un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

Cât de greu este să faci cartofi prăjiți buni?

27 Jun 2012  ·

GÂNDURI  ·

15 comentarii


Aţi mâncat vreodată cartofi prăjiţi prin oraş? E o şansă mare să fi fost prost făcuţi, după cum observă şi Zoso într-un post care mi-a adus aminte de acest lucru.

Cât de greu este să faci cartofi prăjiţi? Eu nu mănânc decât în oraş, pentru că nu-mi plac cu adevărat (dacă n-am stat în cămin…) şi acasă nu-mi fac. Iar cei din oraş sunt, în marea majoritate a restaurentelor sau fast-foodurilor, nefăcuţi şi plini de ulei.

Uitaţi-vă la fotografia de mai sus şi puteţi vedea uleiul sclipind pe ei. Mai am o alta de la Al-Wady Express din AFI Palace cu nişte cartofi la fel de uleioşi şi de un galben care indică faptul că ar mai fi putut sta măcar încă un minut la prăjit.

Genul acesta de servire mă face să nu mai mănânc şi a doua oară în acel loc. Totul porneşte de la un bucătar care se grăbeşte şi vrea să scape de comanda ta, aşa că-i scoate de la foc înainte să fie bine făcuţi şi nici nu-i scurge temeinic de ulei, de ţi se apleacă atunci când îi mănânci.

Unde e patronul care ar trebui să vadă cum un angajat grăbit îi distruge afacerea? Cine ştie, probabil la vreun dealer auto ca să discute dotări pentru un viitor Q7, că doar are “restaurant” în mall. Iar apoi, când comenzile scad şi clienţii nu fac deloc coadă la tejgheaua lui, nu ştie din ce motiv, mai ales că în cele 3 minute cât este el acolo angajaţii îşi fac cu seriozitate treaba. Păcat că trebuie să închidă localul.

Le-aş recomanda tuturor să aibă grijă şi de cele mai mici detalii ale business-ului pe care îl au, dar nu cred că citesc acest blog ca să-mi asculte sfatul. Nu neglijaţi utilizarea unui “client misterios”, nici să cereţi părerea clienţilor (îi puteţi încuraja cu o pagină de facebook, dacă vă interesează cea mai ieftină soluţie şi nu vreţi măcar un site).

Am senzația că o mare parte din popularitatea McDonald’s vine din faptul că au cartofi prăjiți buni. Cum fac ei? Cronometre la friteuze, procedură clară despre cum se scot cartofii de acolo și cât se țin la scurs, indiferent dacă la case e coadă de 3 sau 30 de clienți. Mă enervează când vreau să mănânc ceva rapid, că sunt pe fugă, şi mâncarea e atât de nasoală încât mai rău îmi strică ziua.

    15 comentarii

  1. [off topic] Vezi ca ai o problema la afisarea form-ului de comentarii.

      (Citează)

    • @alex: stiu, am facut upgrade la tema, mai am de rezolvat fix aia cu comentariile, pe care WordPress o face foarte greoaie.

      @nashu: sunt gustosi, sunt facuti fix cat trebuie, au grosimea fix cat trebuie, nu par uleiosi, nu sunt nici flescaiti.

        (Citează)

  2. Serios? Ce ti se pare nemaipomenit la cartofii prajiti de la McDonald’s? In afara de faptul ca au multa sare, care e un plus pentru mine (desi, pentru altii s-ar putea sa fie un minus), par de plastic. Nu cred ca au in componenta numai cartofi. Nu are cum…

      (Citează)

  3. Mie aia de la McDonald mi se par f buni. Evident, au niste prafuri in plus :)
    Mai e o problema cu cartofii: mare parte fac din aia la punga. Care sunt naspa. In Ro multi patroni nu inteleg ca mergi la restaurant sa mananci ceva deosebit, ceva mai greu de facut acasa ca de asta au adaos de 300%.
    Dar noroc cu economia de piata..lucrurile se vor regla de la sine.

      (Citează)

  4. La Stadio am mâncat niște cartofi prăjiți buni.

      (Citează)

  5. Am observat si eu ca e tare greu pentru restaurantele de la noi sa faca bine lucrurile simple. Nu mananc cartofi prajiti, dar aia wedges facuti in cuptor imi ies demential de buni. Secretul sta in cantitatea de sare, temperatura de coacere/prajere si tipul de ulei.

      (Citează)

  6. @nwradu dar sunt de plastic. Eu cand visez la cartofi prajiti, visez la o portie cu branza (telemea) rasa pe deasupra si castraveti murati langa (la sare, nu cu otet), bineinteles langa o bere si o ceafa. Unde intra aici plasticul de la Mecdonalț?

      (Citează)

    • Eu zic ca-s chiar cartofi. Mie nu-mi plac cei cu telemea, nici muraturile (de fapt, mananc putini cartofi prajiti, prefer legume la gratar in ultima vreme).

        (Citează)

  7. Deci esti unul dintre amatorii aia carora le place sa isi dea cu parerea. Pff!

      (Citează)

  8. Radule, pregateste-te sa primesti chestii dubioase ca te-ai luat de Al Wady. Aparent metoda lor de rezolvare a plingerilor pe internet este injuratura. Au prins bine obiceiurile mioritice.

      (Citează)

  9. Te-as trola putin, dar o las asa ca imi dai ban/kick si full contact pe urma :))

      (Citează)

  10. Tuuu o sa poti sa comentezi la treaba cu cartofii prajiti cand o sa faci si tu odata. Astept dovezi.

      (Citează)

  11. Vesnica problema cu cartofii prajiti:))Mie imi place sa fie innabusiti:D:))nici prajiti,asa rupti de jumate,moi:D Dar daca vorbim de cei mai buni cartofi,mie imi plac aia de la KFC:D

      (Citează)

    • Sunt surprins. Ma asteptam ca o femeie sa spuna ca-i plac cei tari, nu flescaiti, ca asa e de obicei :P

      Te inteleg cu cei de la KFC, mereu sunt mai moi asa.

        (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus