un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

Sunt la ZF Mobilio Business Forum

24 Apr 2012  ·

TEHNOLOGIE  ·

Spune-ți părerea

Sunt la Hilton (yey!) pentru o conferinţă despre tehnologie, telecom şi aplicaţii de mobil, organizată de Ziarul Financiar şi Mobilio.

Pun acest post sticky, ca să-l actualizez de-a lungul zilei cu ce se mai întâmplă pe aici.

Mobilio.ro este un site pe care puteţi găsi peste 1000 de aplicaţii gratuite sau contra-cost, pentru toate platformele de smartphone, majoritatea de la dezvoltatori romani. Cei care publică o aplicaţie acolo vor beneficia şi de promovare în reţeaua Mediafax Group, au un blog al dezvoltatorilor, server de reclame, oferă cofinanţare de proiecte şi tot aşa. Începeţi de pe www.mobilio.ro căutarea de informaţii.

16:59 – incepe Sorin Găvănescu, director la IT Six Global Services si vice presedinte al ANIS, asociatia dezvoltatorilor de software.

16:43 – exemplu video cu text si animatii potrivite, pe discursul lui Joker cand da foc la bani in Batman The Dark Knight. Cat de tare! Se leaga cu interfata Metro deoarece felul in care aceasta prezinta textul a fost creat tot de designeri, iar micile animatii sunt inspirate dintr-un stil de cinematografie metaforica pentru actiuni obisnuite.

16:37 – interfata Metro reprezinta modul sub care Microsoft vrea sa prezinte informatia in orice program, nu doar Windows Phone. Se vede deja si in aspectul site-urilor Microsoft si in Windows 8. Metro este inspirata de scoala Bauhaus de arhitectura si design, care a simplificat totul, scotand in fata utilitatea, nu briz-brizurile.

16:35 – nefiind programator, nu mai inteleg multe lucruri, dar imi place cat de calm si bine explica Petru toate acestea. I-am admirat mereu pe cei de la Microsoft pentru modul in care tin prezentarile, se cunoaste ca s-a investit puternic in ei pentru acest aspect.

16:33 – am trecut la Petru Jucovschi, evangelist la Microsoft. Vorbeste despre cod portabil, PhoneGap, Adobe AIR si WebWorks, apoi solutii compilate precum Corona, Marmelade, MonoTouch, MoSync, Verivo, Titanium

16:15 – faci cont pe platforma, descarci un SDK, il implementezi in aplicatie, faci bani. Au interfata pentru afisarea in timp real a veniturilor, poti alege direct din interfata de management ce bannere sa fie introduse si tot asa. Suna interesant pentru dezvoltatorii de aplicatii.

16:14 – au reclame clasice prin bannere, notificari, video, dar si click to call, geotargetare (esti in mall? vezi ca e oferta la X!), formulare (obtii chestii gratuite daca vei completa niste mici formulare/chestionare) si bonusuri.

16:10 – Aplicatiile sunt promovate pe site-urile Mediafax: Promotor, Ziarul Financiar etc. Reteaua are aprox 1 milion unici pe zi, din toate categoriile demografice. Mobilio cofinanteaza proiecte, le finalizeaza sau le dezvolta de la inceput. Au si retea de publicitate prin Mobilio Adserver.

16:08 – a vorbit Buhnici o gramada, dar are talent la asta si o voce placuta, cu ritm bun. Acum trecem la Cosmin Pachiu de la Mediafax, ne vorbeste chiar despre sponsorul mobilio.ro

15:44 – Buhnici isi doreste servicii online pentru bone, instalatori 24h, rent-a-chef, livrari de delicatese si altele.

15:39 – sfaturile lui Buhnici pentru creatorii de continut “fii original, nu copia, fii constant, interactioneaza”

15:28 – am revenit. Vorbeste George Buhnici, de la I Like IT ProTV. Spune ca maica-sa a invatat Ubuntu si are cont pe Facebook.

14:10 – intrebari si raspunsuri. Companiile incearca sa pastreze olimpicii si talentele la programare in Romania prin diverse programe. Pe Mafteianu il intereseaza doar piata internationala.

13:34 – incepe Bogdan Paduraru de la TotalSoft. Ne arata despre Charisma, apoi software pentru medici, pe tablete iPad, ca sa vada situatia pacientilor si fisele acestora, apoi pe Android pentru distribuitori care vor o harta si o lista de clienti.

13:30 – piata din Romania este prea mica, dezvoltatorii ar trebui sa se orienteze pe international

13:23 – exemple de produse simple: Skin Scan, cu care faci fotografie la o alunita, este trimisa pe un server si analizata de medici daca este periculoasa sau nu. Apoi a dat exemplu de aplicatie simpla pe Shazam. Numai simpla nu este, daca ar sti cata matematica este in spatele analizei audio…

13:19 – incepe Mihai Mafteianu, care conduce Cronian Group, un incubator de idei. Da exemple de aplicatii si campanii bune pentru ele, precum cea din Space Needle din Seattle pentru Angry Birds Space sau succesul lui Talking Tom.

13:18 – si la iStyle foarte multi clienti intreaba despre aplicatii si ce pot face cu iPad si iPhone, nu doar despre aparatele in sine si preturi. E inca o dovada ca aplicatiile genereaza vanzarile, fiind principalul interes al clientilor.

13:05 – vorbeste directorul de vanzari de la iStyle, Catalin Ungurean. Ia sa vedem ce ne zice despre cele 4 magazine iStyle (3 in Bucuresti, 1 in Cluj).

12:46 – and we’re back! Vorbeste Sebastian Vaduva despre aplicatii, monetizare si cum poti face bani ca programator de aplicatii mobile.

12:05 – dupa o sesiune Q&A luam si pauza.

11:21 – nu trebuie doar sa promovezi un plan tarifar, ci si aplicatii, ca sa arati ce s-ar putea face cu el. Vodafone a avut foarte multe voturi in concursul de programare si zeci de mii de descarcari.

11:11 – incepe Dragos Chivu, Director Data Marketing la Vodafone. “Toate ofertele Vodafone cuprind trafic de date”.

11:00 – o firma de curierat a achizitionat tablete Samsung pentru agentii din teren. Aminteste si despre tabletele folosite la Tudor Vianu pe post de catalog electronic.

10:53 – trecem la Sorin Manea, care conduce divizia Telecom de la Samsung Romania si Bulgaria.

10:48 – piata de aplicatii business este de 7 miliarde de dolari.

Turuie Virtopeanu de abia am timp sa scriu…

10:45 – In Google Play incasari bune au Draw Something, Poker, Titanium Backup Pro. Oamenii cumpara daca le place aplicatia, iar de mare succes sunt cumparaturile direct din aplicatie.

10:43 – Cele mai descarcate aplicatii pe bani in Romania: WhatsApp, Angry Birds (2 titluri). WhatsApp e pe bani pe iPhone?!? Aplicatiile care genereaza cei mai multi bani sunt iGO Primo, Texas Poker, Top Eleven, Smurf’s VIllage.

10:40 – 12 miliarde dolari piata de aplicatii de mobil in 2011, 40% incasari din vanzari, 36% incasari din cumparaturi in-app. In Romania sunt 2,5 milioane smartphone-uri, se estimeaza ca 600.000 vor fi vandute in 2012.

10:37 – ia cuvantul Dan Virtopeanu, despre economia aplicatiilor. 5,9 miliarde de utilizatori de telefonie mobila versus 1,7 miliarde posesori de televizoare si 1,3 miliarde utilizatori de PC. Oamenii isi schimba telefonul la 16 luni, in medie. 1 din 3 telefoane vandute in Q4 2011 a fost smartphone.

10:32 – Michelson foloseste un iPhone si o tableta Nook rootata cu Android.

10:15 – “smartphones make participation more enjoyable”. Oamenii vor sa imparta informatii si sa exploreze, dau mai multe detalii despre ei, telefoanele fac totul sa fie mai amuzant.

10:05 – e interesant ce spune, Mobile Marketing Research-ul poate oferi tot felul de informatii despre om in sine, ce-i place, ce sport face, la ce se uita, cum se simte, ce branduri foloseste. Unii se inscriu in studii care le cer sa fotografieze ce-au in frigider si sa o trimite la firma, e si acesta un tip de cercetare de piata.

9:57 – Gazda este Adrian Seceleanu, editor IT&C la Ziarul financiar. A inceput speech-ul lui Mark Michelson, CEO la Mobile Marketing Research Association.

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus