un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

Mâncare în Istanbul

15 Jun 2012  ·

GÂNDURI  ·

1 comentariu


Nu pot merge în Turcia şi apoi să nu scriu tocmai despre mâncare, nu?

Ei bine, am stat doar două zile, aşa că n-am mâncat de prea multe ori, dar cele văzute pe acolo m-au convins că mâncarea turcească este bună şi relativ ieftină pentru turişti. Am mâncat de două-trei ori la restaurante, dar mereu la modul “hai să intrăm aici, au mâncare” şi în 100% din cazuri mâncarea a fost foarte bună.

Sigur, e plin de shaorma, numită doner kebap în turcia. Uneori sunt câte 5-6 localuri unul lângă altul, singura diferenţă faţă de cele de la noi fiind că în Turcia nu se pun şi cartofi prăjiţi în shaorma. Eu am considerat că pot mânca şi acasă aşa ceva şi n-am luat.

Am luat, în schimb, Adana Kebap, adică un fel de mici din carne de miel, cu bulghur, un grâu cu aspect de orez mai portocaliu, lipie şi diverse salate ca garnitura în farfurie. Adana Kebap este un platou foarte “safe” pentru toate burţile şi n-are cum să nu vă placă, mai ales dacă cereţi şi un sos de usturoi cu verdeaţă (“Garlic sauce”) prin care să daţi un pic carnea şi grâul respectiv. Grâu din acela aș mânca toată ziua…

Încercaţi şi o supă de linte (lentil soup). Este mai cremoasă şi de obicei picantă, dar e foarte gustoasă. Una bună în Bucureşti am mâncat la Saray, în Centrul Vechi.

Cu altă ocazie am mâncat coaste de miel la grătar cu garnitură asemănătoare celei din Adana Kebap, adică tot bulghur şi salate. Coastele acestea sunt nemaipomenit de fragede şi de gustoase şi de asemenea recomand acest preparat oricui.

La desert neapărat cereţi un ceai turcesc (e un ceai negru, chiar energizant) şi baclava suculentă. E o combinaţie excelentă, ba chiar uneori merge servită doar ea, că o mică pauză de la activitatea turistică.


În multe localuri apa plată este gratuită și nu se adaugă la nota de plata, iar o cafea turcească este asemănătoare cu cea tradițională de la noi, cu zaț în ea. Dacă vrei pește, mergeți la restaurantele de pe Podul Galata, unde se servesc foarte multe feluri de vietăți marine.

Ca bani, un fel din acesta costă intre 12 si 18 lire turcești, dar sunt niște cantine unde poți mânca un meniu chiar și cu 5 lire. 1 euro = 2,27 lire.

Am fost un weekend în Istanbul la invitația F64 Studio pentru a testa camerele foto Sony. Fotografiile mele sunt făcute cu un Sony NEX-5N, un mirrorless de calitatea DSLR-urilor.

    1 comentariu

  1. Kebab-ul difera in Turcia fata de cel romanesc. Pe langa faptul ca poate fi si cu berbecut (yami) are si condimente deosebite (si astea sunt esenta oricarei mancari).

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus