un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

Sony vrea să împiedice vânzarea second-hand a jocurilor

8 Jan 2013  ·

TEHNOLOGIE  ·

12 comentarii

Pachet Uncharted 3 PlayStation 3Iată o veste proastă pentru gameri: Sony lucrează la un patent care va împiedica vânzarea second-hand de jocuri. Un DVD cu un joc va funcționa doar pe o singură consolă.

Sistemul pare simplu, discurile vor avea o mică etichetă electronică și, odată introduse de primul cumpărător în consola Playstation, în acea etichetă va fi scris ID-ul respectivei console. Din acel moment, jocul respectiv va funcționa doar pe acea consolă.

Dincolo de considerentele practice (dacă înlocuiesc consola cu alta? dacă am mai multe console?), cred că este și ilegal. De ce n-as avea voie să revând un joc? Să fac schimb cu prietenii? Să închiriez? Deja un tribunal a decis că licențele pot fi vândute second-hand, de ce ne punem acum contra?

Care-i următorul pas, console de unică folosință? Jocuri de unică folosință, să cumperi alt disc dacă mai vrei să-l joci o dată?

Toate problema vine din faptul că hardware-ul îți este vândut ieftin cu gândul că apoi vor câșțiga bani din multele jocuri pe care le vei juca de-a lungul multor ani de utilizare (producătorii de console încasează o taxă pentru fiecare joc vândut ce folosește platforma lor, pe când producătorii de componente pentru PC-uri nu).

Acum vor să maximizeze acest parametru prin metode îndoielnice. Mai mult, cei care preferau să cumpere jocuri SH mai ieftin sau să le împrumute de la un prieten oare le vor cumpăra acum la prețul întreg? Să fie acesta comportamentul?

Mai mult, crește numărul de jocuri vândute și jucate pe iOS și Android. Citeam undeva că Epic a făcut mai mulți bani din jocurile de iPhone și iPad decât pe toate celelalte platforme. Iar în acest condiții, Sony face pași pentru a restricționa și mai mult un sistem pe care ar trebui să-l deschidă și să-l facă mai popular.

Gaming-ul tradițional moare. Nu știu câți vor mai accepta să cumpere următoarea generație de console, mai ales că la început acestea se vând scump, în condițiile în care numărul de smartphone-uri și tablete este în continuă creștere, hardware-ul este tot mai bun, iar jocurile pentru ele costă mărunțiș.

Dacă următoarea generație de console nu va fi un adevărat hub media, care să înlocuiască și un Smart TV și să-ți ofere acces ușor la filme, muzică și multe altele, împreună cu o imersiune completă prin tehnologii gen Move/Kinect, cred că vor avea o mare surpriză. Și așa PS3 a avut un start lent la lansare și majoritatea consolelor se vând pentru titlurile exclusive (eu de asta le-am cumpărat), dar cât vor mai prefera producătorii astfel de exclusivități?

Sistemul de protecție încă nu este activ. În PS3 nici nu are cum, dar mai mult ca sigur viitorul PS4 va conține această tehnologie, activă sau nu.

sursa: IGN.

    12 comentarii

  1. Ce stupid. Macar sa le faca cumva per cont. Mi-am luat un joc din Play Store, l-am instalat si pe urmatorul telefon si tot asa. Foame de bani.

      (Citează)

  2. actuala generatie de console este un hub media, de ce ar schimba asta?
    nu stiu cum este psn, dar din xbox live se pot cumpara filme, seriale, jocuri, muzica, ai browser, mesagerie, aplicatii… chiar poti inchiria filme (sd si hd) la preturi foarte bune. singurul lucru “prost” mi se pare ca trebuie sa platesti si pentru gold membership si pentru ce descarci, in timp ce PSN e gratis

      (Citează)

  3. in continuare nu vad nevoia unei console. am un pc pe care merge cam orice joc la momentul asta cu performante cel putin egale cu orice consola. am controllere wireless, televizor de-un metru diagonala, lista poate continua. sa imi cumpar consola doar sa joc grand turismo de exemplu? sau jocurile alea inepte de pe kinect? wtf

    in extrema cealalta, n-o sa ma joc pe o tableta de 7 inch doar pentru ca e bun hardwareu saus e misca bine jocu

      (Citează)

  4. @mircea
    Eu chiar mi-am luat consola pentru Gran Turismo….. Dar cu toate astea, nici eu nu vad rolul unei console atata vreme cat ai un PC. In plus, anumite jocuri nu le poti juca pe consola – FPS, RTS, etc….

      (Citează)

  5. Asta se numeste business …..

      (Citează)

  6. Mda, sony au avut mereu idei stralucite.
    Ar trebui sa mearga mai mult pe ideea de hub media. Ceea ce este si acum, insa sigur se poate imbunatati.
    Din pacate orice ideea buna va fi filtrata de dorinta de a controla cit mai mult piratarea/sharingul si alte mizerii in afara universului acceptat de ei.

      (Citează)

  7. @mircea e simplu… iti iei o consola si nu mai ai alte griji. daca ti-ai luat un pc in 2005-2006 fie ai dat bani cat pe o masina, fie ai mai investit pe parcurs ca sa poti juca decent un titlu din 2012. printre jocurile alea inepte se numara si titluri exclusive ca si halo, gears of war, forza motorsport, uncharted, heavy rain, god of war… dar depinde si cum vezi tu jocurile – daca este doar o modalitate sa mai treaca timpul din cand in cand nu merita sa dai banii pe consola atata timp cat investesti oricum in pc.

    @sabotor am jucat mult timp shootere pe pc si aveam aceeasi reticenta fata de FPS-uri cu controller, dar e doar o chestie de obisnuinta. intr-adevar un jucator “average” cu mouse si tastatura ii tine piept linistit unuia foarte bun cu controller, dar cand toti folosesc acelasi sistem nu conteaza.

      (Citează)

  8. @ adrian: am zis ca jocurile de kinect sunt inepte, nu de console in general. cat despre grafica, si consolele merg tot pe principiul pc-urilor, se bazeaza tot pe un hardware, hardware care se uzeaza moral in decursul a cativa ani (poate mai lent decat un pc echivalent, dar oricum se uzeaza moral). asa ca in afara unor jocuri exclusive, in continuare nu vad avantajul.

    cat despre controller in fps-uri sau tps-uri, depinde de joc. niciodata n-ai sa vezi un gamer care este macar mediocru sa joace counter-strike din controller. sigur ca pe GO au bagat si asa ceva, dar intervin auto-aim si alte mizerii. Majoritatea fps-urilor sau tps-urilor au aim assist,ca altfel iti tai venele. FPSurile sau TPSurile cu poveste, in care stai sa explorezi lumea, sa admiri textura, sa interactionezi din abundenta cu obiectele din jurul tau sunt potrivite pentru controllere. jocuri ca UT, Quake sau CS nu sunt. cum ziceai si tu, depinde de multe lucruri, noroc ca sunt atatea alternative, sa ne impace pe toti. in alta ordine de idei, sigur ca daca as avea o gramada de bani pe mana m-as gandi sa imi cumpar si cate o consola din fiecare, cu toate extensiile posibile, dar gandindu-ma la rece, nu vad ce placere (ca in cazul jocurilor nu se pune problema de nevoie) as avea in plus fata de PC. Si in plus, toate jocurile sunt scoase de ceva vreme pentru console si portate pe PC, d-aia unele din ele sunt atat de prost optimizate (cum ar fi GTA).

      (Citează)

  9. Crezi ca eu sunt singurul care se joaca cu prietenii ?

      (Citează)

  10. E absurd. Mai ales ca in UE vanzarea second hand a licentelor (chiar si cele exclusiv online) a fost declarata legala:
    http://www.computerworld.com/s/article/9228762/EU_court_rules_resale_of_used_software_licenses_is_legal_even_online

    Ce-i drept nu se prea inghesuie magazinele digitale sa se conformeze, dar cred ca nu vor avea de ales. Se zvoneste ca Steam lucreaza la implementarea sistemului de trading al jocurilor deja cumparate de useri.

      (Citează)

  11. @mircea

    Daca nu joci fps-uri, consola e perfecta. Pe mine, de exemplu, ma usutura ochii cand ma joc fps-uri pe laptop. Pe consola nu am probleme. Plus ca stau pe canapea. :D

    Cat despre uzura morala (in sensul de degradare), ea nu exista deloc in cazul consolelor. Fie merge, fie nu. :D Toti producatorii stiu pe ce vor rula jocurile lor si actioneaza in consecinta. Ce PC poti cumpara cu 500 de dolari (ma refer la pretul la intrarea pe piata, ca acum e sub 300) care sa iti permita sa joci 5 ani orice joc la calitate maxima?

      (Citează)

    • @nashu_mare: acum, la sfarsitul ciclului de viata al consolelor curente, se vede diferenta. Acelasi joc nu arata la fel de bine pe console ca pe un PC. PS3 are placa video nVidia 7800, totusi. Consolele au contracarat insa prin alte tehnologii si jocuri precum Kinect sau Book of Spells.

        (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus