un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

Am văzut, pentru prima oară, o tabletă cu Windows 8

15 Feb 2012  ·

TEHNOLOGIE  ·

11 comentarii

Ieri, la un eveniment Microsoft despre Windows Live, cu SkyDrive şi Hotmail ca actori principali, dar despre care vă voi povesti cu altă ocazie (despre SkyDrive puteţi citi aici), am văzut şi o tabletă pe care rula Windows 8, viitorul mare sistem de operare al Microsoft.

Era doar un Developer Build, aşa că nu mergeau toate treburile, iar tableta era un Samsung cu procesor Core i5, nu ARM (încă nu ştiu dacă e gata partea de ARM a viitorului Windows), dar Windows 8 mergea de rupea şi este pentru prima oară când l-am văzut.

Mi-a plăcut. Interfaţa Metro, pe care o admir şi pe telefoanele cu Windows Phone, arată bine şi se potriveşte de minune unei tablete. Mergeau toate programele, rulează Office real, am văzut Explorer-ul nou (ce mişto este să măreşti şi să micşorezi iconiţele doar trăgând cu două degete), am văzut pictogramele animate şi live tile-urile specifice acestui sistem de operare. Vechea interfaţă, vechiul desktop, apare doar în cazuri “legacy” şi atât.



Pe total însă am avut sentimentul că în sfârşit tabletele vor revoluţiona piaţa şi îşi vor ocupa locul lor meritat. Windows va revoluţiona tabletele, atunci când pe una vei putea rula orice program cu care eşti obişnuit şi vei putea face tot ce poţi face acum cu un PC. Ce s-a întâmplat până acum cu tabletele a fost doar o joacă în care ne uitam la poze şi le dădeam zoom cu două degete şi băgam câte un Where’s My Water.

Visez la un moment când vei putea duce cu tine o tabletă pentru lucrul pe teren, iar odată ajuns acasă sau la birou o vei putea conecta la un monitor prin ieşirea HDMI şi la o tastatură prin portul USB şi gata, ai un calculator cu procesor de 1,5 GHz, Windows 8, Office, net şi cam tot ce-i trebuie unui utilizator obişnuit. Cam acesta e viitorul.

Până atunci însă urmează să apară Windows 8 Beta, pe care-l voi instala și eu în dual-boot, iar întrebarea care îmi stă acum pe creier este dacă e cazul să-mi cumpăr monitor cu touch-screen, ca să beneficiez la maxim de avantajele noii interfețe.

    11 comentarii

  1. “Visez la un moment când vei putea duce cu tine o tabletă pentru lucrul pe teren, iar odată ajuns acasă sau la birou o vei putea conecta la un monitor prin ieşirea HDMI şi la o tastatură prin portul USB şi gata, ai un calculator cu procesor de 1,5 GHz, Windows 8, Office, net şi cam tot ce-i trebuie unui utilizator obişnuit. Cam acesta e viitorul”. Ai primit bacsis de la MS? Evident ca tabletele cu Android fac deja aceste acele lucruri, chiar de 2 ani. Rusinica!

      (Citează)

  2. Sa le luam pe rand:
    1. din ce in ce mai multe tablete au iesire video;
    2. marea majoritate au port usb clasic si se pot conecta mouse si tastatura (chiar wireless);
    3. suite office gasesti multe, inclusiv gratuite (KingSoftOffice), care ruleaza foarte bine;
    4. destul de multe tablete au modem 3g incorporat pentru conecrivitate la internet.
    Sa iti ofer ca exemplu Asus Transformer care are autonomie 18 ore?
    Nu pot intelege pe care anume 20 de tablete le-ai testat tu.

    Vezi ca primesti rusinica din ce in ce mai mare!

      (Citează)

    • Eu cred ca n-ai vazut o tableta pana acum, ci doar te-ai uitat la ele in magazin.

      Tabletele care au iesire video si port USB tip host sunt doar cateva. Iar pe Android, desi sunt mare fan al OS-ului, nu ai o solutie Office perfect compatibila cu cea Microsoft, iar lumea cu aceea lucreaza, nu ai acces la soft performant pentru editare de fotografii, arhivare/dezarhivare, editare video complexa si toate celelalte.

      Eu de la o tableta nu vreau sa ma uit la 2 poze si sa intru pe net 5 minute. Am telefon pentru asta. Vreau sa fac tot ce-as putea face cu un laptop, dar intr-un pachet mai mic, renuntand la tastatura.

      Nu-mi da Asus Transformer ca exemplu, ca am fost primul din Romania care i-a facut un review. Stiu ce face. Am vazut de atunci toata gama, inainte sa apara macar la vanzare. Nu te pricepi la ce ar trebui sa faca o tableta, dar poate vei avea candva ocazia sa pleci la drum vreo saptamana doar cu tableta si sa vezi cate poti rezolva cu adevarat cu una.

        (Citează)

  3. @Da: tu ai putea sa folosesti o tableta cu Android pe post de PC? Ai putea sa te lovesti zi de zi de multitasking-ul deficitar al Android-ului, de modul greoi in care se face trecerea de la o aplicatie la alta (ar fi fost fortat sa spun “de la o fereastra la alta”), de faptul ca desi conectata la un monitor extern FullHD prin HDMI, tableta nu va putea sa iti afiseze decat o singura aplicatie la un moment-dat, fara a avea posibilitatea de a-ti organiza spatiul de lucru asa cum esti obisnuit sa o faci acum pe Windows? Nu mai povestesc de sistemul de fisiere si de lucrul greoi cu structura de directoare…

    Cred ca tu vorbesti din perspectiva cuiva care doar isi imagineaza cam ce ar putea face cu o tableta, o vede ca oferind posibilitati “nelimitate”, dar nu a folosit-o niciodata in munca de zi cu zi. Radu in schimb, a testat suficiente tablete incat sa-si faca o imagine de ansamblu despre ce se poate face si ce nu, cu o tableta.

    Eu inca mai percep tableta ca pe un device de entertainment, ceva de luat seara pe noptiera de langa pat, dupa ce ti-ai inchis laptopul sau un mod util de a-ti umple timpul atunci cand esti in deplasare si ecranul telefonului se dovedeste prea mic. Pe partea de productivity insa, o tableta inca nu mi se pare alegerea ideala.

    M-am jucat inclusiv cu Acer W500, care vine cu Windows 7 preinstalat. Mi-a placut mai mult ca si netbook decat tableta, sincer…Windows 7 nu era optimizat pentru schimbarea modului de afisare din portrait in landscape (schimba rezolutia de fiecare data, fenomen de-a dreptul deranjant), introducerea textului fara tastatura hardware era un calvar, si multe multe altele. Am vazut aceeasi tableta ruland si Windows 8, si mi-a placut directia in care se indreapta Microsoft. Au detectat exact punctele deficitare si au incercat sa le corecteze. Au adus imbunatatiri majore modului in care interactionezi cu tableta prin interfata Metro si au pastrat functionalitatea si modul de lucru specifice Windows… Ce poti sa ceri mai mult de atat, mai ales in conditiile in care Google si Apple merg pe burta si parca refuza sa mai imbunatateasca ceva sau sa aduca update-uri majore sistemelor proprii de operare, ca sa nu mai vorbim de inovare? Cred ca Apple a inventat intr-adevar tableta, dar ceea ce promite sa faca Microsoft cu ea cred ca o va defini cu adevarat, o va transforma in ceea ce trebuia sa fie de la bun inceput.

      (Citează)

    • Am folosit si eu W500, dar fix cum zici tu, schimbarea de rezolutie si delay-ul de 3 secunde cand o intorceam ma umplea de nervi. Plus ca era grea rau.

        (Citează)

  4. Tabletele au revolutionat deja lumea si Microsoft nu are un mare merit pentru asta. Microsoft a incercat vreo 10 ani cu tablet pc-urile, dar nu a reusit sa le faca populare, cum nu a reusit nici cu Windows Mobile. A pune un sistem de operare de desktop pe o tableta a fost o greseala si Microsoft a incercat sa rezolve problema cu Metro. De altfel, Metro are o legatura mai mare cu Android si iOS decat cu Windows. E optimizat pentru multi-touch, o singura aplicatie pe ecran (si un sidebar eventual), are sandboxing si nu poate rula nicio aplicatie scrisa pentru Windows.

    Din pacate, Microsoft a amestecat Metro cu Windows si a iesit o ciorba ciudata. Metro nu are vreo legatura cu desktop-ul, dar esti obligat sa-folosesti

      (Citează)

    • Ba da, poate rula binisor aplicatiile si urmatoarele versiuni vor fi scrise pentru Metro. Asteapta sa vezi o tableta, nu-i rea deloc interfata, la fel cum si pe telefon s-a dovedit a fi foarte eficienta.

        (Citează)

  5. Aici putem gasi si instala pe Android PLATFORMA 5.0 IWOWWE, care include: inet fara limita cu veteza 150-200mbs+videotelefonie mobila fara rouming,fara coduri in toata lumea+traducere sincrona vorbita in peste 100 limbi ale lumii + videoemail + videoconferinta cu numar participanti fara limita+ ++ …Publicitatea si distribuirea pachetului de licenta se face doar prin consultanti! Puteti proba pe gratis ! La inregistrare primiti pe gratis de la companie astfel de oficiu virtual si inca multe altele…http://ladydi.iwowwe.com/

      (Citează)

  6. @Da: n-am gasit client de torrent pt Android. A, si nici Infosys-ul nu are versiune de Android. Ai dreq astia de la MS…

      (Citează)

  7. Nu, serios, e un articol mai recent si mai bine structurat…

    https://www.nwradu.ro/2012/06/sunt-entuziasmat-tableta-surface/

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus