un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

Atenție cui vă dedicați timpul

21 Feb 2013  ·

TEHNOLOGIE  ·

10 comentarii

Uite cum să induci lumea în eroare cu un articol. Citez de pe mobime.ro:

“Galaxy S4 vine cu procesor quad-core de 2 GHz, memorie RAM de 2 GB, ecran Super AMOLED PLUS full HD de 5 inch si o camera foto de 13 megapixeli.
Spre deosebire de modelele precedente, Galaxy S4 este dotat si cu buton special pentru declansarea camerei foto.
Un alt aspect extrem de important este imbunatatirea bateriei. Galaxy S4 vine cu o baterie de 3.100 mAh, dupa ce modelul Galaxy S3 lansat anul trecut a oferit doar o baterie de 2.100 mAh.”

mobimeObservați viitorul simplu în locul condiționalului. “vine”, “este dotat”, în loc de “ar putea veni” și “s-ar putea să fie dotat”. A anunțat Samsung specificațiile finale? Evident că nu. Până în ziua prezentării oficiale nu le vom cunoaște, că nu strică ei surpriza dinainte.

Dar e mai simplu să vorbești în termeni absoluți, de parcă te-ar fi sunat CEO-ul Samsung să-ți spună noutățile (evident că articolul nu precizează sursa), dând impresia cititorilor care ajung pe la tine că știi ce zici și ești în legătură cu cei “de sus”. Nu ești, ba chiar riști ca, ulterior lansării, oamenii să își aducă aminte ce-ai zis și, întrucât ai “uitat” să precizezi că este vorba de zvonuri și supoziții, să-ți bată obrazul și să-ți arate câ ai vorbit prostii. Sau măcar să rețină ei asta și să nu mai intre a doua oară.

Precizarea sursei este importantă din două motive: întâi pentru că e de bun simț; știe toată lumea că nici o știre nu iese întâi în România, ci ne informăm de la alții sau direct de la companii. Și doi, pentru că îți scade un pic responsabilitatea când informația nu e bună; ai luat-o de la altul care a greșit, data viitoare alegi altă sursă.

Bine, în lipsa precizării privind sursa, poate că au inventat totul. Sau poate că totul de acolo se va dovedi adevărat la lansare, dar asta nu contează: ideea este să informezi cititorii, nu să le spui presupunerile tale care momentan sunt lipsite de orice valoare.

Vă spuneam când scriam despre cum poți trișa afișările pe un site, că între atâtea site-uri ce prezintă aproximativ aceeași informație este bine să observați detaliile fine și să le triați seriozitatea în funcție de asta. Precizează sursa pentru cei ce vor să afle mai multe? Fotografiile sunt făcute îngrijit sau cu un telefon? Tema site-ului e tradusă integral în română sau încă folosește engleza? Scrie în română sau în “româna întortocheată”? Redactorul crede și scrie orice sau la unele zvonuri mai așteaptă întâi o altă confirmare? Vă spune că e un zvon? Vedeți diacritice, asta însemnând că acordă atenție la multe alte lucruri?

Timpul nostru e limitat. Acordați-l unui site care-l merită când alegeți unde să citiți, în mare, cam aceleași lucruri.

    10 comentarii

  1. Detalii, detalii care fac diferenta si sper si eu, la fel ca si tine sa fie din ce in ce mai importante in viitorul cat mai apropiat ca sa putem si noi avea o satisfactie ca nu muncim degeaba intr-o lume in care se goneste dupa trafic.
    PS: Cine mai e si mobime.ro?…

      (Citează)

  2. nu cred ca tine minte cineva ca a scris ca vine in loc de ar putea veni dupa eveniment

      (Citează)

  3. Daca nu as fi vazut poza, as fi crezut ca vorbesti despre Gandul, ca si ei au anuntat de curand ca Apple lanseaza un ceas.

      (Citează)

  4. Până una alta, Piticu21 va vorbi la RTV despre noul iPhone 6. Mă distrează totuși chestia cu bateria – nu cred că înțeleg prea mulți ce înseamnă în general creșterea mAh. Nu de alta, dar energia pe care o dă acumulatorul se obține prin integrare după timpul de descărcare.

    E oarecum offtopic, dar un acumulator cu mai mulți coulombi (un nr. mai mare de mAh) nu e neapărat mai bun și în nici un caz mai fiabil în timp. Probabil știe Radu mai multe, eu am studiat puțin problema când mi-am căutat acumulatori pentru aparatul foto.

      (Citează)

  5. Poate sursa e chiar CEO-ul Samsung.

    Ăla nu e cumva blogul lui? :-)

      (Citează)

  6. E doar un spamsite cu articole traduse dupa ureche din zvonurile existente. Moving on.

      (Citează)

    • @ipo: da, dar Piticu a zis-o bine, peste trei luni nu mai știe nimeni ce-a fost.

      Iar astfel de site-uri atrag trafic din Google. Mie mi se pare că sunt două moduri de a lupta:
      – raportezi spam site-urile, copierea, articolele făcute doar pentru indexare etc.
      – le arăți și cititorilor și îi inveți cum să recunoască diversele aspecte.

        (Citează)

  7. Site-ul ăla mi se pare cam obscur. Până să citesc articolul ăsta nu auzisem de el și nici n-am dat peste el la vreo căutare pe net. În plus, nici nu sunt consecvenți (în articolul a cărui poză apare aici pe site există o fotografie cu așazisul Galaxy S4 iar într-un articol ulterior, apare o altă fotografie unde telefonul seamănă cu un HTC One http://mobime.ro/noul-samsung-galaxy-s4-se-lanseaza-in-14-martie.aspx?ArticleId=4276&ArticleType=1) și nici n-au curajul să-și afișeze identitatea (din ce oraș sunt, un istoric ceva). Un whois mobime.ro arată ROTLD răspunde de domeniu și că firma ar putea fi din Brașov!

      (Citează)

  8. @nwradu: Misiunea lor a eșuat lamentabil din moment ce n-am auzit de ei din 2010 și până acum. Și aici pun la socoteală căutări Google, recomandări de la prieteni sau sugestii provenind de la alte site-uri.

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus