un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

Cum să îngropi mai adânc turismul românesc

24 Jul 2012  ·

GÂNDURI  ·

7 comentarii

Din ciclul “cum să distrugi turismul pe litoralul românesc”, podul de la Agigea, la sud de Constanța, a intrat în reparaţii serioase, aşa că se circulă pe o bandă şi cu limitatoare de viteză, după ce experţii şi-au dat seama că e într-o stare foarte proastă.

La Agigea se afla şi sensul giratoriu unde se termină autostrada soarelui, aşa că e un element în plus de haos şi aglomeraţie. Ştirile vorbesc de 4 ore făcute între Costineşti şi Cernavodă şi de cozi kilometrice; în mod normal nu le-aş fi crezut, că aşa sunt mereu ştirile, dar îl cred pe Manafu.

https://twitter.com/manafu/status/227355454324477952
https://twitter.com/manafu/status/227421291899154432

Vedeţi deci că nu e vorba de Autostrada Soarelui în sine, ci de drumul la sud de Constanța, spre Costineşti, Neptun şi Vama Veche.

În condiţiile în care acele staţiuni sunt ca şi părăsite, iar acum şi drumul spre ele este infernal de aglomerat, de ce-aş mai pierde timpul pe acolo? De ce eu, ca turist, să mă duc spre acele staţiuni? Chit că aş sta în Mamaia, tot n-aş mai da nici măcar o fugă spre sud în aceste condiţii, ca să nu pierd jumătate de zi în trafic şi căldură.

Aşa îngropi şi mai bine turismul nostru. Podul acela e în stare proastă de ani de zile, dar fix în mijlocul verii şi după ce s-a terminat autostradă, adică atunci când îţi vine traficul “ăl mare” acolo, s-au apucat să-l repare. Există vreun exemplu mai bun de incompetenţă? Putem atinge “un nou minim istoric” la acest capitol?

Problema nu este doar a turiştilor. Spre sud de Constanța circulă zilnic sute de maşini de marfă ce ţin în viaţă toate terasele, restaurantele, hotelurile şi satele din Dobrogea. Ce afaceri să mai faci dacă stai cu orele în trafic?

Din moment ce se circulă aşa greu pe noua autostradă, pe o singură banda şi în cozi kilometrice, vă sfătuiesc să mergeţi până la Cernavoda tot pe vechile rute, care probabil acum sunt goale, şi să economisiţi astfel timp preţios.

    7 comentarii

  1. Pe noua bucata de autostrada se circula bine. Problema a fost de la Eforie Sud la Eforie Nord. Ai o sosea cu cate doua benzi pe sens, de ce nu “iei” o banda de pe sensul care e foarte gol (veneau putini spre mare) si o “dai” celor care abia se taraie? Chiar nu era greu.

    Apoi, pe centura de la Eforie Nord, e un drum cu 3 benzi: doua benzi pentru cei care intra in localitate dinspre Constanta, o banda pentru cei ce vin din Eforie Sud. Nu inteleg pentru ce motiv nu au facut un switch si sa aloce benzile invers. Aveau nevoie de cativa agenti de circulatie si semnalizatoarele alea mari luminoase pe care le vedem in alte tari atunci cand e un blocaj pe undeva. Sigur am vazut si la noi.

    Altfel, e plin pe Litoral. In Neptun, duminica seara, abia te poti strecura printre multimea de oameni.

      (Citează)

    • Sa stii ca nu e asa usor cu benzile. Soseaua aia din Eforie Nord m-am gandit mereu ca are banda variabila pe centru, in functie de trafic, dar e greu de reorganizat dintr-o data. Ar trebui sa stea politia la fiecare straduta care iese in ea, fiecare intersectie, fiecare curte, ca altfel ies oamenii si nu stiu ca banda 2 nu mai este pentru ei.

        (Citează)

  2. Cateva mii de conuri ca alea folosite cand se aplica marcajele(asta daca chiar nu se gasesc bani pentru ceva mai pro), cateva echipaje care sa le taie din avant meltenilor care vor sa le incalce si rezolvi problema in Eforie Nord.

      (Citează)

  3. eu am mers deja de doua ori intr-o luna pana in Vama Veche si inapoi. De fiecare data am plecat si am venit in timpul saptamanii. Nu am prins niciun fel de coada, aglomeratie sau accidente. Singura problema este ca nu am gasit benzinarie pe noul segment de autostrada inaugurat si am ajuns ca vai de mine cu toate beculetele aprinse la o benzinarie obscura din Cernavoda.

      (Citează)

  4. Traficul mare e în weekend. Trebuie să existe soluții pentru această perioadă. Asta daca vrei turism…

      (Citează)

  5. E trafic și lunea. Ieri am plecat pe la prânz din 2 Mai, abia pe la 14:30 am ajuns în Constanța, deci 50 de km în 2 ore și ceva. Normal, după podul de la Agigea se circula lejer.

    P.S: polițiștii frecau menta pe margine.

      (Citează)

  6. In Eforie Nord sunt panouri de semnalizare pentru banda din mijloc care se modifica in functie de trafic sau de angajati.
    Luni era o coada de o ora si jumatate in ambele directi Constanta si Mangalia. Pentru cei ce pleaca din Constanta sau Mamaia pot sa foloseasca centura de la Ovidiu pana la A2.
    La podul de Agigea puteau sa foloseasca si limitatoare mai mici daca vroiaua.

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus