►► Ofertele continuă la: eMAG・Fashion Days・Finestore・Dyson・Flip. 📺 YouTube: youtube.com/NwraduBlog ◄◄
Techschool este o inițiativă a UPC, providerul de TV/net/telefonie, prin care copiii cu inclinații spre programare, robotică și alte științe exacte sunt încurajați, îndrumați și ajutați cu uneltele necesare pentru a-și pune și în practică ideile.
ÃŽnainte să spuneÈ›i “wow, încă o conferință plictisitoare”, uitaÈ›i cine sunt invitaÈ›ii speciali:
Aurora Simionescu – cercetător astrofizician, în prezent la Stanford în domeniul particulelor cosmice, cu o bursă NASA.
Adrian Buzatu – membru al experimentul ATLAS de la acceleratorul de particule LHC de la CERN, Geneva, Elvetia, căutând bosonul Higgs.
Iar la pauză vom asista la un meci de fotbal între roboți, plus că vom vedea invențiile tinerilor înscriși. Mai jos este live-blogging-ul, dați refresh la pagină pentru update-uri dese.
18:24
Începe Cabral, vorbește despre motivație și muncă și viață, despre modele, mentori și alegeri.
18:20
Programul folosit este Microsoft WorldWide Telescop. Abia aștept să-l încerc si eu!
17:57
Roiurile globulare sunt aglomerări de sute de mii de stele, orbitând împreună în jurul galaxiilor, mult în afara lor. Mă întreb cum o fi gravitaÈ›ia într-un punct de acolo È™i în câte direcÈ›ii “trage”.
17:50
Cele mai multe stele trăiesc doar 10-20 de milioane de ani. Nu apucă să vadă cum se termină Tânăr și Neliniștit.
Sistemele binare nu prea au planete, deoarece acestea ar fi atrase de două gravitații foarte putenice și n-ar fi stabile. 60% dintre stelele de pe cer sunt de fapt sisteme binare.
Pleiadele sunt un roi stelar, multe stele care orbitează împreună.
17:48
Stelele cele mai fierbinți sunt de culoare albastră. Noi avem invers sistemul de referință, asociem căldura cu roșu si frigul cu albastru, dar culorile percepute ale stelelor sunt pe dos.
17:44
Acum vorbește Adrian Sonca de la Observatorul Astronomic din București. Îmi place cum explică despre Calea Lactee. Are un program cu care ne arată toate zonele vizibile ale cerului.
17:31
6,5 GHz! Au dus procesorul la 6646 MHz! Poze cu copiii, turnat azot lichid pe mână, tot show-ul. A fost momentul zilei, dacă mă iau după reacția copiilor.
17:20
Acum usucă placa de bază cu un feon.
17:17
Tot respectul pentru Tudor și Matei de la Lab501.ro. Știu să țină o prezentare interesantă, dialoghează cu cei din Techschool, le explică ce fac cu azotul lichid și cum overclockează.
Procesorul Core i7 3770-K a plecat de la 3,5 GHz și a ajuns la 6 GHz, urcă spre 6,2 GHz
17:00
Cei de la Lab501.ro intră în scenă, vor overclocka un Core i7 pe o placa ASROCK, folosind azot lichid. Va fi mega spectaculos, azotul lichid este foarte interesant în stare liberă.
16:48
Priviți clipul de mai jos ca idee de aplicație foarte tare pentru promovarea mașinilor Mini! Bravo cui a avut ideea!
16:40
Lim Ding Wen are 13 ani, dar a programat Doodle Kids și a avut mare succes cu această aplicație. Niciodată nu ești prea tânăr pentru succes.
Perseverența este un alt element critic. Rovio a făcut alte 51 de jocuri până să aibă succes cu Angry Birds.
16:30
Cred ca lecțiile de informatică din școli ar putea fi mai interesante. Momentan li se spune copiiilor ce este WWW-ul și Internetul, în condițiile în care în pauză îi auzeam vorbind de miliamperi, hertzi, comenzi de pe site-uri de componente pentru robotică și noutățile din astronomie.
16:24
ÃŽmi aduc aminte de È™coală si lecÈ›iile È›inute de dom’ profesor…
16:19
Începe o prezentare numită Daca desktop-ul ar fi un ecran de telefon, workshop despre cele mai noi limbaje de programare web si mobile cu Victor Manz și Iulian Moise
În sală au apărut și băieții de la lab501.ro, care vor demonstra ceva cu azot lichid. Presimt interes mare, e mereu spectaculos azotul.
15:38
Aurora Simionescu vorbește foarte frumos și explică limpede toți termenii. Copiii din Tech School au mare noroc să asiste la o asemenea prezentare.
Acum ne spune despre viitorul satelit de cercetare al japonezilor, la care va lucra în cadrul Agenției Spațiale Japoneze. Utilizează superconductori răciți cu heliu pentru a măsura radiațiile incidente in Raze X și spectrul acesteia
Ne mai spune și despre telescopul LISA, care va fi format din 3 sateliti ce zboară în formație, calibrați între ei cu lasere, iar distanta uriașă dintre ei (5 milioane km) îi va ajuta să detecteze undele gravitaționale.
15:23
Extremely Large Telescope va fi cât statuia Libertății, în construcție până în 2020+.
Aș putea spune că mărimea contează în domeniul telescopelor.
15:17
Acum despre toate tipurile de telescoape din lume. Pe sol, pe avion, în spațiu.
Telescopul Chandra analizează doar radiația în raze X ce vine din cosmos, nu și cea luminoasă normală.
Telescopul Fermi analizează razele gama, practic un detector de particule, deoarece nu pot fi focalizate.
15:00
Hmm, telescopul Hubble are o oglindă de doar 2,4 metri diametru, nu foarte mare, dar avantajul său este plasarea în spațiu, de unde are o rezoluție foarte bună.
14:56
Încep workshop-urile. Primul este al Aurorei Simionescu despre univers și astronomie.
Le spune copiilor o scurtă istorie a cercetării spațiului, pornind cu teoriile lui Galilei.
13:24
Au fost interviuri pentru televiziuni, acum știm ce veți vedea la I like IT câteva zile la ProTV. Acum ne distrăm cu o partidă de fotbal robotic între micuții cu două roți.
12:20
Roboții de fotbal sunt doar de amuzament, dar miza reală este în swarm robotics, unde roboți mulți și mici lucrează împreună pentru a găsi supraviețuitori în diverse dezastre sau alte situații.
Cine dă de cap problemelor de construcție și comunicare inter-roboți și coordonare de grup va revoluționa multe industrii și viața noastră.
12:15
Pentru 2050 se estimează primele meciuri oameni versus roboți la fotbal. Presimt că România ar lua bătaie.
12:12
Reluăm, vorbim despre fotbalul robotic, care deja are două organizații (RoboCup si Fira) care organizează anual competiții în funcție și de clasa roboților.
Avantajul roboților este că nu stau mult în cluburi noaptea și nu faultează grosolan.
12:05
12:00
Robotul care face cocktailuri. Integrează È™i Facebok È™i Twitter, cu care poÈ›i comanda băutura, apoi primeÈ™ti pe telefon un cod QR. ÃŽl scanezi în faÈ›a robotului, acesta îți prepară “sucul”, apoi poÈ›i da È™i share la ce ai băut.
Sunt tot cei care au făcut și tastatura din cutii de bere, care a ajuns pe Engadget. robofun.ro/create
11:18
Pauză. Mă duc să văd un robot care face cocktailuri.
11:06
“când vii cu afirmaÈ›ii extraordinare, trebuie să arăți È™i dovezi extraordinare”
Despre bosonul Higgs: cercetătorii au descoperit o nouă particulă elementară, proprietățiile ei sunt conforme cu ce se teoretizează despre Higgs, dar nu sunt pregătiți să o dea ca sigură.
11:03
Sfaturile lui Adrian Buzatu pentru tinerii pasionați:
10:56
Acum vorbește Adi Buzatu, prin Skype din Glasgow. Lucrează pentru acceleratorul de particule și căutarea bosonului Higgs în cadrul experimentului ATLAS.
O cunoaște pe Aurora Simionescu de 10 ani. Ea studiază universul mare, el cel mic, dar teoria le va întrepătrunde.
Neutrinii: particule ce se deplasează cu aproape viteza luminii, pe care nu o ating deoarece au o masă foarte mică, dar totuși diferită de zero. Îi produceau într-un accelerator de particule din Elveția și îi trimiteau spre un detector din Italia.
Ajungeau mult mai rapid decât se calculase și o vreme s-a crezut că au depășit viteza luminii. În realitate, era o eroare de măsură.
10:51
“Să credeÈ›i întotdeauna în visurile voastre. Totul este posibil”
La anul părăsește NASA și se mută la Tokyo, la Agenția Spațială Japoneză, ca să lucreze la un satelit ce urmează a fi lansat.
10:47
Urmează Aurora Simionescu. Tocmai a venit din California.
Este din Brăila, ne spune cum a ajuns pasionată de astro-fizică, pornind în clasa a 12-a cu o carte cumpărata SH.
10:42
Cifre Tech School
10:38
Citat din Ken Robinson: “nu avem capacitatea de a prezice viitorul, dar avem puterea de a-l construi”
10:36
“UPC crede cu tărie în Techschool”, “veÈ›i vedea ce lucruri minunate pot ieÈ™i din mâinile copiilor”
Creativitatea este cea mai importantă trăsătură a oamenilor – frumos zic.
10:34
A început. Vorbește Severina Pascu, CEO UPC România.
09:45
Am ajuns la locația mega-secretă, m-am așezat confortabil, aștept să înceapă. Sunt pregătite și niște conexiuni Skype cu străinătatea.
Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.
Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri
Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.
1 comentariu
16/11/2012 la 12:10 AM
Foarte interesant! Ma Bucur ca se fac astfel de workshops si in Romania. Felicitari organizatorilor.
Diana(Citează)