un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

Mâncare turcească la restaurantul Sultan

16 Nov 2012  ·

GÂNDURI  ·

5 comentarii

Am avut un voucher la restaurantul Sultan (specific turcesc). A fost o oferta bună, nu mai stiu prețul, dar includea la alegere aperitiv, fel principal și desert pentru doi. L-am folosit zilele trecute.

Restaurantul se găsește la intersecția Pache Protopopescu 97 și Mătăsari, chiar pe colț. Este mărișor și spațios, dar, ca și alte turcești, are o micuță componentă de “cantină” inclusă, adică limonadă de la dozator și bucătăria vizibilă, ca să vezi cum îți întorc bucătarii cotletele de miel pe grătar.

Singura problemă este că nu servesc băuturi alcoolice, după obiceiul multor restaurante din Turcia. Patron și mult personal turc, așa că se explică. Dacă mergeți cu mașina găsiți parcare vizavi, pe Matăsari sau chiar în față restaurantului.

Mâncarea. Am fost mai mulți, așa că am încercat diverse, adică:

  • Humus cu carne și snubar (șnubâr?), in original Humus Etli ve Fistikli cu năut, tahină, muguri de pin, carne, ulei de masline, lămâine și condimente – 12 lei
  • Moutabal, o pastă de vinete, tahină, iaurt, ulei de măsline și condimente – 10 lei
  • Salata Tabule – cu pătrunjel, roșii, ceapă, grâu, ulei de măsline și condimente – 10 lei
  • Ras as Fur, adică bucăți de carne de vită sau pui, ceapă, sos de rodii și condimente – 12 lei

Am luat și câteva lipii din acelea de casă, dar nu știu cât costă una, parcă 2 lei bucata. Mie îmi place să pun pe ele humus și tabule. Oricum, prețurile sunt accesibile.

sultan_humus_carne_snubar_etli_fistiklisultan_moutabal

Ca feluri principale, am fotografiat cotlete de miel Kuzu Pirzola, vreo 4-5 bucăți în porție, servite cu bulgur, roșie la grătar, pătrunjel, ceapă, ardei (30 lei) și o porție de Sarma Beyti, un kebap servit sub formă de carne tocată și învelită în lipie, tăiată în bucățele mici, cu roșii, ardei și mult sos pe bază de iaurt (28 lei).


Cotletele au fost foarte bune, moi, bine făcute, gustoase… o plăcere. Din restul n-am gustat. Toate porțiile erau mari și cu suficientă garnitură inclusă.

La desert eu am luat baclava (10 lei patru bucățele), bună dar nu extraordinară. Era însiropată, dar am mâncat și mai bună de la cofetării turcești (vizavi de Sala Palatului, de exemplu).

În fotografia de mai jos vedeți un desert Sultan Spesiyal din cremă de lapte, banane, pepene galben, miere, frișcă și fistic (10 lei). N-au gustat, dar arăta bine.
sultan_desert_spesiyal

Pe total am ajuns la concluzia că-mi plac deserturile europene, nu cele turceși, libaneze și altele. Prea mult iaurt, lapte sau tăiței în ele.

În lipsa băuturilor alcoolice, am băut espresso lungo (5 lei), un cappuccino este 7 lei, o limonadă la pahar este 6 lei (bună, dar diferită la gust de clasica apă plată cu lămâie), iar ceai turcesc la păhărel costă 2 lei.

Personalul a fost foarte amabil cu noi, ba chiar o rundă de ceai turcesc a fost din partea casei, la final. Experiența voastră poate diferi, de exemplu în același timp i-au rugat pe doi de la altă masă să plece mai repede dacă au terminat de mâncat, pentru că veniseră 4-5 oameni și nu aveau unde să-i așeze. După discuții, nou-veniți păreau prieteni de-ai casei. Local fără o doză de mârlănie nu se poate.

În concluzie, recomand Sultan ca restaurant turcesc bun și accesibil la preț. Mi-a plăcut mai mult mâncarea decât la Ido Memoș de la Victoriei (unde e înghesuială și miroase și arată a cantină studențească) si decât Turkuaz de lângă Pavilionul H, unde porțiile au fost mici și n-au avut nimic special ca să mă facă să revin.

Meniu și detalii pe sultanrestaurant.ro

    5 comentarii

  1. Radu, din ce vad eu meniul este mai mult libanez. Ras as fur – corect ras as four este un fel de mancare eminamente libanez.
    Iar desertul ala este tot libanez si de numeste kashta.
    http://www.mancarelibaneza.ro/mancare_libaneza/desert.html.

    mai degraba au meniu oriental decat turcesc, desi vad ca pide, ezme si alte sepcialitati turcesti clasice sunt clar in meniu.

      (Citează)

  2. Arata bine mancarea si meniu, dar nu stiu cat as preferao in locu la ceva traditional din bucataria romaneasca.

      (Citează)

  3. Chiar arata extraordinar toate, acum ramane sa le incercam si noi. :)

      (Citează)

  4. restaurantul sultan este in acest moment singurul loc unde se poate minca cu adevarat mincare cu specific oriental . totul este super . si preturile sint foarte ok . eu am mai mincat si la alte rest. turcesti dar acesta este cu siguranta cel mai bun . portiile sint f. mari si totul este proaspat . am avut un voucher pentru 2 pers si a fost mincare suficienta . deci nota 10 . sa speram ca nu vor face ca ceilalti si dupa o perioada se va strica. de abia astept sa merg din nou

      (Citează)

  5. Mancarea e veche si tare sarata.
    De servire si atmosfera e varza, tacamuri nespalate, un ceai urat mirositor si preturi mari.
    Nu va mai spun ca dureaza o gramada pana esti servit si faptul ca sunt gandaci pe acolo.
    La un frappe nici macar nu arata bine,

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus