un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

De ce sunt entuziasmat de tableta Surface

20 Jun 2012  ·

GÂNDURI  ·

16 comentarii

Tableta Surface de la Microsoft este primul gadget care mă entuziasmează în ultimele 2-3 luni. La fel ca şi Windows Phone, Windows 8 are şanse de a aduce un suflu nou între aparatele de pe o piaţă pe care noutăţile aduse constant de iOS şi Android nu mai sunt modificări substanţiale, revoluţionare ale acelor sisteme, ci doar îmbunătăţiri minore.

Cu alte cuvinte, o tabletă cu Windows 8 poate aduce acea alternativă care să te scoată din ceea ce a devenit banalitatea tabletelor actuale, care evoluează pe o cale previzibilă.

Sigur aţi citit până acum despre Surface, dar pe scurt se pregătesc două tablete, una cu Windows 8 RT, rulând pe procesor tip ARM făcut de nVidia, alta pe Windows 8 Pro, rulând pe un Intel Core i5, cu multă memorie RAM şi stocare pe măsură. Ca să analizăm un pic situaţia, eu sunt entuziasmat de următoarele:

Este Windows. Tabletele actuale mi se par nişte smartphone-uri mai mari, care suferă de aceleaşi limitări. E greu să te descurci cu fişierele Office primite pe net, eventual să le faci un track changes şi să le editezi cu formatările normale. E dificil să învârți arhive rar şi zip, să deschizi un fişier CorelDraw, să editezi imagini, să scrii un post altfel decât în aplicaţiile limitate puse la dispoziţie de WordPress.

Windows poate schimba toate acestea. Pe Windows funcţionează totul, poţi rula orice. Cel puţin eu aşa sper că va fi Windows 8 pe ARM, dar dacă nu, măcar tableta cea mare, cu Core i5, va fi performantă şi capabilă de toate funcţiile. În sfârşit tableta nu va fi doar un dispozitiv de entertainment, ci şi unul de productivitate. Era nevoie de Windows pe tablete pentru asta, iar piața lor abia acum va deveni importantă.


Tastatura integrată. Microsoft a prezentat un concept de husă de protecţie magnetică, asemănătoare cu smart-cover-ul de la Apple iPad, dar care devine o tastatură atunci când e desfăcută. Pentru ce v-am spus la punctul anterior e nevoie şi de tastatură (de mouse nu, interfaţa Windows 8 e gândită şi pentru deget), iar “coperta” celor de la Microsoft asigură asta cu o grosime suplimentară de doar 3 milimetri.

Porturi. Pentru ce v-am spus la punctele 1 şi 2 e nevoie şi de porturi. iPad-ul nu le are. Tabletele cu Android le pun sau nu. Cele Microsoft Surface vor avea câte un USB 2.0 şi respectiv 3.0 pe cea mai performantă, ceea ce înseamnă că poţi lega tableta la o imprimantă, un mouse, un stick USB pentru transferat fişiere, un hard-disk extern, un telefon pentru transfer de date, orice-ţi trece prin minte şi are USB. N-am fost atent dacă au şi cititor de carduri, dar sper că da.

Dimensiune. Microsoft a reuşit să ţină tot hardware-ul într-o carcasă potrivită tendinţelor actuale. Surface are aceeaşi grosime ca iPad-ul (9,3 mm faţă de 9,4 mm), are aspect 16:9 la un ecran de 10 inci (foarte important acest raport de aspect dacă te uiţi la filme, pentru că ecranul este totuşi mic şi nu vrei benzi negre pe el), greutate normală pentru o tabletă.

Acestea ar fi avantajele pe care le văd eu. Este un iPad killer? Nu şi sper că nici nu este planificat aşa. Sunt nişe diferite, iPad pentru distracţie şi jocuri, Surface pentru productivitate şi “bun la orice situație, indiferent cât de rară”. Eu de ultima variantă am nevoie, că de asta n-am încă o tabletă. Aș fi luat cu bucurie o tabletă cu mine în Istanbul, în loc de laptop, dar e vreuna care să poate lua fotografiile de pe card, să le facă un batch resize și prelucrări și să mă ajute să le pun ușor pe net?

Mi-e teamă de preţ. Anunţul spunea că tableta mai performantă va fi comparabilă la preţ cu un ultrabook, iar acestea se duc la aproximativ 1000 de euro. Şi mi-e teamă de Windows 8, care este o schimbare majoră faţă de Windows-ul cu care au fost obişnuiţi în ultimii 17 ani clienţii Microsoft. Mă uit cât de greu s-a trecut de la XP la Windows 7 deşi avantajele sunt imense pentru un sistem asemănător ca interfaţă, iar acum Windows 8 vine cu o schimbare majoră şi un pariu imens pentru Microsoft.

Sunt curios cine le fabrică pentru Microsoft, că nu s-a spus şi asta…

    16 comentarii

  1. Iti dau dreptate. Sa vedem insa cum va fi, dar daca tableta asta poate fi oferita o experienta PC-like cand ajungi acasa si o pui intr-un eventual dock, astfel incat sa legi o tastatura, o imprimanta, un monitor si mai stiu eu ce la ea + un sistem de operare pentru PC-uri, va revolutiona piata IT.
    Desigur, se vor gasi unii care sa-mi aduca aminte ca asta exista pe iPad, pentru ca – vezi dom’le – sunt dockuri de iPad ce-ti ofera un port USB.

      (Citează)

  2. Eu vreau sa fie un Fail. De ce ?

    Pentru ca vreau ca Windows sa moara.

    De 17 ani tot distrug inovatia, obligand utilizatorul ca sa stea pe windows pentru a avea parte de majoritatea programelor.

    Prefer ca windows sa moara cat mai mult, iar cota de piata sa revina la Linux, permitand o experienta Open Source

      (Citează)

  3. Valentin Palconi

    20/06/2012 la 12:24 PM

    @Badita Florin: Daca Microsoft da gres cu un produs sau un serviciu nu are cum sa moara. Este o companie foarte mare si are venituri stabile din mai multe produse.

      (Citează)

  4. windows nu va murii sau cel putin nu va murii repede.iar daca moare parca vad ca linux nu mai devine open source.
    Pacat pt tableta e pretul mare. Daca va avea pretul peste un iPad cu tastatura nu cred ca va avea succes.

      (Citează)

  5. @BaditaFlorin
    Ahahahahahahahahahahahahaha. Esti amuzant.

      (Citează)

  6. @BaditaFlorin
    Scuze, din cauza ca m-am inecat de ras am uitat sa te intreb cum obliga MS utilizatorul sa stea pe windows? Vine si-l loveste cu rigla peste mana cand intinde mana spre CD-ul cu linux?

      (Citează)

  7. Badita Florin esti cam prost .

      (Citează)

  8. Windows 8 in sine nu este o schimbare majora fata de Windows 7. Schimbarea majora o constituie interfata Metro care este *optionala*. Eu de exemplu iti scriu acum de pe RP-ul de Win8 si pe cuvant daca am intrat in vreo aplicatie Metro de mai mult de 10 ori in ultimele 2 saptamani.

    Ideea e ca Win8 va functiona ca si pana acum in modul desktop (unde exista niste mici imbunatatiri, dar nu se deosebeste prin nimic de Win7) iar in momentul in care ai un device la care vrei sa folosesti numai ecranul, vei trece in modul Metro unde arunci mouse-ul si folosesti degetele.

      (Citează)

  9. Eu cred ca pe Badita Florin l-au obligat oamenii in negru de la Microsoft sa isi cumpere licente la absolut toate aplicatiile pe care le ruleaza sub Windows (bineinteles si acesta licentiat cu forta). Evident, aceste cheltuieli i-au distrus posibilitatile de inovatie.

    @ontopic: Si eu asteptam demult o tableta cu Windows. Si exact din motivele “marunte” de mai sus: un batch resize, un usb ici-colo. Dar esential pentru mine este ca Windows nu este un OS orientat pe aplicatii. Mi s-a acrit de atita “stabilitate” Apple in conditiile in care trebuie sa faci tumbe si incantatii la zeii ploii sa ai acelasi fisier disponibil pentru doua aplicatii diferite. Dar VAI Radu, ce-o ne facem?? Fiind un produs MS o sa fie instabil, o sa aiba virusi o sa dea ecrane albastre verzi si mov…

    IMHO Windows e cel mai avansat sistem de operare, atit pentru home-users cat si pentru mediile corporate (unde ofera unele facilitati care sunt SF pentru OSX). Si numarul de licente de Windows 7 vandute (peste 525 milioane) spune multe zic eu.

      (Citează)

  10. @Ciprian
    Shhh, ca te aud fanii apple si vin sa te convinga ca ce le-a spus tatuca Jobs e adevarul. Si apoi se trezesc din lancezeala si fanii linux (aia care au bootat un linux de pe un live CD si se cred zei) care vor tine sa-ti explice de ce linux e mai bun. Si, evident, tot ce-ti vor putea spune e ca Windows sucks pentru ca “Blue Screen”, ca asa au auzit ei.

      (Citează)

  11. Sunt curios, de ce zici tu ca w8 este o schimbare majora fata de ce-a fost in ultimii 17 ani ? Mie mi se pare un 7 gandit si pentru touch. Cam atat.

      (Citează)

    • As vrea sa-ti pot arata, dar n-am reusit sa obtin o tableta cu un Windows 8 Consumer Preview. Sunt schimbari de arhitectura, nu e doar un skin pentru W7.

        (Citează)

  12. Ce vad ca multa lume nu intelege este ca nu sunt 2 modele de tableta cu Windows. Ai o tableta, cu procesor ARM si Windows RT pe ea, si ai un netbook cu i5 si Windows 8 pe el.

    Tableta e un fas. Vine nu se stie cand cu specificatii si aplicatii sub ipad-ul deja scos.
    Varianta PRO e interesanta. Totul depinde de cat tine bateria. Pentru ca momentan un Mac Air de 11” aduce mai multe (stocare, ram, display). Si esential din nou, cand apare.

    Iar partea cu “ar e vreuna care să poate lua fotografiile de pe card, să le facă un batch resize și prelucrări și să mă ajute să le pun ușor pe net?” devine plictisitoare. iPad-ul face asta. Si sunt aproape sigur ca si orice tableta cu Android face asta. Daca scriem fara sa stim, apar “fanii apple si vin sa te convinga”.

      (Citează)

    • Pai Cireasa, dintre noi doi, tu intri la capitolul “daca scriem fara sa stim”, avand in vedere exprimarea “sunt aproape sigur ca si orice tableta cu Android face asta”.

        (Citează)

  13. @cireasa: Ce aplicatie de iPad face batch resize (cu prelucrari in timpul batch – de ex sharpen sau black & white – mai exact optiuni similare XnView)? I know, there’s an app for that, dar la cate sunt in Store la ora asta, e imposibil sa le mai gasesti pe alea de care ai nevoie.

      (Citează)

  14. Si eu sunt de părere ca va avea succes. Pare interesantă tableta :)

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus