un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

Ești obez? Poate că da și nu știi

25 May 2012  ·

GÂNDURI  ·

15 comentarii

O ştire de acum vreo săptămână de pe Digi24 spune că 1 român din 4 e obez. O ştire din USA Today spune că 42% dintre americani vor fi obezi în anul 2030, dacă rata de creştere a acestei probleme se păstrează.

Atâţia obezi? Da. S-ar putea să fiţi chiar şi voi şi să nu o ştiţi. Contrar celor presupuse de majoritatea oamenilor, să fii obez nu înseamnă să ai ditamai burta şi să te confunde uneori lumea cu o balenă, ci se calculează pe baza unei simple formule legate de BMI (body mass index) şi care leagă greutatea de înălţime.

Să folosim formula de pe Wikipedia: BMI este greutatea împărţită la pătratul înălţimii tale. Dacă rezultatul este între 25 şi 30, eşti pre-obez, iar peste 30 eşti obez.

De exemplu o persoană de 1,90 metri care are 100 kg, o situaţie des întâlnită şi de multe ori considerată normală, are un BMI de 100 / (1,9 x 1,9), adică 27,7. Este pre-obez, ceea ce înseamnă că ar trebui să ia nişte măsuri să mai scadă din greutate (sau să crească în înălţime, dar asta e mai greu :P). La 109 kg deja ar fi obez. Puteţi să vă calculaţi şi voi indicele.

Eu, la 1,86 metri şi 86 kg, am un BMI de 24.85, adică nici măcar pre-obez. Suck on that, aia care-mi ţineţi socoteala că merg la prea multe restaurante!

Problema este şi a statului şi a individului. Americanii estimează că sistemul lor medical suportă costuri de 147 miliarde de dolari pe an din cauza obezităţii, iar oamenii ajung să sufere de diabet, probleme cu inima şi multe altele.

    15 comentarii

  1. iti dai seama ca BMI-ul este doar unul dintre indicatori.
    pentru ca, daca faci un tip de sport cu acumulare de muschi, o sa ai intotdeauna un BMI ridicat.
    D-aia tre sa mai ai grija si la procentul de grasime si alte dracarii.

      (Citează)

    • @animal00: cat ai BMI-ul? :P

      @nashu: lasa culturistii, normal ca acolo e caz special. Pe animaloo l-am vazut la televizor, nu parea culturist; nici tu :P

      @Ioan: holy fuck!

        (Citează)

  2. Te-am luat.2,14 :P

      (Citează)

  3. Mda, 22.24 . Cred ca sint pe partea ailalta. Ce sa fac daca-mi plac dulciurile. :))

      (Citează)

  4. @animal00 : asta i-am zis si eu dar el “batman, batman, sunt alistăr”.

    In primul rand, muschii au densitatea mai mare decat grasimea deci e normal sa fiu greu pentru inaltimea mea. La fel de normal e ca @nwradu sa apara usuratic la inaltimea lui, pentru ca grasimea e mai usoara decat fibra. E o aplicatie destul de simpla a legii lui Arhimede. Daca s-ar umfla mai mult, ar pluti.

      (Citează)

  5. “Numai” 33.45. Am plecat sa alerg :D

      (Citează)

  6. 25.38 ce inseamna?

      (Citează)

  7. Interesant 23,66 aici :)

      (Citează)

  8. animal00 are muschi la picioare pt ca face ciclism la modul serios.

      (Citează)

  9. BMI asta e relativ. Cand ai mai multa grasime decat muschi (sau oricum cand e vizibil prea multa), esti “obez”. D-aia poti ajunge obez si daca ai la 186 cm 75 kg (poate skinny-fat iti zice ceva).

    Sa nu mai spun ca grasimea in zona centrala a corpului (core – abdomen, fund, etc.) are efect estrogenic – adica scade fertilitatea unui barbat si-l face mai “feminin” dpdv biologic. Deci macar aspectu asta ar trebui sa dea de gandit.

    p.s.: te citeste un personal trainer :)

      (Citează)

    • @Dacian: eu as zice ca faptul ca ai burta oricum nu te face foarte atragator, indiferent de cata “fertilitate” ai :P

      @gg: daca trebuie sa alergam ca sa scapam de zombie, ma dau batut de acum.

        (Citează)

  10. so … suntem gata pt zombie apocalypse ?

      (Citează)

  11. poi ios mult ma. si evident am si multa grasime pe acolo, deci sunt obez.

    diferenta insa este mare. am vazut un om care la aceeasi inaltime cu mine si pe la 8 kile mai putin avea cu procentul de grasime in corp cu 7 unitati mai mare. sau pe acolo.
    evident, la nivelul ala, desi mai slab, nu putea face nici macar jumatate din sportul pe care il fac eu

      (Citează)

  12. 22.588522589 daca am calculat bine. Cred ca este ok. Faza este ca nu arat atat de slab pe cat ma vrea rezultatul:))

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus