un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

HP își respectă segmentul de piață

3 Jul 2012  ·

TEHNOLOGIE  ·

1 comentariu

Când Microsoft a anunţat tableta Surface, disponibilă spre sfârşitul anului 2012, începutul lui 2013, a anunţat-o în două versiuni: una cu Windows RT, rulând pe chipseturi nVidia, şi alta cu Windows 8 versiunea “de desktop”, o tabletă cu procesor Core i5, memorie RAM normală şi tot restul. Practic, prima este o tabletă în definiţia cu care ne-am obişnuit în ultima vreme, a doua este un PC sub formă de tabletă.

HP a anunţat acum câteva zile că nu va face tablete cu Windows RT, varianta de ARM, ci doar cu Windows 8 full, iar ca urmare a anunțului am apărut mai multe articole despre cum Microsoft are probleme cu viitorul sistem de operare şi adoptarea lui de către fabricanţi.

Mie nu mi se pare o problemă. Să nu uităm cine a făcut anunţul, e vorba de HP, unul dintre giganţii industriei IT, un nume de top pe piaţa business şi aplicaţii industriale. Anunţul lor mi se pare logic din mai multe privinţe:

Nu au mare experienţă în tablete. Să nu uităm că acum vreo jumătate de an se auzea că HP se retrage din business-ul computerelor personale păstrând doar laptopurile. Sigur, era doar un zvon, dar la originea sa tot a fost o decizie internă de scădere a turaţiei pe zona consumer. Mi se pare normal ca HP, dacă tot reîncearcă prezența în piaţa tabletelor, să o facă printr-o versiune mai apropiată de ceea ce construiesc ei de obicei, adică platforme x86 bazate pe arhitectura Intel, nu ARM.

Nu este genul lor de piaţă. Nu m-ar mira ca o eventuală tabletă HP cu Windows 8 să fie orientată spre mediul business, poate chiar industrial, aşa cum a plasat şi Lenovo acel ThinkPad. În astfel de domenii ai nevoie de programe anumite, specializate, iar acestea rulează pe platformă x86. Mai durează până (dacă) se vor muta aceste programe şi pe platforme ARM.

Segmentul consumer-entertainment rămâne altora. HP are în lume o anumită imagine, o anumită poziţionare şi strategie de brand. Windows RT va fi o variantă care, bazată fiind pe ARM, probabil va avea aceeaşi destinaţie ca şi tabletele curente cu Android: filme, socializare, fotografii, citit ziare, dat un check-in, dar cu avantajul suplimentar al compatibilităţii chiar cu Microsoft OFfice şi integrarea cu PC-urile normale.

Sunt mulţi alţi producători care să scoată pe piaţă astfel de dispozitive, şi din cele scumpe de 2000 de lei şi din cele ieftine de 700 de lei. Mai bine HP să facă ce ştiu ei mai bine decât să încerce iarăşi şi să eşueze aşa cum au făcut cu TouchPad-ul bazat pe webOS.

știrea cu HP via thenextweb.com

    1 comentariu

  1. E bine sa faci doar ce te pricepi, nu sa faci orice, doar de dragul de-a face. Ma intreb cand vor gandi si pe la noi oamenii la fel.

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus