blog demisec cu note fine de tehnologie

Out of office pentru o vreme. Mă găsiți în Instagram Stories și o să pun diverse și pe Facebook. Robotesc și la canalul de YouTube.

De câte ori reciclezi un telefon, Cosmote plantează un copac

9 Jul 2012  ·

TEHNOLOGIE  ·

7 comentarii

Telefonul din imagine este un Samsung C100, cumpărat de mine prin 2003 sau 2004. A fost al doilea telefon al meu, precedat de Alcatel One Touch Easy la care bateria nu mai rezista nici la 5 minute de convorbire şi urmat de un Sony K750i, un model excelent (ce telefoane bune făcea Sony pe vremea aceea!) pe care mi l-am cumpărat din primele salarii, prin 2007.

Samsungul din imagine încă funcţionează, ba chiar l-am folosit anul trecut în cele câteva zile dintre momentul când mi-am vândut smartphone-ul de atunci şi până mi-am cumpărat unul mai nou. Este un model absolut retardat după normele de acum, are un ecran de 128×128 pixeli, n-are tonuri polifonice, iar interfaţa e destul de complicată. Totuşi, sunt destul de ataşat de el, că de asta l-am şi păstrat, mai ales că aproape 10 ani mai târziu încă arată acceptabil, funcţionează perfect şi bateria rezistă câteva zile.

Mă gândesc totuşi să-l dau la Cosmote, în cadrul recentei campanii de reciclare anunţată de operatorul verde. Tu dai spre reciclare un telefon vechi (în magazinele Cosmote sau Germanos), iar ei plantează în schimb un copac şi îl îngrijesc până ajunge la vârsta de 5 ani.

Mi se pare super tare. Un copac al meu! Nu-i proprietatea mea, dar oricum nu vreau să-l iau acasă sau să locuiesc în el, aşa că doar gândul că acel copac există datorită mie m-ar mulţumi enorm. Peste mulţi ani oare îl voi putea arăta copiilor mei, să le spun că este copacul meu, plantat pentru că am reciclat ceva? Cât de mişto ar fi asta!

Telefoanele conţin tot felul de substanţe nocive pentru mediul înconjurător, iar sute de milioane sunt aruncate în fiecare an. Măcar nu le aruncaţi la coşul de gunoi ca pe nişte resturi menajere, pentru că nu sunt asta. Este la latitudinea voastră dacă le duceţi sau nu la Cosmote (“promoţia” cu copacul la schimb durează până în septembrie 2012), dar dacă nu măcar aruncaţi-le la un punct special de colectare, că aproape orice magazin are unul.

  7 comentarii

 1. Eu cand am fost ultima data la cosmote m-au pus sa-mi iau un telefon nou pentru cel vechi…Acum le dau un telefon si ei imi dau un copac?! Unde?! :D

    (Citează)

  • Si eu as fi curios sa vad unde se planteaza copacul. Cred ca aceasta campanie a lor nu are legatura cu vanzarile, ci cu responsabilitatea sociala.

   Mi-ar placea si mie sa stiu care e copacul meu, dar cred ca e mai greu de aflat asta.

     (Citează)

 2. Mai bine pastreaza-l.
  La un moment dat au avut si o oferta de buy-back, primeai un pret de nimic (pana in 10 lei) pe un telefon vechi si functional (maxim 3 bucati) si luai cu reducere un telefon nou… Vorbe, nici un telefon de-almeu nu era in lista lor, si am avut un SonyErricson, un Motorola si un Samsung. Nu le-au primit.
  Marketing… uite asa se mai vorbeste despre firma ta… :(

    (Citează)

  • @Marius: toate telefoanele mi le-am luat la liber, de la eMAG, asa ca nu ma folosesc de eventuale reduceri si promotii. Din acest motiv imi place asta cu copacul.

   @Ariel: da, n-ar fi rau sa poti face si asta, dar cine stie pe unde e paduricea respectiva.

     (Citează)

 3. ideea cu copacul e faină, cred că parte din donatori ar vrea să îl plateze ei. Parcă fusese o astfel de inițiativă și de la OMV/Petrom acu 1-2 ani, în sensul că plantai tu fizic copacul.

  Eu am plantat destui pomi (fructiferi) până acum și întotdeauna când revin, după ani să-i culeg îmi aduc aminte de momentul când l-am plantat. Am un cireș, plantat de tata, la câteva luni după ce m-am născut. Și acum încă e pe rod :)

    (Citează)

  Alătură-te discuției, spune-ți părerea:

  Your email address will not be published. Required fields are marked *

  Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

  Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verifică ce-ai scris. Dacă vrei să mai adaugi ceva, lasă un nou comentariu. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici, și fără mesaje doar de dragul URL-spam-ului. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt binevenite. Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pentru a le prelua doar pe acelea.

sus