un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

Cât de performantă este stabilizarea video pe YouTube

16 Aug 2012  ·

TEHNOLOGIE  ·

3 comentarii

Am fost surprins de performanța ridicată a algoritmului de stabilizare a imaginii pe care YouTube îl poate aplica automat clipurilor uploadate de utilizatori.

Puteţi vedea diferenţa before/after în clipul de mai jos, capturat de mine în timpul editării. În stânga este clipul iniţial, în dreapta cel stabilizat de YouTube. Urmăriţi colţul de ecran al proiectorului pentru a vedea cel mai bine diferenţa dintre cât de mult se mișcă imaginea în stanga și cât de stabilă este în dreapta.

Pe scurt, YouTube poate face minuni din clipurile capturate din mână, unde mişcarea aceasta măruntă nu poate fi evitată, cu telefoane ce nu au un stabilizator de imagine pe măsura celor din camerele video dedicate.

PuteÅ£i accesa opÅ£iunile de stabilizare din pagina clipului vostru prin butonul Enhancements de deasupra sa sau la upload, când YouTube propune modificări pentru că “your video is shaky”.

    3 comentarii

  1. Mie mi se pare usor deranjant efectul ala de slow-motion rezultat din unele miscari mai bruste…pare mai ne-naturala filmarea in felul asta. In plus, mai face si un mic zoom pe imagine pentru a avea “spatiu de manevra”, scazand practic rezolutia si implicit calitatea. Unde mai pui si starea de “ameteala” pe care o provoaca (cel putin in cazul meu)…

    Dpmdv stabilizarea software pentru video e ca si zoom-ul digital (crop&resize) la imagini: e posibila, dar nu si recomandata. Daca nu ai avut posibilitatea de a inregistra cu stabilizare optica de la bun inceput, mai bine lasa-l asa.

    Poate ca rezultatul ar fi mult mai bun daca dintr-un 1080p brut ai scoate un 720p stabilizat, iar asta banuiesc ca se poate face cu soft-urile de editare profesionale.

      (Citează)

  2. De preferat ar fi sa filmezi cat mai netremurat posibil si sa nu ai nevoie de stabilizare in postproductie.

    Exact cum spune si seba18, imaginii i se face un crop iar efectul de valuri nu e chiar placut. Si hei, tu ai filmat inca bine, pentru ca miscarile nu sunt foarte bruste.

      (Citează)

  3. De mult timp au cei de la Youtube algoritmi de îmbunătățire a luminii și culorilor, permit chiar editare online șamd, dar nu știam de stabilizare. Mie mi se pare foarte reușit rezultatul și în ciuda unor momente de slow-mo nedorit, barem poți citi ce scrie fără a da pauze.

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus