un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

Pizza făcută în casă (sort of)

21 Feb 2013  ·

GÂNDURI  ·

27 comentarii

Mie nu-mi prea plăcea pizza făcută în casă, deși nu pot zice un motiv bun pentru asta. Cea din imagine, însă, a ieșit excelentă!

Secretul este într-un aluat bine făcut. Pe acesta l-am făcut cu mâinile mele, de la zero, cu atenție și multă trudă și ingrediente alese pe sprânceană. Glumesc! L-am luat de la un magazin de panificație Belforno, singurul loc unde, după diverse încercări, am găsit un aluat bun, gustos, pufos, care să crească fix cât trebuie.

Costă 3 lei “boțul”, ies două tăvi precum cea din imagine dintr-unul și în magazin îl găsiți în congelator. Dacă nu-i din cel de la congelator, nu luați!

Am întins bine aluatul, într-o foaie cât mai subțire (ca după ce o scot din cuptor să aibă cam 3-4 mm grosime “pâinea”), l-am pus în tavă pe hârtie de copt, l-am uns cu sos de roșii, am pus peste el oregano, busuioc și multă mozzarella rasă pe răzătoarea mare (Delaco sau Carrefour, am avut experiențe foarte bune cu ambele mărci), iar apoi ce-ți dorește inima, după gust, dar tăiat în bucăți mai mari.

În cazul de față, am pus bacon, salam uscat, porumb, roșii cherry tăiate în 8, ceapă, ardei iute, ardei gras roșu. Cuptorul a fost încins în prealabil, tava pusă cât mai sus și la foc mediu vreo 10 minute. Controlați din când în când și, când blatul începe să fie auriu pe fund, e gata, că dacă se arde nu mai e bună (doh).

pizza_acasa_1pizza_acasa_2

Și mai tare este că, după ce faci în 15 minute o astfel de tavă și o mănânci pe toată de bună ce este, îți dai seama că în total ai cheltuit cam de 3 ori mai puțin decât pe o pizza asemănătoare comandată de la alții, ba chiar aici ai pus ingredientele în ce proporție ai vrut tu.

    27 comentarii

  1. Vezi ca @Nashu_mare zice sa ne inviti la o pizza. Daca in Portocalia nu vrei sa ne iei. :)

      (Citează)

  2. E mai ok daca pui rosiile la sfarsit, cand o scoti din cuptor. Eu uneori imi fac singur si blatul, dupa reteta lui Hadean. Iese delicioasa, comparabila cu pizzele bune de la restaurant.
    Ah, si am si un cuptor cacacios tare, nu incalzeste uniform. Cu unul mai competent as face o pizza de milioane.

      (Citează)

  3. “…iar apoi…după gust, dar tăiat în bucăți mai mari:…roșii cherry tăiate în 8…”. rosii cherry taiate in opt? felicitari, tocmai ai primit patru stele michelin…

      (Citează)

  4. Sa-ti fie de bine! :)

    Acum sa ma laud si eu cu Quatro-ul meu de spatamana trecuta: http://on.fb.me/Wcq4nA

    Imi place sa fac blatul singur, pentru ca asa cum ai spus “Secretul este într-un aluat bine făcut”! Pentru asta folosesc jumatate de kilogram de faina, o lingura mica de sare, o cana de apa calduta, jumatate de cub de drojdie si o lingura mare de ulei de masline.

    Imi reuseste intotdeauna blatul, iar compozitia lui simpla nu poate da gres!

    In rest tine de fantezie, ordinea in care pun ingredientele pe blat este identica cu a ta, cu mentiunea ca sosul de rosii e bine sa fie de casa si nu trebuie abuzat de el. Trebuie sa se vada blatul prin bulion, altminteri pizza va fi prea acra :P.

    Sa aveti pofta! ;)

      (Citează)

    • @Erwin: wow, arată bine.

      @ninja: păi la roșii le-am preferat mai mici. Dar e posibil să le fi tăiat și eu în 4, acum că mă uit la fotografii.

        (Citează)

  5. Am uitat sa mentionez ca din jumatate de kilogram de faina, iasa 3 portii destul de maricele de pizza!

      (Citează)

  6. @ninja Hahahaaa! La asta ma gindeam si eu. Eu am probleme in a le taia in 4 bucati. Mai mult de atit iese direct suc.

      (Citează)

  7. Aluatul de la Belforno l-am descoperit acum cativa ani si de atunci sunt dependent de el :) Singurul inconvenient e ca e congelat si trebuie sa-l scot dimineata ca sa il pot face seara cand ajung acasa… O alta solutie ar fi sa cumperi direct de la o fabricuta de paine, de cartier, coca de la o paine, ca sa zic asa…
    Incearca sa pui si putina gorgonzola, iese o pizza fantastica! :)

      (Citează)

  8. o sa încerc și eu; de curând mi-am luat set de tăvi pizza pentru cuptor.

      (Citează)

  9. Este normal că o pizza făcută în casă să fie mai ieftină decăt cea comandată la livrare sau restaurant. Ar trebui să fie chiar mai ieftină.

    Totuși cred că ai comparat greșit costurile. Ai pus la egalitate costul ingredientelor în cazul tău și costul ingredientelor folosite la prepararea pizzei comandate + costul de productie + costul serviciului de livrare/servire + taxe stat (carte de munca, impozit profit etc.) + adaos comercial + 24% TVA.

    Ar fi minunat să poți fac o pizza doar în 15 minute. Normal mai petreci 30-45 minute pentru cumpărarea ingredientelor de la magazin, 10-20 minute pentru pregătirea și porționarea lor și 15 minute aprox. să faci curățenie în bucătărie. Dar dacă cumpărăturile sunt făcute, ingredientele deja porționate și face altcineva curățenie în bucătărie întradevăr pizza se face în 15 minute.

    O pizza preparată acasă de cineva care se pricepe o să fie mai bună decât orice altă pizza comandată.

      (Citează)

    • @Andrei: teoretic ieși scump și în casă, că nu poti cumpăra ingredientele în cantitatea necesară doar pentru o pizza. Dacă vrei ton, ai dat 8 lei pe conservă. Dar în cazul de față aveam deja toate cele necesare, așa că am mâncat o pizza mare cu doar 3 lei dați suplimentar pe aluat.

        (Citează)

  10. merge si aluat de paine, luat la pret de paine coapta din orice brutarie care are cuptor propriu.

    eu de fiecare data ies mai scump cand imi fac pizza singur. (nu, nu ung toata tava cu icre negre)

      (Citează)

  11. Grasshopper, aluatul de la Belforno eu l-am descoperit acum mai multi ani de zile. Pizza mea insa a iesit aratand mult mai bine. In plus,ce-i cu tava aia patrata? N-ai tavi de pizza? Saracule!

      (Citează)

  12. “merge și așa”??? Românule!

      (Citează)

  13. Radule, ia-ti omule o masina de facut paine.. poti face si aluatul pentru pizza si garantat iese mai bun decat mizeria aia de la Belforno (faina cu tot felul de aditivi). Pana la urma nici nu e mare lucru sa faci un aluat (faina, apa, drojdie si putin ulei) iar daca te descurajeaza framantatul te ajuta masina de paine.

      (Citează)

  14. DAca te hotarasti vreodata sa faci aluatul pune in el oregano si ulei de masline (desigur, putin, o lingurita sa zicem) si apoi lasa-l sa creasca la frigider cam o ora. O sa iasa crocant si gustos. :D

      (Citează)

  15. Pusul aluatului la frigider “sa creasca” – metoda sigura pentru arsuri la stomac.

      (Citează)

  16. Cum naiba sa creasca la frigider bre? Io zic sa va linistiti cu aventurile astea.
    Crocantul depinde cuptor si grosimea aluatului.

      (Citează)

  17. Nu creste, amortesti doar actiunea drojdiei. Va actiona dupa aia, dupa ce o scoti din frigider. Eventual, in stomac, de unde si arsurile…

    Daca vrei sa fie crocant, pui ulei.

      (Citează)

  18. greudegasitid

    23/02/2013 la 1:49 PM

    Cum arata aluatul asta? Am cautat in 5 magazine.

      (Citează)

    • E un aluat de formă semisferică, pus într-o pungă transparentă cu etichetă pe ea, ținut de obicei în congelatoare. Belforno din cartierul meu are un congelator de înghețată în care e și aluatul respectiv. Poate nu au toate locațiile Belforno așa ceva.

        (Citează)

  19. aluaturile fara drojdie se lasa un pic la frigider.

    aluatu cu drojdie este ca domnu penis: nu creste la rece!

      (Citează)

  20. hmmm asa cred ca pot sa incerc si eu :)

      (Citează)

  21. Uuu mama. Bei un pet de bere dupa asta. Am experimentat. Nu mai vreau. Prea grea.

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus