3.

    Initial, la citirea articolului mi-a parut rau, insa vazand ca consola PS4 nu va veni cu modificari majore pot sta linistit 2 ani pana se amortizeaza consola achizitionata.

    Ce este intr-adevar deranjant este ca jocurile pe care le achizitionez (nu am hack-uit sistemul) pentru PS3 nu vor fi compatibile cu PS4.

    Ce ma incanta in schimb este noul controller si camera eye care sper ca va functiona cum functioneaza cea de pe Xbox (surprinde miscari ale intregului corp, nu doar al mainilor).

    Cu siguranta nu voi face un upgrade in primul an de lansare si sper ca intre timp se va gasi o solutie pentru problema cu compatibilitatea.

      (Citează)

    • @Andrei: cat ai dat pe PS3? Eu am dat 999 lei acum 2 ani și de atunci pretul a fost acelasi, cu exceptia unor super-oferte de Black Friday. Cred ca puteai sa o iei mai demult la un pret asemanator cu ce ai dat acum.

        (Citează)

  6. Am dat 1300 pe:

    – consola
    – camera eye
    – 1 controller clasic
    – 2 x motion controller
    – un joc Sports Champions 2
    – un joc Fitness

    Ulterior mi-am luat:

    – un controller clasic
    – un incarcator de montion controller
    – un hard de 250 GB

    Stiu ca in comparatie cu Xbox, unde nu trebuia sa faci atatea investii, PS3 are un dezavantaj.

    PS: ai jocuri de vanzare?

      (Citează)

  7. Se pare ca nu e clară faza cu jocurile second. S-ar putea să ia o taxă de re-licențiere, nu se știe încă. Și despre Microsoft se vorbește același lucru, referitor la noul Xbox.
    Oricum, ar fi o mare tâmpenie, ar încuraja și mai mult modarea consolei.

      (Citează)

  8. Trebuie evidențiat că Sony renunță la arhitectura PowerPC a procesoarelor Cell în favoarea arhitecturii x86 pe 64 de biți. Asta e cu atât mai important cu cât Sony a fost cofondatorul alianței pentru arhitectura aia. Ceilalți erau Toshiba și IBM (ăsta din urmă chiar le producea). Din perspectiva asta, cel puțin pentru mine, modificările sunt majore și va fi destul de dificil pentru Sony să facă un emulator care să asigure compatibilitatea cu PS3. Mă bucur că renunță la ideea tâmpită de a bloca jocurile second hand.

      (Citează)

    • @Alx MAX: corect, dar parcă văd că vine Microsoft și anunță compatibilitatea viitoare console cu jocurile vechi.

      Trecerea la x86 sper să-i avantajeze la portarea mult mai ușoară a jocurilor de pe PC pe console și invers. În teorie, s-ar putea face emulatoare de PS4 pe PC, cum exista cândva unul de Playstation.

        (Citează)

  9. Mesaj

      (Citează)

  10. @nwradu: Ar fi un punct câștigat de Microsoft. Între timp, AMD a pus pe pagina principală sus și mare: Powering the Sony PlayStation® 4

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus