un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

Timelapse cu nori

16 Apr 2012  ·

GÂNDURI  ·

8 comentarii

Am făcut ieri un timelapse cu nori, mai mult ca să testez cum iese mişcarea norilor pe setările folosite. E format în aproximativ 1300 de cadre, făcute pe modul Manual, 1/20, f/29, white balance pe înnorat, ISO 80, câte o declanşare la fiecare două secunde.



Îmi plac norii şi mişcarea lor şi astfel de timelapse-uri o fac vizibilă, că altfel nu o poţi vedea natural decât la viteze foarte mari ale vântului. Îmi place cum apar şi dispar nori, aparent fără nici un motiv, cum îşi schimbă forma şi se dilată pe cer sau se contractă. Mă gândesc că, dacă fenomenul general al mişcării norilor este cunoscut şi studiat (vânt, diferență de temperatură, condensare etc), despre cel local nu se ştie nimic.

Uitaţi-vă la dânsul norilor şi gândiţi-vă câte forţe acţionează pe fiecare metru al cerului, de toţi acei nori îşi extind braţe sau apar şi dispar aproape în continuu. Ca să se întâmple asta trebuie ca în fiecare loc să existe mişcări ale aerului, diferenţe de temperatură, tot felul de curente şi goluri de aer locale. Ma intreb daca le-am putea vedea, ca atunci cand studiezi un corp cu o camera termala și vezi nu doar că e cald, ci diferențele și structura căldurii pe fiecare centimetru al său.

    8 comentarii

  1. Frumos! Era si mai frumos daca nu prindeai in cadru blocul din dreapta :)

      (Citează)

  2. nice job, the music is a very nice touch also :)

      (Citează)

  3. ce aparat ai folosit? Te intreb pentru ca eu la Nikon d3100 nu am gasit o setare care sa-mi faca poze automat la n secunde pana zic eu stop.

      (Citează)

    • M-am uitat acum pe specificatiile de la D3100, n-are wireless remote (incredibil, e un simplu receptor IR) care e foarte utila uneori, dar poti pune cea cablata pe care ti-am aratat-o in comentariul anterior.

      Remote control* • Using optional MC-DC2 cable via GPS socket*

      E vorba de imaginea 2 din linkul de mai jos, mufa de jos. Pentru siguranta te duci cu aparatul la F64 si incerci un intervalometru Micnova MQ-TC2 inainte sa-l cumperi.
      http://www.dpreview.com/reviews/nikond3100/4

        (Citează)

  4. ohooo sa traiesti 1000 de ani Radu! Multumesc mult pentru informatie, chiar nu m-am gandit sa caut un device extern pentru declansare! Super!

      (Citează)

  5. apropo de timelapse, uite aici o camera dedicata scopului. Costa in jur de 100 dolari pe Amazon. Cred ca merita pretul dar calitatea capturilor pare slabuta.

    http://youtu.be/-2W_0xgRn5s

      (Citează)

    • Nu zic, sunt sigur ca e buna pentru genul de exemple pe care-l dau chiar ei, dar daca vrei sa faci ceva mai in intuneric sau de calitate foarte buna a imaginilor, tot la un DSLR ajungi.

      In plus, vezi ce flicker mare are in timelapse-urile date exemplu? Uita-te la cel cu legumele sau cu copilul care picteaza si o sa vezi ca de la cadru la cadru variaza lumina in mod deranjant, de parca ar palpai un neon. Asta e o consecinta a faptului ca irisul aparatului ne e perfect. Si clipul meu are un pic de flicker, dar e mai redus. Daca irisul nu e bine facut mecanic, atunci nu declanseaza mereu la aceeasi setare, de exemplu tu il pui la 0,05 secunde, dar uneori vor fi 0,052 alteori 0,049 si chestia asta se cunoaste intr-un timelapse. Exista niste programe care corecteaza si asta (niste pluginuri de Lightroom, de exemplu, dar nu mi-am dat seama exact cum functioneaza)

        (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus