un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

Metoda modernă de a atașa fișiere unui email

27 Jun 2012  ·

TEHNOLOGIE  ·

5 comentarii

Dacă tot m-am jucat cu Hotmail, să vă mai arăt un lucru care îmi place foarte mult faţă de Gmail: ataşarea de fişiere prin cloud.

Vi s-a întâmplat vreodată să trimiteţi, poate chiar la muncă, un fişier Word sau Excel cuiva şi la fix 2 secunde după ce aţi apăsat Send, ca un făcut, vă daţi seama că undeva e o greşeală? Aţi uitat să modificaţi ceva în header, e un typo în titlu, n-aţi renumerotat articolele contractului după ce l-aţi eliminat pe acela inutil, n-aţi adăugat şi cheltuielile speciale în tabelul de calcul.

Hotmail are aici o mare şmecherie. Poţi trimite fişiere normal, ataşându-le la email, sau le poţi trimite plasându-le de fapt online în SkyDrive, iar destinatarul primeşte automat dreptul de a le vizualiza acolo. E ca atunci când dai share unui fişier şi anunţi pe alţii de asta prin email, dar acum faci totul chiar din interfaţa Hotmail.

Pentru cei care preferă să downloadeze fişierul respectiv, în loc să-l citească sau editeze online, e foarte simplu. Odată deschis acesta prin linkul primit pe email, ai opţiune “deschide în Word“, care-ţi trage fişierul ca pe un DOCX normal, iar apoi faci ce vrei cu el. Hotmail şi SkyDrive sunt servicii Microsoft şi deci compatibile 100% cu Office, adică tot cu DOCX, XLSX şi PPTX te joci, chiar şi online.

Avantajele imense ale posibilităţii de ataşare în SkyDrive apar atunci când mai ai ceva de modificat la fişier. Ai o greşeală în el? Intri în SkyDrive, editezi fişierul acolo şi corectezi, iar apoi nu trebuie să faci nimic. Destinatarul va deschide direct fişierul corectat de tine, atunci când vede emailul. Iar dacă ţi-a semnalat el greşeala, e mult mai simplu să o corectezi şi să-i spui asta, decât să-i retransmiţi un fişier actualizat, umplându-i astfel căsuţa poştală.

Altă idee: trimiţi un fişier la mai mulţi oameni. Poate e o listă de cadouri de nuntă, poate este lista de cumpărături pentru excursia din weekend. Fiind online, respectivul text poate fi editat de toţi cei implicaţi chiar şi în acelaşi timp.

Acum gândiţi-vă că este un contract şi trebuie să-şi dea cu părerea pe el vreo 3-4 persoane din firma, aşa cum se întâmplă de obicei. Înainte le trimiteam de la unul la altul, cu nume schimbat în rev1, rev 2 şamd, dar acum putem lucra online simultan.

Mai jos am exemplificat cât de simplu este totul. Întâi fac un email nou, ataşez un fişier DOC şi aleg opţiunea de SkyDrive, iar apoi deschid emailul primit şi mă uit online la respectivul text. Dacă-l vreau în calculatorul meu, am sus butonul “deschide în Word”.

Ulterior am testat şi modificarea lui. Am adăugat acea formatare oribilă textului, în interfaţa online din SkyDrive, am salvat, apoi am deschis fişierul prin linkul iniţial venit pe email. Evident, acum am deschis varianta modificată.


Puteți să vă faceți un cont de test pe Hotmail.com, ba chiar spuneam în alt articol că îl recomand începătorilor/părinților. Iar dacă aveți vreo ispravă amuzantă legată de emailuri greșit trimise, scrieți-o în comentarii. De exemplu un coleg de-al meu a trimis unui client nu doar fișierul cu oferta, ci tot calculul din spatele acesteia, așa că se vedea cât ne costă pe noi totul, ce regie avem, ce manoperă estimăm și cât profit ne adăugasem.

    5 comentarii

  1. Singura problema apare in momentul in care nu foloseste IE… nu le mai deschide in word.

      (Citează)

    • @bogdans: da, iti cere sa le salveze ca word, de obicei asta inseamna un click in plus.

      @carabulea: da, dar aici o faci direct cand trimiti emailul, nu uploadez tu manual fisierul pe cloud.

        (Citează)

  2. asa au majoritatea cloud urilor… eu am 50 de gb pe box.com si cand share uiesti un fisier ai optiune de ai da drepturi celuilalt sa l modifice sau doar sa l citeasca. Adica el poate sa l modifice, da doar la el in calculator, daca nu i dai drepturi si daca ii dai drepturi il poate modifica si online. Nu este o noutate ceea ce spui tu…

      (Citează)

  3. Mai naspa e ca atunci cand dai share cu link persoana respectiva trebuie sa aibe cont pe live / skydrive pentru a putea modifica/downloada fisierul respectiv.

    Foarte multumit de skydrive , pacat ca nu il pot intregra in adroid sau o aplicatie ceva , totusi varianta pentru mobil e ok facuta .

      (Citează)

  4. @Radu
    Sunt curios ce se intampla daca se intrerupe internetul… Se salveaza ceea ce ai lucrat sau nu?

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus