un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

CES 2013, partea 2

9 Jan 2013  ·

TEHNOLOGIE  ·

2 comentarii

CES 2013, ziua 2, iată ce anunțuri mi-au plăcut:

Sony Xperia Z este un smartphone rezistent la imersiuni în apă. Asta ar trebui să-i ajute pe cei neatenți la mare sau pe cei care la beție au obiceiul să-și arunce telefonul în băutură. Iar plăcerea de a sta pe Facebook din cabina de duș și a pune poze doveditoare pe net este neprețuită. Are ecran Full HD de 5 inci, procesor quad-core, cameră foto 13 megapixeli (v-am zis eu că va fi cifra anului?) și LTE, așa că este de băgat în seamă.

Asus a prezentat placa video ARES II care practic integrează două placi ATI 7970 și 6 GB de memorie RAM. Nu include și propria termocentrală pentru a o alimenta. Tot de la Asus vine și ROG RAIDR Express, o serie de unități de stocare ce se înfig direct în portul PCI al calculatorului, nu în SATA. Chestia asta face ca SSD-urile să fie și mai rapide decât sunt acum, dar prețurile sunt pe măsură pentru că de obicei și capacitățile sunt mai mari.

Înapoi la Sony, care completează gama de televizoare Bravia 4K cu modele de 55 și 65 de inci, pe lângă mai vechiul lor model de 84 inci. Rezoluția de 4000 x 2000 este necesară pentru ecrane de această dimensiune.

Chinezii o au mică, așa că simt nevoia să compenseze. Huawei a lansat Ascend Mate, cel mai mare smartphone de pe piață, cu ecran de 6,1 inci. Din fericire, i-au pus și baterie de 4050 mAh, așa că fanii phablet vor găsi acolo un model viabil. Procesorul este o creație proprie, dar îmi place cum se mișcă această firmă și s-ar putea să fie următorii HTC de pe piață. Tot ieri, Ascend D2, ecran 5 inci Full HD, baterie 3000 mAh, cameră 13 Mpx.

Ca să nu se lase mai prejos, ZTE a lansat Grand S de 5 inci, dar subțire de 6,9 milimetri. Full HD, 13 megapixeli, 2 GB de RAM, slot de card microSD, Android 4.1, sună bine de tot.

La stick-uri USB 3.0 rapide se bat Mushkin și Corsair, cu viteze ce tind spre 250-300 MB/sec.

Microsoft a vândut 60 de milioane de licențe Windows 8 până acum, deși n-au precizat câte au fost vânzări normale și câte au fost vândute producătorilor de calculatoare pentru stocurile viitoare. Totuși, evoluția este asemănătoare cu Windows 7, ceea ce este un semn foarte bun pentru că W7 venea după un Vista nereușit, pe când acum W8 trebuie să detroneze un concurent mult mai dificil.

Qualcomm, după ce a avut 1,27 miliarde de dolari profit doar în trimestrul 4, ca să înțelegeți care e miza afacerilor cu chipset-uri, a anunțat lineup-ul pentru 2013. Se numesc Snapdragon 600 și 800 și par a fi mega-performante, așa că Tegra 4 va avea concurență serioasă. Merg spre quad-core 2,3 GHz, grafică îmbunătățită, consum redus prin trecerea la fabricarea în 28 nm. N-am văzut schemele interne, așa că nu zic mai multe.

Altele:

  • 4K, adică rezoluția de aproximativ 4000 x 2000 pentru filme, de patru ori mai mare decât Full HD-ul de acum, se numește și Ultra HD.
  • Gigabyte a anunțat noi tablete cu Windows 8 pe procesoare Sandy Bridge.
  • Cambridge Soundsystems are un difuzor portabil numit Oontz XL. Declar în mod oficial moartă capacitatea firmelor de a găsi nume bune gadgeturilor.
  • Genius a lansat noi accesorii de gaming.

Citiți și despre ziua 1.

    2 comentarii

  1. Legat de stick-uri USB 3.0 Kinston a prezentat un model de 1TB.

      (Citează)

  2. Prea tare!

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus