un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

O scurtă incursiune în Hotmail

15 Jun 2012  ·

TEHNOLOGIE  ·

1 comentariu

Pe Hotmail.com a fost prima mea căsuţa poştală, acum mulţi ani când mă conectam pe dial-up de la PCnet şi contul de Hotmail îmi oferea un uimitor 2 MB spaţiu pentru corespondenţă. Ţin minte momentul când s-a lansat MSN Messenger, primul messenger văzut de mine vreodată (posibil primul văzut şi de alţii) şi pe care-l foloseam doar ca să evit încărcarea întregului site Hotmail pentru a afla dacă am emailuri noi.

Apoi ceva s-a rupt. Au venit Yahoo şi apoi Gmail, iar serviciul Microsoft a rămas într-un con de umbră, oferind spaţiu mic de stocare (ceva gen 10 MB când alţii oferea gigabytes) şi o interfaţă învechită.

Totuşi, acum când testez diverse programe şi servicii Microsoft, am creat și o adresă Hotmail, după ce în primăvara am auzit o prezentare a noilor sale opţiuni şi unelte. Sunt bucuros să spun că Hotmail este la acelaşi nivel cu orice alt serviciu online de top pentru email gratuit, ba chiar are câteva elemente inedite foarte utile.

Sigur, e greu să treci la altceva. Am de atâţia ani corespondenţa în Gmail încât n-aş renunţa la el decât dacă s-ar strica rău, aşa cum am renunţat la Yahoo acum câţiva ani. Dacă însă aveţi nevoie de un cont de email nou sau faceţi un astfel de cont părinţilor sau unui prieten, aruncaţi un ochi şi pe Hotmail.

Pe scurt, mi-au plăcut următoarele:

  • se mişcă foarte rapid
  • are interfaţa în română
  • poate arăta ca Outlook, cu lista de mesaje într-o parte a ecranului şi corpul mesajului selectat în altă parte
  • are integrare bună cu SkyDrive şi alte servicii Microsoft precum Messenger, care e un program genial pentru “stat pe Facebook”
  • îţi poţi aduce în Hotmail conturile de pe alte servicii, precum Gmail
  • integrare nativă cu Windows Phone

Pe lung, mi-au plăcut două opţiuni oarecum legate între ele, fiind un fel de filtrare automată a mesajelor. Nu ştiu dacă aţi observat cum arată contul unei persoane care nu-şi citeşte decât rar emailul sau nu se pricepe la ce trebuie să facă pe Internet, dar de obicei sunt zeci sau sute de mesaje necitite primite de la tot felul de site-uri sau magazine la care persoana respectivă jură că nu s-a abonat niciodată. Hotmail rezolvă foarte elegant problema aceasta.

Întâi are un mod de detecţie a tipului de mesaj. Se creează două categorii diferite de emailuri, prima fiind “Actualizări sociale” şi a doua fiind “Buletine de ştiri”. În prima categorie intră toate emailurile primite de la Facebook, Twitter, LinkedIn, Pinterest şi altele asemenea, adică acele notificări că te-a taguit cineva, adăugat cineva, înjurat cineva. În a doua categorie intră automat newsletter-urile primite de la magazine online, Groupon, site-uri de concursuri şi altele la care te-ai abonat.

Desigur, toate emailurile pot fi văzute laolaltă în Inbox, dar dacă vrei doar să vezi noutăţile de la Facebook, le ai automat în “Actualizări Sociale”.

O a doua funcţie excelent gândită este cea de “Programare curăţare”, care îţi şterge emailurile vechi. Funcţia aceasta se potriveşte perfect categoriei de newsletter-uri, unde cele vechi nu mai sunt de nici un interes, pentru că ofertele îşi pierd valabilitatea.

Tot ce trebuie să faci este să selectezi un astfel de mesaj şi apoi să alegi opţiunea Program curăţare din meniul Parcurgere. Hotmail îşi dă seama ce vrei să faci şi te întreabă dacă să şteargă automat mesajele mai vechi de 3, 5 sau 10 zile, ba chiar dacă să facă aşa cu toate newsletter-urile primite.


Alegerea se aplică retroactiv. Pe contul meu de Hotmail aveam strânse 75 de emailuri de la diverse site-uri unde mă abonasem. După 3 clickuri am rămas cu doar 21 de mesaje, iar cele mai vechi de 10 zile se vor şterge automat şi în continuare.

Poţi configura asta şi în alte servicii de email online, dar aici se face din fix 3 clickuri, iar această interfaţă prietenoasă s-ar putea să-i ajute pe mulţi începători. Faceți un cont nou pe hotmail.com, măcar ca să vă luați numele și vedeți cum funcționează.

    1 comentariu

  1. Hotmail e OK, Yahoo e OK … dar am o mare problema cu ambele … nu au HTTPS … de aceea GMail este pentru mine singura optiune pt. mailurile importante …

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus